RAHMETİN COŞTUĞU AYLAR
Recep, Şaban ve Ramazan’dan ibaret bir şuhûr-u selâsenin daha aguşuna girdik. Müslüman âlemine hayırlar getirsin inşallah.
Ziraatte bir ekim mevsimi vardır. O mevsimde toprak canlı gibidir. Bağrına düşen tohumu ana kucağı gibi sarar ve ona hayat nükteleri fısıldar. Su canlıdır, güneş canlıdır, toprak canlıdır. Böyle ziraat mevsimlerinde ekilen tohumlar çabucak çıtlar, filiz verir ve bereketle meyveye durur.
İşte üç aylar rahmetin coştuğu ekim aylarıdır.
Recep, Şaban ve Ramazan aylarında eken bazen bire bin, bazen bire otuz bin katıyla hasılat alır, meyvedar olur.
Bediüzzaman Hazretleri’nin ifadesiyle şuhur-u selâse, pek çok uhrevî faydaları kazandırıyor, ticaret-i uhreviyenin bir kudsî pazarı ve ehl-i hakikat ve ibadet için mümtaz bir meşher ve üç ayda seksen senelik bir ömrü ehl-i imana temin ediyor. Başka vakitte ‘on’ olan her hasenenin sevabı, Receb-i Şerifte yüzden, Şâban-ı Muazzamda üç yüzden ve Ramazan-ı Mübarekte binden ziyade ve Cuma gecelerinde binlere ve Leyle-i Kadirde otuz bine çıkıyor. 1
Bu üç aylarda rahmet-i Rahmân’ın coştuğu, gün ve gecelerin mânevî yükselişimiz için ve günahlarımızdan arınmamız için daha verimli bir zemin teşkil ettiği konusunda çok sayıda haber mevcuttur.
SEVABI BOL, HASENATI BEREKETLİ AYLAR
Peygamber Efendimiz (asm) buyurdu ki:
“Şaban ayı, Receple Ramazan ayı arasında bulunan, insanların çoğunun değerini bilmediği bir aydır. Onda kulların amelleri Allah’a arz edilir. Ben amelimin ancak oruçlu iken Allah’a arz edilmesini isterim.” 2
“Şaban ayına bu ismin verilmesinin sebebi, bol ve bereketli hayırlar, onda oruç tutan kimse Cennete girinceye kadar dallanıp budaklandığı içindir.” 3
“Ramazan ayına bu ismin verilmesinin sebebi, günahları yakıp erittiği içindir.” 4
“Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümmetimin ayıdır.” 5
BU AYLARDA SÜNNET OLAN
Sünnet olan, Recep ve Şaban ayları içerisinde dilediğin günlerde (eyyam-ı biyd olursa daha faziletli olur) oruç tutmaktır. Oruç borcumuz varsa, bu aylarda kaza oruca niyet ettiğimizde daha feyizli bir şekilde inşallah oruç borcumuzdan da kurtulmuş oluruz.
Bilindiği üzere her ayın ortasında bulunan 3 güne Peygamber Efendimiz’in (asm) dilinde “eyyam-ı biyd” deniyor. Yani beyaz günler. Yani oruç ibadetiyle arınmış, diğer günlerin günahını da arıtmış temiz günler. Eyyam-ı biydde oruç tutmak sünnettir. Bu ise her ayda vardır.
Hadislerde Ramazan’ı karşılayan Recep ve Şaban aylarında serbest olarak oruç tutmanın faziletleri yer alıyor. Zaten bir güne on günlük sevap ölçüsüyle, bir ay içinde tutulan üç günlük oruca otuz günlük oruç sevabı verileceği müjdelenmiş oluyor.
Unutmayacağımız bir husus, Peygamber Efendimiz’in (asm) az, ama devamlı ibadeti tavsiye etmiş olmasıdır. Meselâ her ayın ortasında (eyyam-ı biyd) üç gün oruç sünnettir. Bu sünnet sevabı her ayda vardır.
Recep ayında her gün oruç tutmak Ramazan ayına benzetilmesin ve Ramazan gelmeden kalp için yorucu olmasın diye tavsiye edilmiyor.
Bu hususta Peygamber Efendimiz’den (asm) gelen ölçü şöyledir: Resulullah Efendimiz (asm) Recep ayında, bazen öyle oruç tutardı ki, ‘hiç yemeyecek (her gün oruç tutacak).’ Zannedilirdi. (Bazen de öyle) yerdi ki, ‘hiç tutmayacak.’ Zannedilirdi.’’ 6
Demek itidali korumak iyidir. Ramazan gelmeden Ramazan gelmiş gibi her gün oruç tutmak kalbimizi yorabilir. Bu açıdan ara vererek oruç tutmak daha faziletlidir.
GÜNÜN DUÂSI
Allah’ım! Günahımızı bağışla, hatamızı ört! İçine girdiğimiz şuhûr-u selâseyi Müslüman âlemi hakkında hayırlı eyle! Bu aylarda yaptığımız ibadetleri kabul, tövbelerimizi makbul eyle! Duâlarımızı, duâsı kabul olunanların listesinde makbul kıl! Bu aylar hürmetine âlem-i İslâm’a manevî fütuhatlar lütfeyle! Âlem-i İslâm’ı fitnelerden, fesatlardan, düşmanlıklardan beri eyle! Âmin.
Dipnotlar:
1- Şuâlar: 424. 2- Câmiü’s-Sahîh, 3/1107. 3- Câmiü’s-Sahîh, 2/672. 4- Câmiü’s-Sahîh, 2/671. 5- Câmiü’s-Sahîh, 3/1034 . 6- Buhari, Savm: 53; Müslim, Siyâm:179; Ebû Dâvud, Savm 55.
Fotoğraf: Erhan Akkaya