"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nurlar İlâhî hakikatlere ilmî delillerle ulaştırır

Ali FERŞADOĞLU
22 Temmuz 2024, Pazartesi
Akıl ve kal­bin bes­le­yi­ci gı­da ve ener­ji­si fikirdir. “Tefekkür”; bir meselede etraflıca, derin, şuurlu, yüksek ve keşfedici düşünmektir. İnsanın İlâ­hî ha­ki­kat­le­re lâyık bir ha­li­fe­li­ğe li­ya­kati te­fek­kü­re bağ­lı­dır.”1

Gü­ne­ş ge­ce per­de­si­ni ara­la­yıp eş­ya­nın ma­hi­ye­ti­ni gös­ter­me­si gi­bi, ince te­fek­kür de ce­ha­let ka­ran­lı­ğı­nı da­ğı­tıp gaf­le­ti yok eder, ev­ham ka­ran­lı­ğı­nı da­ğı­tır.

Manaların çıkış kaynağı “akleden kalp; te­fek­kür ve zi­kir­le iş­ler.”2 Zi­kir, far­kı­na, şu­u­ru­na va­ra­rak anmaktır, dü­şün­mek­tir. Mazi ve istikbali birbirine bağlayıp, geçmişte kazanılanı geleceğe yönelik tedbire dönüştürüp ikisi arasında bağ kurmak, muhakeme etmek, “tezekkür, tedebbür, taakkul” boyutları olan tefekkürle gerçekleşir. “Kalbin işlemesi, zikir ve tefekkürle” mümkün.

Kur’an, kerrat ile tefekkürü emreder. Farklı rivayetlerde, “Bir saat tefekkür; kırk gece nâfile ibâdetten üstündür.”3 “Bir sene...”4 “Altmış, yetmiş”5 “Seksen..”6 ve “Bin yıllık ibâdetten daha hayırlıdır.”7 denir. Bu farklı rakamlar sıradan ve ilmi tefekkür boyutlarıyla ilgilidir.

Risâle-i Nûr’u düz okumanın bir feyzi, fazileti, bereketi vardır. Maksat bunlar ise, Kur’an’ı okumak daha feyizli; neden başka eser okuyalım ki!? Çünkü, vazifemiz “İlahî hakikatleri tefekkür ederek; aklî, ilmî bürhanlara dayanarak gerçeği bulmak; ibadet ve zikirle kalbi işlettirmektir.”6 “En büyük dersimiz, acz, fakr, şefkat ve tefekkürdür.”9 “Risaletü’n-Nurun ve şakirtlerinin mesleği, dört esas üzerine gidiyor. Birincisi tefekkürdür; Hakîm ismine bakıyor.”10

En iyi tefekkür kitabı da maddî-mânevî, ilmî, imanî, dünyevî-uhrevî her meseleyi, Esmâ-i Hüsna penceresinden tefekkür ettiren bütün risâlelerin hususî menbaları, madenleri olan binden ziyade âyât-ı Kur’ân’iye…”11 ve mânâ olarak baştan sona tefsir edilmiştir. Ve “Bazan bir saat tefekkür, bir sene ibadet hükmüne geçer.”12 mealindeki hadiste ifade edilen “O saat (Risale-i Nur’da) var; çalış, o saati bul.”13

Kur’an, “Efela tetefekkerun/Düşünmüyor musunuz”14 “EfelaYa’kıluun/”Akllarını hiç kullananmıyorlar mı?”15 ”Ya’kılun/Aklını kullanan”16 diyerek mükerreren akletmeyi, düşünmeyi nazara verirken Müslümanların en az yaptıkları şey olması acınası bir hâl değil mi?

Dipnotlar: 

1-bknz., Mesnevî-i Nuri­ye, Enst./intr, s. 124.; 2-Mektubat, s. 429.; 3-Ebu’d-Derdâ Deylemî, II, 70-71.; 4-Suyutî, Camiu’s-Sağir, II/127; 5-Ebu eş-Şeyh, el-Azame, 1/297/42; 6-bk. Deylemi, Zeynu’l-Irakî, Tahricu ahadisi’l-İhya, 4/409-410.; 7-ed-Deylemî, Musned, 2/46.; 8-Kastamonu Lâhikası, s. 29.; 9-Suyutî, Camiu’s-Sağir, II/127; 10-Emirdağ Lâhikası, s. 366.; 11-Şualar, s. 615.; 12-Mektûbât, s. 340.; 13-Kastamonu Lâhikası, s. 29.; 14-En’am Suresi, 50.; 15-Yasin, Sûresi, 68.; 16-Bakara Sûresi, 164. 

Okunma Sayısı: 1268
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Burhan Kula

    22.7.2024 21:52:14

    Teşekkürler..

  • jack

    22.7.2024 11:38:19

    güzel yazı tebrikler.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı