Tarih boyunca savaşlar bazı stratejiler üzerinden gerçekleştirilmiştir. Savaşlar genellikle dini, milli, siyasi ve ekonomik amaçlara ulaşmak için gerçekleştiriliyor.
Kullanılan silahlar, taraflar, amaçlar değişik savaşları belirtir. Nükleer savaş, soğuk savaş, dini savaş, iç savaş, dünya savaşı vb. örnek olarak verilebilir.
Karşı tarafı yıldırmak, maddi ve manevi zarar vermek için gövde gösteri tarih boyunca hep sergilenmiştir. Bu sergi, ölen milyonlarca insanın sergisidir. Örneğin, 1990’lı yıllarda Kuzey Afrika’da çıkan iç savaşlarda ve kabile savaşlarında 1 milyonun üzerinde insan ölmüş olup 2003 yılında başlayan Irak Savaşı’nda yüzbinlerce asker ve sivil aynı şekilde ölmüştür. Yakın günümüzde Suriye de çıkan iç kargaşadan doğan savaşta da çok can kaybı yaşanmıştır. Hepsi birer örnektir.
Bir zamanlar küreklerle düşmanlar topraklardan kovulurken şimdilerde insansız hava uçakları, son teknoloji ile donatılmış silahlar, geleceğin savaş teknolojisi modern savaşların temellerini oluşturuyor.
Türkiye savaş teknolojisi yönüyle ilerleme kaydettiği açık, ancak bu yeterli mi tartışılmalıdır. Şu an dış ülkelere bağımlı olan teknolojilerimiz kendi mühendislerimizce geliştirilmeli ve yeni model, yeni teknolojiler keşfedilip bir an önce oluşturulmalıdır. Mühendislere çok iş düşüyor. Çünkü artık cephede teknolojiler savaşmakta. Gittikçe yoğunlaşan teknolojik savaş ekonomik, siyasi ve askeri savaşların da sonucunu belirliyor. Öyle bir durum ki, artık ittifaklar geçici oluyor, teknolojik yönden üstün olma ise kalıcı oluyor.