(Özkan Erdem'in Muhsin Demirel ile yaptığı bu röportaj 6 ve 7 Nisan 2008 tarihinde Yeni Asya gazetesinde yayınlanmıştır. Muhsin Demirel'e rahmet olması duasıyla yeniden neşrediyoruz.)
Üstad Bediüzzaman Said Nursi’nin talebesi Zübeyir Gündüzalp için bu yıl dördüncüsü düzenlenen mevlid, dün Ermenek Sipas Camisinde okutuldu. Ermenekliler mevlide yoğun ilgi gösterdi.
Yeni Asya’nın manevî mimarı Zübeyir Gündüzalp ağabeyi vefat yıldönümünde yad ediyoruz.
Üstad Bediüzzaman'ın “Kâinata değişmem” dediği Talebesi Zübeyir Gündüzalp'i, 50. vefat yıl dönümünde rahmetle yad ediyoruz.
Merhum Zübeyir Gündüzalp, Bediüzzaman Hazretleri’ni ilk defa 1946 yılında Emirdağ’da ziyaret eder.
Balıkesirli Risale-i Nur Talebelerinden Dr. Mehmet Akay, 3 Ocak 2021 Pazar günü akşamı vefat etti.
Dâvâ Adamının Notları... - Zübeyir Gündüzalp
Üstad Bedİüzzaman’ın sadık talebesİ Zübeyİr Gündüzalp vefatının 48. sene-İ devrİyesİnde Ermenek’te rahmetle anıldı.
Üstad Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri’nin ‘kâinata değişmem’ dediği talebesi merhum Zübeyir Gündüzalp adına düzenlenen mevlid, yarın Ermenek Merkez Sipas Camii’nde gerçekleştirilecek.
Bediüzzaman’ın talebelerinden Zübeyir Gündüzalp, Tahiri Mutlu ve M. Emin Birinci Ağabey, vefatlarının sene-i devriyelerinde, Eyüp Sultan Kabristanı’nda ziyaret edildi.
Dâvâ Adamının Notları...
Bediüzzaman’ın; “kâinata değişmem” dediği, sır kâtibi olarak kabul ettiği talebelerinden olan ve Yeni Asya'nın manevi mimarı, sadakat ve istikamet örneği Zübeyir Gündüzalp’i vefatının 48.yılında rahmet ile anıyoruz.
Yeni Asya’nın ilk çıktığı gün kaderin bir cilvesi olarak Asya ile Avrupa kıt’alarını birbirine bağlayacak olan Boğaz Köprüsü’nün temelleri atılmıştı. Yeni Asya aynı gün, bu maddî birleşmeyi manevî olarak sağlayacak bir yayın çizgisini başlatıyordu.
Mehmet Kutlular’ın hikâyesi, savruluşların, kayboluşların, kaypaklığın hüküm sürdüğü bir dünyada hakperestliğin, hakkı temsil eden dik duruşun, imanlı söyleyişin, Müslümanca hallerin adıdır.
Zübeyir Gündüzalp Ağabey: “Sadece Risale-i Nur’un imanî meselelerini okumamız, ittihadımızı yeteri kadar temin etmez. Üstadın hayat-ı içtimaiye ve hayat-ı siyasiye noktasındaki meselelerinde de ittifak etmedikçe ve onları Üstada göre anlamadıkça ittihadımız, ittifakımız tam olmaz. Dolayısıyla bunu da sağlayacak gazetedir.
Yeni Asya Gazetesi'nin 50. Yıl kutlamalarından özel görüntüler...
Bediüzzaman Said Nursi’yi Anma Programı ve Yeni Asya kuruluşunun 50. Yılı Programı, büyük bir ailesi olan okuyucularıyla birlikte, büyük bir coşku içerisinde gerçekleşti.
Yeni Asya’nın kuruluşunu ve davasını Mehmet Kutlular’ın şahsında anlatan “Duruş” belgeseli katılımcılar tarafından büyük bir ilgiyle izleniyor.
Gazetenin Zübeyir Ağabeyin onayı ile çıktığını belirten Aksakal, onun gibi Sungur Ağabeyin de destek çıktığını belirterek, mesafeli duranlara “Gazeteyi çıkaran kardeşlerimiz hizmet ediyor, sahip çıkmamız lazım” diye mektup yazdığını söyledi.
Muhtelif Tarifler...
Yeni Asya’nın kuruluşunda büyük emeği olan Zübeyir Gündüzalp’in kardeşi Haydar Gündüzalp dün Ermenek’te vefat etti.
Zübeyir Ağabey dedi ki, “60 ihtilalinden sonra ben Eskişehir’e gittim. Özellikle külliyatı birkaç defa devirdim. Çünkü okumazsam aldanabilirim.” Hatta Üstad’ın son zamanlarda altını çizerek en çok verdiği ders: “aldanabilirsiniz!”
Tahliye sonrası basın toplantısında yetkilerin zulüm tarzında kullanılmasını tenkit ettim. Ama hiçbir zulme boyun eğmeyeceğimizi, yolumuzun hak olduğunu söyledim. Cemaatte bu hadiseden sonra bir hareketlenme oldu. Hizmetlere ve gazeteye daha fazla sahip çıkmaya başladı.
Başka hiç kimse arayamadı. Bu yaptığından dolayı üstüne gidildi. Hatta Cindoruk da dahil, gazetelerin yazarları üzerine gittiler. Demirel “Said Nursi büyük bir âlimdir. Aksini söyleyenin alnını karışlarım” dedi ve geri adım atmadı.
Bu münakaşaları yapmasaydık, bazı şeyleri göze alarak hakkımızı aramasaydık, atacaklardı bizi hücrelere, on beş gün eziyet edeceklerdi. Aramızda yaşı ilerlemiş olanlar da vardı: rahmetli Cemal Hoca gibi.
İlk mevlidi Van’da yapmaya karar vermiştik. 1967’de. Maksadımız, garpla şarkı kaynaştırmaktı. Irkçılık, bölücülük gibi fitnelerin önünü kesebilmek noktasında fayda sağlayacağını öngörmüştük.
3 Ocak 1990’da karlı bir günde binamız ve gazetemiz elimizden alınarak kapı dışarı edildi. Cemaat olanlara çok üzüldü. Hemen toplandık. Arkadaşlar bize, “Gazete çıkarabilir miyiz?” diye sordular. Biz de “On günde çıkarabiliriz” diye cevapladık ve çıkardık.
Muhtelif tarifler
12 Eylül’de Yeni Asya olarak biz hariç diğer arkadaşlarımız darbecilerin yanında yer aldılar ve bizi “Demirel yandaşı olmak”la suçladılar. Halbuki biz Demirel’e gittiğimizde Üstadın ölçülerini anlatıyorduk. O da yararlanıyordu.