"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Suriye idaresinde Türkiye etkisi mi?

Ahmet BATTAL
30 Aralık 2024, Pazartesi
Medyascope Dış Haberler Servisinin Cuma günkü haberine göre Suriye’de 8 Aralık’ta Beşar Esad hükümetini deviren Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ), Mart 2025’e kadar görevde kalması beklenen geçiş hükümetini oluşturmaya devam ediyor.

Geçici hükümetin amacı; savaşın izlerini silmek, ülkede bütünlüğü ve iç güvenliği sağlamak ve devlet işlerinin aksamasını engellemek.

Haber başlığına da çıkarılan vurgu ise kabinedeki “Türkiye detayları”.

Üç isim bizce önemli.

Birincisi Dışişleri Bakanı olarak görevlendirilen Esad Hasan eş Şeybani Şam Üniversitesi Edebiyat ve Beşerî Bilimler Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olmuş. 2011’de başlayan ayaklanmalara ilk günlerden itibaren katılmış ve İdlib’deki Kurtuluş Hükümeti’nin kurulmasında da önemli rol oynamış bir isim.

Şeybani ayrıca İstanbul’daki Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini tamamlamış ve halihazırda doktora eğitimine devam ediyormuş.

Şeybani’nin henüz YÖK’ün sistemine yüklenmemiş olan yüksek lisans tezinin başlığı önemli:

“Arap İsyanlarının 2010-2020 Yılları Arasında Suriye’ye Yönelik Türk Dış Politikasına Etkisi”.

Sabahattin Zaim Üniversitesi de atamanın ardından X hesabından mesaj yayınlayarak Şeybani’yi yeni görevinden ötürü tebrik etmiş.

İkincisi, aynı zamanda Türk Vatandaşı da olan Ayşe el Dibs, Kadın İşleri Ofisinin Başkanlığına getirilmiş.

Geçmişte Türkiye’de yaşamış olan Dibs, Suriyeli Dernekler Platformu’nun geçmiş dönem başkanlığını üstlenmiş.

Şam’da yaşayan gazeteci Sarkis Kassargian, Ayşe el Dibs’in bu göreve getirilmesinin “baskılar sonucu” olduğunu iddia etmiş ve şöyle yazmış:

“Sayın Dibis’a göre liberalizm, insanlığa en büyük tehdittir ve sekülerizmin daha da gelişmiş bir vizyonudur. Ayşe Hanım ayrıca erkeklerle kadınlar arasında eşitlik söyleminin yanlış olduğunu, kadınların erkeklere yalnızca ortak olabileceğini düşünüyor.”

Üçüncüsü, yine Türkiye’nin desteklediği Suriye Millî Ordusu’na (SMO) bağlı Cephe Şamiye Genel Komutanı Azzam Garib de Halep Valisi olmuş.

Garib de 2007’de Halep Tıp Fakültesi’nden diş hekimi olarak mezun olduktan sonra 2019’da Bingöl Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde yüksek lisans yapmış bir isim.

Garib’in Halep Valisi olarak atanmasının ardından Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu da X mesajıyla “Onları üniversiteden atmak, evlerinin suyunu kesmek, otobüslerle sınır ötesine bırakmak isteyen provokatör siyasetçiler acaba bir özür dileyecekler mi?” diye sormuş.

***

2011’den bu yana Türkiye’de misafir edilmiş olan bazı zeki Suriyelilerin bu sırada Türkiye’nin sağladığı eğitim ve sosyalleşme imkânlarından da faydalanmış ve bilhassa Dışişler Bakanı Hakan Fidan’ın MİT Başkanı olduğu dönemde Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile çeşitli bağlantılar kurmuş olması ve bunlardan bazılarının şimdi geçici hükümette ve muhtemelen sonraki hükümetlerde görev alacak olması, bir yönüyle Türkiye’nin başarısı gibi görünebilir.

Benzer durum, 1987’den itibaren Irak’tan Türkiye’ye kaçanların içindeki âkıl adamların Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra Irak’a ve bilhassa Kuzey Irak’a dönerek kurulmasına katkı yaptıkları yeni düzenle kendisini göstermişti.

Biz ihtiyatlı iyimserlikten yanayız.

Zira 2011 öncesinde de Türkiye ile o zamanki Suriye yönetiminin ortak Bakanlar Kurulu toplantıları yapacak kadar “iyi ilişkiler” geliştirdiğini biliyoruz. İktidarda yine AKP vardı ve biz o zaman da bu iyimserliğe ihtiyat eklemek taraftarı idik. Birileri bize “siz de her şeye şüphe ile bakıyorsunuz” diyerek kızıyorlardı.

Bizim bakış açımız ve hedeflerimiz belli:

Sürgün gibi musibetlerle de olsa halkların kardeşliğine vesileler ve çareler bulunmadan ittihad-ı İslâm temin edilemez. Hele “başkasını yutmakla beslenen” milliyetçilikler, kardeşliğin en önemli düşmanıdır.

İttihad-ı İslâm’a ve sulh-u umumîye vesile olacak her adımın destekçisiyiz. Bunun yolunun da İslâm ülkelerinin insan haklarına saygılı demokratik bir devlet düzenini elde etmesinden geçtiğini biliyor ve bildiriyoruz. 2011 öncesinde olduğu gibi…

Birileri Suriye’de “Ankara’dan abim gelmiş, evde bir bayram havası” şarkısının çalınmasını isteyip duruyorsa da, biz, bir saltanattan başka bir saltanata geçilmesini ya da şahıs istibdadından daha komite istibdadına düşülmesini istemeyiz.

Milliyetçiliklere ilâç arama çağındayız.

Okunma Sayısı: 1503
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mustafa Güreldi

    30.12.2024 19:54:50

    Suriye'de geniş tabanlı,kucaklayıcı birlik beraberlik ve huzuru sağlayıcı bir idarenin kurulmasını yeni asya gönülden ister ve alkışlar.inşallahta öyle olsun.Ama çok belirsizlikler var ve temkini elden bırakmamak lazım.Ne gibi:1.Esadın arkasındaki en büyük destekçi görülen Rusya ve İran'ın aniden çekilmeleri,2.Büyük aktörler ABD,İngiltere ve İsrail'in sessizliği ve ciddi tepki vermeyişi,3.Esad ordusunun ciddi mukabele etmeden çekilmesi4.Suriye halkı sükunet ve birlik beraberlikle devleti kuracak bir kültür ve anlayışta mı?5.idareciler,ordu birlik içinde. Sistemi kuracak bir anlayış koordine içinde mi?6.MSO nun elindeki silahlar malzemeler cephanelerin kaynağı ne,nereden?vb gibi...Biz herkesi kendimiz gibi zannediyor.Bu olaylar Filistin,Gazze,Lübnan olaylarından ayrı gözükmüyor.Onun için tedbiri temkini elden bırakmamak lazım...

  • İ.UÇAR

    30.12.2024 12:58:55

    " ... Sünni Müslüman kardeşlerimiz ile tesis edeceğimiz ..." Merak ediyorum siz kimsiniz, hangi kümeye aitsiniz, dünyaya hangi pencereden bakıyorsunuz ? Açıklamanız tatminkâr olursa inandırıcı olursunuz.

  • İ.UÇAR

    30.12.2024 10:00:27

    Teşekkürler Ahmet Hocam.Yazının ı can alıcı 2. noktası : Milliyetçiliklerin birleştirici olamıyacağı , diğeri de bir saltanattan başka bir saltanata geçişin doğru olmiyacağıdır.Yen Asya'ya yorum yazanların sabit fikirli olanları için bu yazı umarım faydalı olur...

  • Pelin Kurukahveci

    30.12.2024 09:27:03

    Hocam sebepler bir araya geldi mübarek Şam şii tasallutundan kurtarıldı. İnşallah bundan sonra sünni müslüman kardeşlerimiz ile tesis edeceğimiz bir kardeşliğin hikayesi başlıyordur.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı