"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kuyumcu soygunları

Mehmet ÇETİN
10 Ocak 2015, Cumartesi
Sahibinin rızası hilâfına malını haksız yere şiddet ihtiva eden eylemle ele geçirme şeklinde tanımlayabileceğimiz soyguna maruz kalan kuyumcular endişe ile hayatlarını sürdürürken, hükümetten ilgili kanunların etkin kılınmasını beklemektedirler.

Gasp olaylarını hazırlayan sebepleri tahlil ederek konuya çözüm aramak daha isabetli olacak. Sosyal bir hadise olarak dikkat çeken soygunlara ferdî ve meslekî planda alınması gereken tedbirler de olmalı. Kuyumcu esnafı kazancı konusunda açgözlüleri tahrik etmemeye dikkat etmeli. Lüzumundan fazla mal ve para ortada gözükmemeli, korunmaya alınmalıdır. Kırılmaz cam, sprey, otomatik kapı, alarm ve uygun yerlere konulan çok özellikli kamera gibi tedbirlerin yanı sıra iş yerini açma kapamada daha dikkatli olmalı. Mümkün olduğu kadar yalnız kalmamalı. Şüphelilere karşı daha duyarlı olurken, soygun anında tahrik edici olmamalı. Soygundan en az zararla çıkmaya gayret etmeli. Olabildiği kadar soğukkanlılığını muhafaza edip, olay sonrası hızlıca polise haber vermeli. Soyguncunun eşkâli unutulmamalı. Olay sonrası kolluk kuvvetleri gelinceye kadar delil özelliği taşıyan şeyler korunmalıdır. Araç kullanıldıysa plâkası alınmalıdır. İhmalkârlık gibi tedbirsizliklerden dolayı soyulma kuyumcu esnafını derin derin düşündürmeli. Yanı sıra adlî sorgulamalara vereceği cevabı da. Alınan tedbirler caydırıcı olmalı, dâvetkâr değil. Sigorta bu tedbirlerden sayılırken sigortanın kendisi de sakıncalı özelliklerinden arındırılması gerekir. Para ve mal taşınmasında profesyonel tedbirler alınmalı. Kasa anahtarları ayrılabilir. Soygunda zayiatı azaltmak için vitrine veya kasaya konulması tavsiye edilen imitasyon ürünleri de dikkatlice düşünmeli. Yemleme için para veya altın görünümlü şeyleri dikkatlice kullanmalı. İş yerinin açık ve kapalı kamera ile gözetlendiği tabelâsını da unutmamak gerekir.

Soygun sonrasında adlî ve idarî kolluk kuvvetleri kuyumcuyu sorgularken soygunu yapanı da etkili bir şekilde sorgulamalıdır. Verilen cezalar suça teşvik edici olmadığı gibi caydırıcı olmalıdır. Durumu müsait kuyumcuların özel güvenlik görevlendirmeleri, çarşıya devriye ekibinin yanında kanun koyucuda desteklemelidir. Kuyumcu birlikleri soygun konusunda meslektaşlarını eğitirken yasama yapanları yönlendirip uygulama yapanları desteklemelidir. Bilerek hırsızlık malının alınması en üst seviyeden cezalandırılmalı ki soygunun önü alınsın.

Soygunda ölen kuyumcu şehit statüsüne alınıp devlet desteği sağlanmalıdır. Ailesine psiko-sosyal destek yapılmalıdır. Gasp edilen malın tazmininde hukukun yeterli, kuvvetli olması yanında uygulama da denetimli olmalı, bıktırıcı olmamalıdır. Gasp, hırsızlık ve haksızlıktır ki hukukî sonucu itibarı ile cezalandırılması gereken suçtur. Bunu yapacak otorite etkili olmalıdır. Kamu adına hareket eden otoritenin cezaî yetki konusunda eli kuvvetlendirilmelidir ki haksızlık önlensin. Takip, soruşturma ve mahkeme merhalesindeki uygulamalar denetlenmeli. İhmali olanlar cezalandırılırken başarılı olanlar ödüllendirilmelidir. Yasama, yürütme ve yargının etkili olması kamu düzeninin devamını sağlar. 

Soygun çoğu zaman bir kişi tarafından yapılmayıp, organizeli yapılmaktadır. Organize suç kapsamında kuyumcu soygunları muhakeme edilirken, kötü niyetli bazı kamu görevlilerinin de bu çeteye dâhil olduğunu unutmamak gerekir.

Güncellenen dertlerle uyumlu, etkili müeyyidelerle donanımlı kanun koyucu, uygulayıcı ve yargılayıcının tedbirlerini sonuç alıcı hâle getiren kuyumcular arasındaki birliktir. Birliğin olmadığı yerde kuvvet beklenilmez. Sağlanan kuvvetli birlik kuyumcuyu bilgili ve moralli hale getirir. Birlik, moral ve kuvvetten oluşan muhkem kaleye soyguncu giremez inşaallah. 

Okunma Sayısı: 2030
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı