"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İslâm dünyasında demokrasi karşıtlığı

İbrahim ERSOYLU
13 Aralık 2024, Cuma
Demokrasi: Siyasî denetimin, doğrudan doğruya halkın ya da halkın düzenli aralıklarla özgürce seçtiği temsilcilerinin elinde bulunduğu, toplumsal ve ekonomik durumu ne olursa olsun bütün vatandaşların eşit sayıldığı bir yönetim biçimidir. 1

Demokratik yönetimlerde adalet, insan hak ve hürriyetleri, meşveret/bağımsız meclis, kanun hâkimiyeti esas kabul edilir.

Hür, Demokratik yönetimlerde halklar, adalet, eşitlik, hak ve hürriyetler ile müreffeh bir hayat yaşarlarken, İslâm Coğrafyasında halklar, Müslüman görüntülü tek adam rejimlerinin baskısı altında fikir, hak ve hürriyetlerinden mahrum bir şekilde fakir bir hayat yaşamaya devam etmektedirler.

Hâl böyle iken İslâm ülkelerinde bazı İslâmî kesimler, “İslâm varken demokrasiye ne gerek var?”, diğer bazıları “Demokrasi küfür rejimidir. Batılıların uydurduğu bir sistemdir. Bize İslâm yeter” demektedirler. Demokrasiye karşı olan bu tavrın çok sebeplerden önemli iki sebebi olduğunu düşünüyorum:

Birincisi: Oralarda Bediüzzaman gibi “muvazene ile zarureti nazara alarak mudakkikane meşrutiyeti/demokrasiyi Şeriata tatbik etmek”2 ile İslâm ile demokrasinin doğru ilişkisini kurabilen âlim sayısının az bulunmasıdır.

İkincisi: İslâm ülkelerini istibdatla yöneten tek adam rejimlerine bakarak, İslâm’ın istibdada müsait olduğunu zanneden Batı ülkelerinde İkinci Avrupa zihniyetindeki yönetimlerin, o rejimleri koruyup kollamalarıdır. Suriye’de Esad, Suudi Arabistan’da Suud ve Mısır rejimini eleştirmeyip korumaları gibi.

Bediüzzaman, demokrasi manasında kullandığı meşrutiyeti3, “Adalet, meşveret ve kanunda inhisar-ı kuvvetten [kanun hâkimiyetinden] ibarettir”4 şeklinde tarif eder. Bu yönü ile İslâm’a en yakın ve uygun idare şekli demokrasi olduğu söylenebilir.

Günümüzde Afganistan, Irak, Suriye gibi birçok İslâm ülkesi, kendi içlerinde birinci sınıf bir demokrasiyi uygulayan Batılı büyük devletlerin zulmüne maruz kalmaya devam etmektedir. ABD ve bir kısım AB ülkeleri, Filistin’de, son zamanlarda Gazze’de yaptığı akıl almaz mezalime rağmen İsrail’e destek vermeye devam etmektedirler. Bu durum, İslâm âleminde Batı ülkelerine karşı kin ve adavet beslenmesine yol açmaktadır.

Halbuki Bediüzzaman, Batılı ülkelerin hepsinin aynı anlayışta olmadığını; orada iki siyasî cereyanın bulunduğunu, birincisinin semavî dinlerden ilham alarak hak ve hürriyetler ile insanlığa hizmet ettiğini, kendisinin buna karşı olmadığını beyan etmiştir. Ancak tabiat felsefesinden beslenen, insanlar arasında dinsizliği ve ahlâksızlığı neşreden, zayıf ve güçsüz ülkeleri ve milletleri sömüren ikinci Avrupa cereyanına karşı olduğunu ifade eder. 5

Bediüzzaman gibi ahirzamanın Peygamber (asm) varisi bir müceddidin Anadolu topraklarında ortaya çıkması, Türkiye için İlâhî bir lütuf olmuştur. Onun İslâm ile demokrasiyi bağdaştıran Cumhuriyetçi, dindar bir âlim 6 olarak telif ettiği Risale-i Nurlar’la ve yetiştirdiği Nur Talebeleriyle Türkiye halkını, diğer İslâm ülkelerindeki Demokrasi karşıtlığı yapan dinî hareketlerden uzak tutmuştur.

Bediüzzaman, “meşrutiyet-i meşrua”nın/ İslâm’a uygun demokrasinin, dört mezhepten istihracının mümkün olduğunu eserlerinde ifade etmiştir.7 O, fiilî olarak ta Ahrar/ Demokrat siyasî güçleri desteklemiş,8 Türkiye’de ortaya çıkan ve demokrat olmayan dindar kimlikli siyasî akımları tasvip etmediğini bildirmiştir.9

Son söz: Türkiye dâhil İslâm dünyasının, müstebit tek adam rejimlerinden kurtularak demokrasiye geçmeleri için Bediüzzaman ve Risale-i Nur’u anlamaya şiddetle ihtiyaçları vardır. Bu konuda biz Nur Talebelerine bu hususta çok iş düşmektedir. Allah yardımcımız olsun Âmin.

Dipnotlar:

1-tr.wikipedia.org ; 2- Münazarat, s. 41.; 3- Divan-ı Harb-i Örfî, s. 156.4 - Age., s. 65.; 5- Lem’alar, s. 291.; 6- Şualar, s. 393. 7- Divan-ı Harb-i Örfî, s. 25.; 8- Emirdağ Lâhikası, s. 535.; 9- Age., s. 36.

Okunma Sayısı: 1601
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Semanur Tunoğlu

    13.12.2024 09:37:36

    Demokrasi bu dönemde iyi bir yönetim tarzıdır. Kötünün iyisidir. Daha makul bir yönetim tarzıdır. Ancak sihirli değnek de değildir.

  • Semanur Tunoğlu

    13.12.2024 09:36:06

    Avrupa da demokrasi satesinde mi zengin? Hayır tabiki de. Kurdukları kapitalist sistem ile dünyanın kanını emerek zengin oldular.

  • Semanur Tunoğlu

    13.12.2024 09:35:10

    İslam ülkelerine demokrasiden ziyade halkı için çalışacak yöneticiler gerek. Kafirlerin taşeronu olmayan yöneticiler gerek. Avrupanın üfürmesi ile oynamayan yöneticiler gerek.

  • Semanur Tunoğlu

    13.12.2024 09:33:43

    Demokrasi eşittir maddi zenginlik değildir. Afrika ülkelerinde demokrasi var, islam ülkelerinden daha mı zenginler? Ya da katar dünyanın en zengin ülkesi, demokrasi mi var?

  • Yusuf Deniz

    13.12.2024 08:58:56

    Türkiye de eğer daha demokratik bir işleyiş isteniyorsa önce siyasi partiler kanunu değişmeli. Bu sistemde başa kim gelse tek adam diyeceğiz. Muhalefetin başa geçmesi tek adamlığı bitirmeyecek.

  • Yusuf Deniz

    13.12.2024 08:56:51

    Biraz daha eskiye gidelim Adnan Menderes -yattığı yer nur olsun- diktatör müydü? Tabiki hayır.

  • Yusuf Deniz

    13.12.2024 08:55:50

    Tek adamlıktan Erdoğan kastediliyorsa orda şöyle bir durum var, zira Erdoğan seçimle iş başına geliyor. Tek adam olarak eleştirilmesi hata. Türkiye de sistem bu. Yıllarca rahmet olsun Demirel de ülkeyi tek lider olarak yönetmedi mi? O da mı diktatördü?

  • Yusuf Deniz

    13.12.2024 08:53:31

    Türkiye özelinde tek adam sisteminden bahsederken "Kemalizm" kastediliyorsa çok haklısınız. Kemalizmden kurtulmak elzem.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı