"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bir dal çiçek

Ali Rıza AYDIN
13 Mart 2025, Perşembe
Çiçekler, insanın gözüne hitap ettiği gibi, gönlüne de hitap ederler. Her zaman, bu, böyledir.

Mevsiminde, elvan elvan çiçekler cemil olan Yaradan’dan, kullarına  bir ihsanı. Rengiyle, şekliyle, zarafetiyle, kokusuyla gelir, girer; gönüllere oturur.

Bu yüzdendir ki, çiçeklerle ilgili duygu yüklü sayısız hatıralar şiirlere, şarkılara, türkülere; hatta mesellere dökülmüş.

Yasemin, gül, şakayık; karanfiller, gelincikler, papatyalar sevgi sembolü olmuş, yıllar yılı.

Onların içinde yer aldığı ne kelâmlar edilmiş ne kelâmlar…

Çiçekler, mutlu günde, sevinci paylaşmak; mutsuzlukta da, fırtınayı dindirmek için görev alır, gönüllerde.

“Verdiğiniz bir dal çiçek / Gönülleri, güldürecek” beytimiz de bu manayı ifade ediyor olsa gerek.

Söz çiçekten açılmışken; akla gelen çiçekli bir hatıra:

Bir gün, eğitimci yazar İbrahim Ünal ağabey, -o günlerde, bu konuyu işliyor olmalı ki- bana; “Eşine en son ne zaman çiçek verdin?” diye sordu.

Düşündüm; Kızılay meydanında, seyyar çiçek satıcısından alıp, eve götürdüğüm bir demet sarı sümbülden başkasını hatırlayamadım.  

Kem küm ettim; dolayısıyla, İbrahim Ağabeye, benden beklediği maksada uygun cevabı veremedim. Veremedim, ama o gün akşam eve giderken, bir demet çiçek satın alıp, benden beklemese bile, bunu çoktandır hak eden eşim Fatma Hanıma, yıllarca gecikmiş bir hediye olarak takdim ettim.

Onun, o anki tebessümünü; tebessümünde saklı, mutluluğunu tarif etmem mümkün değil.

Sorulan soru yerinde; bu fakirin de, mahcubiyeti üzerindeydi o an.

Şimdi o, yok. “Keşke” demenin de faydası yok!

Dünyaların çiçekleri elde olsa kaç para!

Sevgi varsa, hâlen kalen izhar etmek gerekir. Bu çiçekle olur, selâmla olur, kelâmla olur; olur, olur…

Sevgi hissi, Vedûd olan Mevlâ’mızdan, kullarına ihsanı.

İnsanların eşine, dostuna; sevdiği, değer verdiği kimseye bir dal da olsa, çiçek vermesi, güzel bir jest; sevgi, saygı, takdir ve zımnen, bir şükran ifadesidir.

İkramdan, iltifattan hoşlanmayan kimse olmaz.

 Nezaketse, dudaklarda tebessüme; ince telden, terennüme vesile.

Allah’ın, kullarına ikramı “çiçek” denen bu nadide varlıklar, insana mahsus lâtif duygulara; yani, gönül kâşanesine sızabilen ulaktır.

Her birisi, her mevsimde, elvan elvan, gülümseyip dururlar.

Kimileri, çiçeği; kimisi de vereceği bekleyerek...

Verilecek, “bir dal çiçek”; fakat, çok şey değişecek.

Öyle ise, ver!

Faydasını görürsün.

Okunma Sayısı: 236
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı