"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Obezite: Yemek için yaşamak (2)

Feyzullah ERGÜN
15 Aralık 2014, Pazartesi
Hayatımızın beslenme kısmını Kur’ân-ı Kerîm ve Sünnet-i Seniyye nurları ile tanzim edersek problemler kolay halledilir.

“Yiyin için fakat israf etmeyin.” (A’raf Sûresi 31) Ümmetinin ahirzamanda şişmanlayacağına üzülen Peygamberimiz (asm) “Sonra bir kavim gelir (iradi olarak) şişmanlarlar. Onlar şişmanlığı severler” buyurmaktadır.1 Diğer bir hadis-i şerifte “Sizin Allah’a en sevimli olanınız, az yiyip içen ve bedence hafif olanınızdır.’’ buyurmaktadır.2

Üstad Bediüzzaman Hazretleri konumuzu en güzel şekilde şöyle özetliyor: ’’İslâm hükemasının Eflatun’u ve hekimlerin şeyhi ve feylesofların üstadı dahi-i meşhur Ebu Ali İbn-i Sina, yalnız tıp noktasında ‘Kulu veşrubu vela tusrifu’ âyetini şöyle tefsir etmiş. Demiş: İlm-i tıbbı iki satırla topluyorum. Sözün güzelliği kısalığındadır. Yediğin vakit az ye, yedikten sonra dört beş saat kadar daha yeme. Şifa hazımdadır. Yani, kolayca hazmedeceğin miktarı ye. Nefse ve mideye en ağır ve yorucu hal, taam taam üstüne yemektir. (Haşiye): Yani vücuda en muzır, dört- beş saat fasıla vermeden yemek yemek veyahut telezzüz için mütenevvi yemekleri birbiri üstüne mideye doldurmaktır.’’3

Kalori bombası olan ve gıda adıyla hedef kitle olan gençlerimize dayatılan bu kimyasallarla şişmanlatılan bir nesil hazırlanıyor. Bizler de gençlerimizi bilgilendirerek uyarmalıyız. Bunların kolları obeziteyi terviç eden mekânlara uzandığından ebeveynler ve eğitim kurumları tarafından sıkı ve ciddî manada takip edilmelidir. Fast-food beslenme kontrol edilmelidir. Kaliteli beden eğitimi ders programları ile çocukları hareketli, sosyal ve coşkulu hayata teşvik etmek için çalışmalar yapılmalıdır.

Ayrıca şuna da dikkat çekmek gerekir ki mevlid, toplantı ve yolculuklarda yapılan ikramlara da önemle dikkat etmek gerekir.

Ağır olmayan, sağlıklı bir bedenle, doymayan nefisten Allah’a sığınarak iman hizmeti dualarıyla… Sağlıcakla kalın.

Kaynaklar:

1- Kütüb-i Sitte. Prof. Dr. İbrahim Canan, cilt: 12 shf: 242 Akçağ Yayınevi.
2- Camiu’s Sağir. cilt:1 shf: 86 Yeni Asya Neşriyat. 2002.
3- Lem’alar. Bediüzzaman Said Nursî shf. 368 Yeni Asya Neşriyat.

Okunma Sayısı: 1736
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı