"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kuvvet hakta ve ihlâstadır

M. Latif SALİHOĞLU
31 Aralık 2024, Salı
Başlıktaki ifadeyi sağlam zemine oturtan en veciz ifadelerden biri şudur: “Kuvvet haktadır ve ihlâstadır. …Bütün kuvvetinizi ihlâsta ve hakta bilmelisiniz.”

İhlâs Risâlesi’nde zikredilen bu ifade, bize ayrıca şu dersi veriyor: Hak ve ihlâs Kurân’a ve Nübüvvete dayanır; güç ve kuvvet ise, Kurân ile barışık olmayan felsefeye istinad eder. Bu bozuk felsefeye göre “Hayat bir cidal ve çarpışmaktan ibarettir.”

“Kuvvet haktadır; hak kuvvette değildir” diyen Kurân’a ve Nübüvvetin kudsî ölçüleri, herkes ve her canlı için “hayat hakkı”nı öncelikli görür ve hayatın dengesini sağlamayı hedef alır. Onunla muaraza eden bozuk felsefe ise, hayatı esasını “gücü yeten yetene” prensibine bina etmeye yönelir. Bu da, hayatın dengesini bozar, huzura darbe vurur, dünya hayatını cehennemî bir azaba çevirir.

«

Ne yazık ki, hak ile kuvvetin sıklıkla yer değiştirdiği bir dünyada yaşıyoruz. Dahası, dünya hayatının da en çetin, en sıkıntılı vetiresinden geçiyoruz.

Yine de, kendimizi bu azap verici gidişata kaptırmamalıyız. Zira, şuna kat’i bir surette inanıyoruz ki: Hak, daima üstündür. Makamı yücedir. Kuvvet ise, ona nisbeten aşağıdadır. Dolayısıyla, kuvvet hakkına yerine geçemez ve geçmemeli. 

Onun için, kuvvet daima hakta olmalı, hukukta olmalı ve temel hukuka dayalı kànunun elinde olmalı.

Ne var ki, şu dünyada, bilhassa yaşadığımız devirde bu hakikatli ölçülere riayet edilmesi bir hayli zorlaşmış durumda. Zira, bir idare sanatı olan siyaset, günümüz dünyasında kizbe, yalana, aldatmaya o kadar çok revaç vermiş ki, doğruluk, yalana nisbeten âdeta can çekişiyor.

«

Siyaset yalancılıkla omuz omuza gelince, kuvvet topuzu da hak ve hakikati ezmeye yöneliyor. Dahası, siyaset topuzunu el geçirme ve elde tutmak için, neredeyse her yol mübah görülmeye başlanıyor.

Bu noktayı biraz daha açmak gerekirse, şunları söylemek mümkün. Eline “siyaset topuzu” denilen o şaibeli kuvveti geçirenler, hak-hukuk ölçüsünü bir yana bırakabiliyor. Ardından, ekseriyetle kendinden olmayan, yahut saltanatına destek vermeyen hemen herkesi hedef tahtasına koymayı temel bir politika haline getiriyor.

Bu politikanın bir neticesi olarak da, toplumu ayrıştırıp kutuplaştırmaya çalışıyor. Vatandaşları kendi kafasına göre kategorize ediyor. Dahası, kendi tarafında olmayan hemen herkesi düşman gibi görmeye başlıyor. Bu sebeple, başkasına damga vurmaktan çekinmez bir hale geliyor.

«

Şu kudsî hakikati de unutmamalı kı, denilmiş: “Zalim Allah’ın kılıcıdır, onunla önce intikam alır, sonra da döner ondan intikam alır.”

Hem âyet, hem de rivâyetle tahkim edilen bu hakikatli sözden aldığımız ilhâmla, biz de bir zamanlar şu mısraları terennüm etmiştik:

Zulmetme vatandaşına,

Belâ açılır başına,

Bir zalim çıkar karşına,

O da sana çatar bir gün.

«

Elhasıl: Hak daimî, kuvvet ise geçicidir.

Hakka dayananlar, başlarına ne gelirse gelsin, daima huzur içinde yaşar. Kuvvete dayananlar ise, daimî bir endişe ve huzursuzluk içinde debelenir durur. Çünkü, günün birinde o kuvvetin elinden çıkacağını, başkasının eline geçeceğini düşünür. Bu yüzden huzuru kaçar, hâkimiyeti müddetince korku ve tedirginlik içinde yaşar.

Okunma Sayısı: 1483
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Said Yüksekdağ

    31.12.2024 13:26:17

    Rabbim bizleri haktan, istikametten ve ihlâstan ayırmasın. Âmin.

  • Abdullah

    31.12.2024 13:25:45

    Evet kuvvet hakta ve ihlastadır.Tarih boyunca bu böyledir.Topluma ya hak veya kuvvet hakim olacak.Altıncı asır dan bu yana kuvvet topluma hakim ol muştur.Butün istibdatların, zulümlerin kaynağı işte bu kuvver hakimiyetidir. Bu durum her ne kadar batıl felsefeden Kaynaklanıyorsa da, müslümanler da bundan nasibini almışlardır.Yakın tari himizde islam ülkelerinin başındaki adamların istibdadı bunun ispatıdır. Toplumların kültür seviyesi yükselme dikçe, maddi ve manevi terakki etme dikçe hakimiyetin hakkın eline geçme si çok zor görünüyor.Hakkın hakimiyeti için çok büyük gayretler, cehler, feda kârlıklar gerekiyor.Gerçi o zaman dilimi ne girmişiz ama sorunlarda alabildiği ne artmiş ve çeşitlenmiştir.İşlenen ko nu çok çok önemli.Hak ve ihlasla ilgili Ciltler dolusu yazılar yazılabilir.Bu fev kelade önemli konuyu işlediği için ya zarımızı tebrik ediyorum.Rabbim sıh hat ve afiyet versin.

  • vasfi akçetin

    31.12.2024 12:57:30

    Üstad'ın affettiklerini siz hala yazılarınızdaki sert üslupla eleştiriyorsunuz.Sonra ihlas ve dayanışma...hadi oradan.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı