"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tek adam “kullanışlı” olur

M. Latif SALİHOĞLU
16 Aralık 2024, Pazartesi
Tek adamdan kastımız, hayatî konulardaki yetki ve inisiyatifin tek kişide toplanmasıdır. Bir yönüyle “kanundan üstün adam” manasını taşır.

Rey-i vâhid, şahs-ı vâhid diye de isimlendirilen “tek adamcılık” sistemi, eski zamanlarda geçerliydi. Son sözü şah, kral, hakan, sultan, padişah söylerdi. Emr û fermân onlara ait idi. Verdiklerin emri yerine getirecek kuvvetleri vardı.

O sistemde, “Kimin kılıcı keskin, kalbi katı ise”, o ileri gidebiliyordu. “Şahs-ı manevî”nin hükümfermâ olduğu zamanımızda ise “Kimin aklı keskin, kalbi parlak ise, o ileri gidebiliyor.

«

İmparatorluklar, Birinci Dünya Savaşında sonra, Osmanlı’da olduğu gibi, Avrupa’da ve Uzak Doğu’da da ömrünü tamamlayarak tarihe karıştı.

Ardından, kendini padişahtan da üstün gören “tek adamlar” çıktı tarih sahnesine. Bunların en önemli vasıfları, önce kendi halkına cebir yoluyla birtakım dayatmalarda bulunmak, hile ve desise ile onları bir hedefe doğru sürükletmek, sonra da onları başka unsurlarla çatışmaya sevk ederek dünyayı ateşe vermek tarzında göründü.

İnsanlık tarihinin en kanlı muharebesi olan İkinci Dünya Savaşının baş aktörleri işte bunlardır: Bunlar İngiltere’de, Rusya’da, Almanya’da, İtalya’da bir şekilde “tek adam” konumuna yükseldiler; ardından, Kuzey yarım küreyi kan gölüne çevirmek için ordulara ateş emrini verdiler.

1945’te Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın kurulmasından ve “soğuk savaş dönemi”ne girilmesinden sonra, yine “tek adam” rolünü oynayan bazı liderler boy gösterdi gerçi. Fakat, neticede görüldü ki, bunlar en çok kendi milletine zarar verdi ve kendi ülkesini sıkıntıya sokup geri bıraktırdı. Komünizmin çökmesi, demir perdenin yırtılması, utanç duvarının yıkılmasıyla sonuçlanan bu dönem de mecburiyetle tarihin mezarlığını boyladı.

Böylelikle, ideolojik yönetimlerin yanı sıra, bu devirde kullanışlı olmaya yüz tutmuş “tek adam” idaresindeki rejimler de bir bir yıkılarak inkıraza uğradı. Şu var ki, yer yer tortuları devam ediyor. Bu tortuların devam ettiği ülkelerde, halkın ekseriyeti huzursuz olduğu gibi, geleceğini de güvende görmüyor. 

Zira, “tek adam” yönetimleri, harici odak ve cereyanlar için son derece kullanışlıdır. Meselâ, başkasının onlarla yapmış olduğu gizli-kapaklı anlaşmalardan, plân ve pazarlıklardan kimsenin haberi olmuyor. Tabiri caizse, “milletin ruhu duymadan” ülkenin mukadderatı hakkında her şeyi yapabiliyorlar. Bunun en riskli, en tehlikeli yönü ise, ülkeyi ve milleti bilerek-bilmeyerek “toptan satış”a getirmesidir.

Bunlar, neticede kendileriyle birlikte ülkelerini de ne yazık ki harabezâra çeviriyorlar: Çavuşesku’nun Romanyası’nda, Kaddafi’nin Libyası’nda, Saddam’ın Irakı’nda, Esad’ın Suriyesi’nde görüldüğü gibi…

«

Dünyanın her yerindeki huzur ve güven ortamı için, bundan böyle “otokrasi” de denilen “lider bazlı demokrasi” tarzı değil; aksine, meclislerin emrinde çalışan “ekipler demokrasisi”nin hükmettiği yönetimler öne çıkmalı.

Zira, şahsa güven olmaz. Bir tek şahıs, karşısındaki ekipler (ortak akıl) tarafından herhangi bir zaafından tutulup bir şekilde aldatılabilir, korkutulabilir, yahut ekarte edilebilir. Buna meydan ve mahal vermemek için, devletin aklını, milletin mukadderatını “tek adam”a teslim etmekten çekinmeli, bundan imtina etmeli. Aksi halde, yakın zamanda görülen fecî örneklerin tekerrür etmesi kuvvetli ihtimal dahiline girer ki, Allah muhafaza.

Okunma Sayısı: 2381
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Eda Gül Beyaz

    16.12.2024 19:27:29

    3- Biz siyasal islamcı değiliz ve olmayız da. Demokratların iktidarını isteriz. Ancak şunu hatırlatalım ki, halk partisinin tek parti dönemine de dönmek istemiyoruz. En kötü siyasal islamcı iktidarı en iyi halk partisi iktidarından iyidir.

  • Eda Gül Beyaz

    16.12.2024 19:25:44

    2- Bazıları başımızda olan iktidara o kadar düşman olmuşlar ki tarihteki tek parti döneminin zulümlerini bile isteye görmezden gelmeye teşneler. Onlara şunu hatırlatalım bu ve bunun gibi on iktidar daha birleşse malum halk partisinin tek parti iktidarındaki zarara ulaşamazlar.

  • Eda Gül Beyaz

    16.12.2024 19:24:12

    Latif abinin yazısını okumak için girdim yorumlarda gördüğüm şeye şaşırdım. 1- Bugün başımızda istemediğimiz bir iktidar var diye başka bir şey konuşmayacak, yazmayacak mıyız?

  • Latif Salihoğlu

    16.12.2024 18:25:46

    Halil Bey, bizimle kasten mi polemik yapmaya çalışıyorsunuz? Başlığı "TekAdam" olan bu yazının hedefine bugünkü tek adam da girmiş olmuyor mu? Bunu herkes anlıyor da, siz niye anlamıyorsunuz? Acaba bizimle ayrı bir derdiniz mi var? Yoksa, işiniz-gücünüz hep tenkit etmek mi? Takdir hissiniz ölmüş mü? Hem, bugün için de aynı maksada matuf yazıların olmadığını nereden biliyorsunuz? Dahası, bir yazarın herhangi bir konudaki yazısını nasıl bir kıvamda, dozajda, çerçevede yazacağını siz mi tayin ediyorsunuz? Polemiği devam ettirecekseniz şayet, sizi daha yakından tanımak isteriz. Bir tek "Halil" diye yazıyorsunuz. Bin tane Halil var. Hangisi? Lütfen, adıyla-soyadıyla kendinizi mertçe gösterin. Biz de ona göre ne yapacağımızı bilelim...

  • Halil

    16.12.2024 15:30:11

    Latif bey, önemli olan bugün bahsetmek, üstelik yazınızın başlığı "tek adam" iken!!!

  • Latif Salihoğlu

    16.12.2024 14:50:10

    Halil Bey'e: Allah hayretsin. Yazılarımızla ilgili hemen her yorumunuzda bir negatiflik bakış açısı var gerçi. Ama, biz yine de sizin kast ettiğiniz konuda yıllardır yazıyoruz. 2017'ye ait bir linki gönderelim. Bakarsınız, belki inşallah bize karşı bakış açınız müsbete döner... Özetle: Türkiye'de uygulanan sistem, medenî dünyanın hiçbir yerinde eşi-benzeri bulunmayan bir ucûbe sistemdir. İşte bu yazının linki: https://www.yeniasya.com.tr/m-latif-salihoglu/aynen-seflik-devrinde-oldugu-gibi_425921

  • Hüseyin İlhan

    16.12.2024 12:55:42

    Ama 'Ben ekonomistim,onlar ne analr ekonomiden,diyen alil kafa nedeniyle bugün ülkemiz,milletimiz perişan durumda. Alil kafa ise hala israfı ile keyif çatmada. Sadece KKM ile yaptığı yanlış,milyarlarca borca batan spor kulüplerinin vergi borçları ki milyarlar silinirken bir küçük işletmenin ödeyemediği 100 liralık borcuna hciz yapanalrın çiftçinin mazotundan ÖTV-KDV alınırken,YAT sahiplerinden ÖTV-KDV alınmaması ne ekonomi bilimine ne hukuka nede insanlığa ne de vicdana sığar. İslam mı dediniz,onlar zaten islamı istismarda konuşur,hayatlarında yaşamazlar be kardeşlerim.

  • Halil

    16.12.2024 11:44:20

    Mum dibine ışık vermezmiş, onun için burnunun dibini görmezmiş, yahu arkadaş Cumhurbaşkanlığı sistemi tam senin tarif ettiğin sistem değil mi?

  • Mustafa Yalçın

    16.12.2024 11:09:15

    Tekler tek tek, terk-i hayat etmeye başladı. Tek tükte geride kalanlar var, onlarda terki mevki etmeye mahkum. Şimdi artık tesanüd ile imtizaç elzem.

  • Abdullah

    16.12.2024 10:09:55

    Fevkâlade önemli bir yazı, ülkelerin tek adam idareleriyle ilgili aydınlatıcı ve uyarıcı bir makale.Tarihten ders alınsay dı tarih tekerrür etmezdi.İnsanların ba şına bu kadar büyük felaketler gelmez di.İşin en düşündürücü, acı ve ibretli tarafı hâlâ dünya "tek adamlığın" ne ka dar zararlı olduğunun farkında idrakın da olmamasıdır.Bu diktatörler, bu tek adamlar ibaskıcı ve korkutucu idarele riyle insanları öyle sersem etmiş, neyin doğru,neyin yanlış olduğunu bilemez ve insanların toplu, kollektif akılla hareket edemez hale getirmişlerdir.İnsanların fikren, zihnen gelişmelerini engellemiş lerdir.İnsanlara hür düşünce, hür irade, birlikte ve şuralarla hareket etmeyi çok.iyi anlatacak, bu konuda çok.iyi ye tişmiş insanlara çok ihtiyaç var.Bunu yapabilecekler de Nur talebeleri, ger çek demokratlar, ilim ve fende ileri gitmiş insanlar olabilir.Rahmeti ilahiye den bekliyoruz.

  • İbrahim FİŞEK

    16.12.2024 07:36:20

    Allah CC razı olsun, yine güncel ve önemli bir mevzuyu işlemiş, istifademize sunmuşsunuz, bu günlerde çok ihtiyaç olan bir mevzu, tekrar tekrar teşekkür ediyorum...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı