"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

‘Bilim’e yön verdik, şimdi neredeyiz?

Muhammed ZORLU
12 Mayıs 2015, Salı
Günlük hayatımızda kullandığımız birçok teknoloji içinde bulunduğumuz zamanın keşifleri değil.

Bir alışveriş merkezine giderken karşımıza çıkan otomatik kapılardan tutun da birçok aygıt 7 yüzyıl önceki buluşlardır. Fen bilimcilerin iyi bildiği demir, kalay ve kurşun gibi metaller de bu buluşlardan farklı değildir. 

Bu buluşlar, dünya tarihini etkileyecek düzeyde önemli değişimlere kapı araladı. Tüm dünyayı adeta kuşatan bu değişim köklü ve süratli şekilde ilerlemeye devam ederken, bilim ve teknolojinin temellerinin Müslümanlar tarafından atıldığı ortaya çıktı.

Matematik, kimya, tıp, astronomi bilimi ve daha birçok alanda önemli neticeler eden Müslüman ilim adamları kendilerini herkese ispatlamışlardı. Tabii bu durum, bana göre, dokuzuncu yüzyıldan on dördüncü yüzyıla kadar uzanıyor. Müslümanlar bilime önceki yüzyıllarda daha çok sahip çıkmışlardı. Hatta icatlarıyla uygarlığın ilk adımlarının atılmasına vesile olup daha sonra gelen bilim insanlarına ilerlemenin yolunu açmışlardır. İslam tarihinde, bilim dallarını incelediğimizde, hepsinin kaynağının Kur’ân-ı Kerim olduğunu, bilimin, maddi-manevi her şeyin Yüce Yaratıcı tarafından yaratıldığını Kur’ân ispat etmiştir.

İslam’ın ilime verdiği değer o zamanlar çok anlaşılmıştı. Çünkü bilim ve teknolojinin öncüsü İslam idi.  Eskiden İslam dünyası, önceki dönemlerde yapılan tüm bilimsel çalışmaları toparlayarak kaybolmasını önlerken şimdilerde İslam dünyası kendi zamanında neler yapıldığını ve onu nasıl geliştireceklerinin yolunu ara(ya)mıyor! Örneğin bir kimyacının, İslam dünyasında yetişen bilim adamlarından Cabir Bin Hayyam’ı tam olarak bilmesi gerekirken, daha isminin bile bilinmemesi bizleri düşündürmeli. İbn-i Sina, Al-Razi, El-Kindi ve daha niceleri ilimde hep öncülük yaptılar. Mesela, izafiyet teorisi denilince akla ilk önce Einstein gelir. Ancak ondan bin yıl önce, izafiyet teorisi ile uğraşan biri vardır: El-Kindi ki, filozof ünvanını taşıyan ilk Müslümandır. 

İşte İslam dünyasının, hani o sosyal medya olmadan(!) ve internet olmadan(!) yaptıkları buluşlara, öncü olduklarına biraz dikkat çektik. Şimdi ise İslam dünyası sosyal hesaplarıyla twit bilimcisi oldu! 

İsterseniz soralım kendimize, İslam mı bilimden yoksa biz mi İslam’dan uzaklaştık? 

Cevap bekleyen soru bu!

Vesselam. 

Okunma Sayısı: 3216
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı