"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Azimet, ruhsat ve seferilik

M. Ali KAYA
19 Eylül 2015, Cumartesi
“Allah dinde zorluk kılmamıştır.” (Hac Sûresi, 22:78.) Hac ve cihad, ticaret ve ziyaret gibi meşrû amelleri ve ibadetleri yapmak niyeti ile yola çıkanlar için yüce Allah kolaylık göstermiştir.

“Yeryüzünde sefere çıktığınız zaman kâfirlerin size kötülük etmesinden korkarsanız namazları kısaltmanızda bir sakınca yoktur.” (Nisa Sûresi, 4:101.) buyurmuştur. 

Peygamberimiz de (asm) seferde namazını kısaltmıştır. Hz. Ömer (ra) “Kâfirlerin zarar vermesinden korkarsanız” ifadesini Peygamberimizden (asm) sormuş, “Şimdi böyle bir korku yoktur” demiş, Peygamberimiz de (asm) “Bu Allah’ın size verdiği bir sadakadır. Allah’ın sadakasını kabul edin” (Müslim, Misafirîn, 4.) buyurmuşlardır.

**

Müçtehid imamlardan Malikiler, Hanbelîler ve Şafiîler seferde namazı kısaltmayı “ruhsat” ve “sünnet” olarak kabul etmişler ve namazı kısaltmayı serbest bırakmışlardır. İsteyen ruhsatla amel eder namazı kısaltır, isteyen de azimetle amel eder ve kısaltmadan kılabilirler” demişlerdir. 

Hanefiler ise Peygamberimizin (asm) seferde namazı kısaltmasını ve “Allah’ın size verdiği sadakasını kabul edin” (Müslim, Misafirîn, 4.) hadisini esas alarak dört rekâtlı farzları kısaltıp iki rekât kılmak vaciptir, kısaltmadan kılmak mekruh olmakla beraber sahihtir” (Diyanet İslâm İlmihali, 1998, s.192.) demişlerdir.

**

Bediüzzaman Said Nursî (ra) meseleye “illet ve hikmet”, “azimet ve ruhsat” açısından bakar ve şöyle der: “Seferde namaz kasredilir, iki rekât kılınır. Şu ruhsat-ı şer’iyenin illeti seferdir, hikmeti ise meşakkattir. Sefer bulunsa, meşakkat hiç olmasa da namaz kasredilir. Çünkü, illet var. Fakat, sefer bulunmasa, yüz meşakkat bulunsa, namazın kasredilmesine illet olamaz.” (Sözler, 2011, s. 782.)

Burda iki husus vardır:

Birincisi: İllet ve hikmettir. İllet, gerçek sebep ve gerekçe demektir. Seferde namazı kısaltmanın gerçek sebebi Kur’ân-ı Kerîmde geçen, “sefere çıktığınız zaman ... namazları kısaltmanızda bir sakınca yoktur.” (Nisa Sûresi, 4:101.) âyetidir. Hikmeti ise “kâfirlerin size kötülük etmesinden korkarsanız” cümlesidir. Hikmet olsa illet olmasa, yani sefer olmasa kâfirlerin tecavüz korkusu olsa yine namaz kısaltılmaz.

İkincisi: Azimet ve ruhsattır. Âyette geçen “namazları kısaltmanızda sakınca yoktur” ifadesi namazı kısaltmanın emir değil ruhsat olduğunu ifade eder. Bu sebeple dört mezhepten üçü olan “Cumhur-u Ulemâ” ve Bediüzzaman seferde namazı kısaltmayı “ruhsat” olarak görmüşlerdir. Azimet ise namazları kısaltmadan kılmaktır. Ağırlıklı görüş budur. “Cumhur-u ulemanın” görüşü daha sağlıklıdır.

İbadetlerde azimeti esas alan, ruhsatlarla değil, azimetle amel etmeyi prensip edinen “Bediüzzaman” seferde namazı kısaltmamış ve iki rekat kılmamıştır. Onu örnek alan ve azimetle amel eden “Nur Talebeleri” de bu sebeple seferde namazlarını kısaltmadan kılabilirler.

Okunma Sayısı: 11744
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Yasin

    8.8.2024 01:46:01

    Kasr, bizce yâni, mezhebi hanefîde, azimettir. *Ona ruhsat deyenler, (ruhsatı iskat) demek istemişlerdir ki, o da, azimet demektir.* Çünkü, azîmet: - ehlinin malûmu olduğu üzere - ibadın özürlerine mebni olmayan hükmü aslî, ve ruhsat: Îbadın özürlerine mebni, saniyen meşru olan hükmü teysiridir. Bunun bir kısmı (terfih ruhsatı) ve bir kısmı (iskat ruhsatı) olup, evvelkisi, hakîkaten ruhsattır ki, azîmet asıl olmakla beraber, mükellefe yüsr ve suhulet dahi, olmuş demektir... Kaynak: Nimet-i İslam - 346

  • Mehmet

    15.8.2020 21:09:41

    Yalniz burada söyle bir sorun var. Üstad şafi ve Şafi mezhebinde kişi serbest kısaltıp kısaltmamakta. Ama hanifide kısaltmak vacip. Yani hanifi olan bir nur talebesi nasıl vacip olduğu halde kısaltmayacak???

  • Mustafa Torun

    19.9.2015 15:09:12

    Hem hasların hem talebelerin azimetle amel etmesi ruhsatlar kim için dedirtiyor.

  • Orhan Ali YILMAZ

    19.9.2015 14:28:41

    Elinize sağlık! YaYalnız, bi de şu Sünnetler'in Sefer'deki durumuna, uygulamasına değiniverseydiniz ya, orada da bazıları farzdan ziyade hassasiyetler gösteriyorlar da Sevgili Abiciğim..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı