"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

YÖK Kanunu neden değiştirilmiyor?

Ahmet BATTAL
10 Ağustos 2024, Cumartesi
Bir üniversitenin üst yönetiminin kendi kadrosundaki öğretim elemanını bir üst kadroya ataması için ne lazım?

Sekülerse “kanuna karşı hile”, azıcık dindarsa “hile-i şer’iyye” yapması lazım!

Zira bir türlü değişmeyen Yükseköğretim Kanunu akademik yükseltme ve atamaların “tam ve açık yarışma” ile yapılmasını emretmek suretiyle bunu mecbur tutuyor.

Yani üniversite Resmi Gazete’ye ilan verecek: “Benim şu şu kadrolarım boş, uygun aday arıyorum, dileyen herkes başvursun, kıdemli uzmanlardan oluşturacağım jürinin yapacağı değerlendirmede kim daha başarılı ise onu alacağım” diyecek.

Peki, kadroya, zaten o üniversitede o anabilim ya da bilim dalında bir alt kadroda çalışmakta olan ve yönetimce tanınıp refere edilen bir “hazır aday” da başvurmuşsa ne olacak?

Yani bu ilan aslında o “hazır aday” da başvursun diye açılmışsa ve fakat ilan aleni olduğu ve herkes başvurabildiği için o kadroya “ondan daha iyi” rakipler başvurursa ne olacak?

Hazır adaya “sen kenarda dur, jürimiz diğer bir adaya ‘daha iyi’ dedi, üst kadroya seni değil onu alıyoruz” deyince üniversitelerde kanun uygulanmış ama kanuna rağmen oluşmuş olan gelenek yıkılmış olacak.

İşte bu geleneği sürdürmek isteyen Üniversiteler ve Yükseköğretim Kurulu ilan aşamasında bir hile yapıyor:

İlanda sadece ana bilim dalı ve varsa bilim dalı adıyla kadro ilan etmekle yetinmiyor. Aynı zamanda “adaylarda aranacak özel şartlar” sütunu açıyor ve adaylardan birinin yani almak istediği adayın kişisel akademik özelliklerini ilana şart olarak koyuyor.

Böylece içeriden adayın dışarıdan rakiplerinin önünü tıkamış oluyor. Bu bir ölçüde kabul edilebilir bir durum olarak görülüyor.

Bazen de başka yerden bulup almak istediği adayı tarif ediyor ve diğer dış rakiplerin önünü tıkıyor. Bu ise tam bir torpil müessesesi.

Mesela Resmi Gazetede son yayınlanan üç ilan…

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü, Din Psikolojisi Anabilim Dalı için açılan bir doçent ilanında, “Çocuklarda inanç gelişimi, kadın dindarlığı ve psikolojik iyilik halleri üzerine çalışmış olmak” şartı aranıyor.

Aynı Fakültede aynı anabilim dalına alınacak diğer doçent için ise “Çocuklarda ölüm psikolojisi, varoluşçu psikoloji ve din üzerine çalışmış olmak” şartı aranıyor.

Yine Trakya Üniversitesi Uzunköprü Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü için açılan doçent ilanında, adayda aranan özel şart olarak “Pazarlama bilim/sanat alanında doçent unvanı almış, boykot davranışı ile çevrimiçi etkinlik üzerine çalışma yapmış olmak” şartları aranıyor.

Buna “adrese teslim kadro” ilanı deniyor.

Bu tür kadrolara başvurmak isteyecek olan başka akademisyenler kavga çıkacağını biliyor. Kendisinin genel şartları tuttuğu için ve bu kavgayı da göze alarak başvuran ve özel şartlardaki yetersizliği gerekçe gösterilerek kadroya alınmayan aday idare mahkemesine başvuruyor ve haklı da çıkıyor. Zira Danıştay’ın “bu işlem kanuna karşı hiledir” diyen çok sayıda emsal kararı var.

Ama bu adayın mahkemede haklı çıkması kadroya girmesi için yetmiyor.

İlan tekrar edilecek, yeniden başvuracak, jürinin gözüne girecek, yönetime rağmen kadroya alınacak ve o anabilim dalında çalışmaya başlayacak. Ama ilk ilanı veren rektöre, dekana, bölüm başkanına ve anabilim dalı başkanına ve hatta “hazır aday”a rağmen kadroya girdiği için istenmeyen adam (persona non grata) pozisyonu ile baş etmeye çalışacak.

Çare nedir?

Sistemi yeniden kurgulamak.

Okunma Sayısı: 1606
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Nahit Topaloğlu

    10.8.2024 15:59:52

    Üniversiteye Tarih dalında öğretim görevlisi alımı için “adaylarda aranacak özel şartlar” sütununda "en az 2 yıl bir özel dersanede çalışmış olmak" gibi akla ziyan şartlar bile okuduk maalesef. Ve minel garâib!

  • İMDAT SU

    10.8.2024 13:03:08

    Buna “adrese teslim kadro” ilanı deniyor.... Maalesef, biz de şahit olduk ve değişik kişilerden duyduk. Özellikle televizyonların yorum yapan programlarına çıkan konuşmacıların ünvanlarındaki hızlı değişimlerinde bunları daha net görebiliyoruz. Bu hızlı ünvan değişikliğini etraftaki birçok kişinin de dikkatinden kaçmamış. Güzel ülkemin haline acıyoruz.... Bütün bunlar(sadece buradaki yanlışlık değil diğer kurumlarda da ...) sözüm ona "Hedefimiz dindar bir yetiştirme..." peşinde olanların döneminde olmaları bizi kahrediyor.... Vesselam

  • Abidin.Özturk

    10.8.2024 10:45:18

    Hiç komisyon kurulmadan alınan kalitesiz elemanlar bir araştırılsın! Neler neler...

  • Hüseyin İlhan

    10.8.2024 10:34:30

    Tahrip ve yıkım müteahhidi iktidar ve 28 Şubat zalimi müslüman kadın ve kızlarımızın eğitim,çalışma haklarını gasp eden eşkiyalar ile bu işler olmaz. Çare erken seçim ve doğru tercihtir. Bir din kardeşi nin değil binlercesinin katline yardım edenler mi hak-hukuk-adalet için çaba gösterecek. Tazmanya canavarından bekle amma bu zalimlerden asla adalet bekleme.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı