"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nurculuk cemiyet midir?

Hasan KOÇ
07 Kasım 2024, Perşembe
Risale-i Nur bize kelime ve kavramları doğru anlayıp doğru kullanmamızı öğretiyor.

Risale-i Nur’un talebesi manasına gelen Nurculuğun ve o yolu takip eden Nurcuların -birçok mahkeme kararı ile- bir cemiyet manasını taşımadığı ispatlanmıştır. 

Tarihçe-i Hayat eserinde yer alan; “Siz cemiyet olmadığınıza, üç mahkeme o cihette beraat vermesiyle ve yirmi seneden beri tarassut ve nezaret eden altı vilâyetin o noktadan ilişmemeleriyle tahakkuk ettiği halde…” ifadeleri meselemizi izah etmektedir. Cemiyetteki mananın dünya ve dünya işleri için teşekkül etmiş bir yapı algısı ve hissiyatı vermesi nedeniyle cemiyet yerine manevî ve uhrevî bir birlikteliği gösteren cemaat ifadesi kullanılmaktadır. Bu mesele yine Tarihçe-i Hayat eserinde net bir şekilde açıklanmıştır. “Evet, Nurcular cemiyet memiyet, hususan siyasî ve dünyevî ve menfî ve şahsî ve cemaatî menfaat için teşekkül eden cemiyet ve komite değiller ve olamazlar.” hakikati, Nurculuğun ne olup olmadığını net bir şekilde izah etmektedir. 

Siyasî, dünyevî, menfî, şahsî ve cemaati menfaat için oluşturulan yapılar Nurculuk değildir. Bu tarz yapıların Nurculuğa ait bazı argümanları kullanmış veya kullanıyor olması nedeniyle onlara Nurcu denilemez. Çünkü esas yapısal özelliklerinde yer alan; Siyasî ve dünyevî ve menfî ve şahsî ve cemaatî menfaat için teşekkül edilmesi Risale-i Nur’un temel prensipleri ile uyuşmamaktadır. Risale-i Nur talebeleri, Risale-i Nur eserlerinin temel ilkelerini korumak ve kollamak mecburiyetindedirler. Biz bir cemaatiz düsturu çerçevesinde hiçbir zaman dünyevîleşmeden, menfî yollara sapmadan, şahıs ve şahsiyet hastalığına tutulmadan, cemaatî menfaat gibi bir amaç ve gaye gütmeden şahs-ı manevî içerisinde yolumuza devam edeceğiz ve etmeliyiz.

Okunma Sayısı: 1438
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Enes

    7.11.2024 22:29:54

    Allah razı olsun ufuk açıcı bir yazı yazmışsınız. Herkesin tekrar tekrar okuması lazım.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı