18 Şubat 2014, Salı
Yeni Asya’nın 12 Şubat’taki manşeti, “Sağduyunun sesini yükseltelim” şeklindeydi. Habere konu olan “Sağduyuya davet” deklarasyonu, İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Mardin, Hakkari, Van gibi illerden aydın ve kanaat önderlerinin imzasını taşıyordu.
Toplumun AKP-Gülen cemaati ekseninde yaşanan gerginlikten rahatsız olduğunu ve çözümü arzuladığı vurgulanan deklarasyonda, böyle bir ortamda sağduyunun ve itidalin sesi olabilecek her kesimin önde gelenlerini bir araya getirmenin faydalı olacağı ifade ediliyor.
Ve şöyle deniliyor: “Öncelikli hedef, basın ve sosyal medya üzerinden devam eden tartışma yerine, insanî haberleşme kanalları ve sağlıklı iletişim ortamları oluşturabilmektir. Bunu da ancak nefsimizi değil, karşımızdakini dinleyerek, farklı düşündüğümüz konulardan çok, ortak yanlarımızı hatırlayarak yapabiliriz.”
Ardından “Türkiye’nin kazanımlarına karşı risklerin arttığı, sosyal yapılar arasındaki gerilimlerin yükselme eğiliminde olduğu, ekonomik göstergelerin sinyaller verdiği kritik bir zamanda, çatışma yerine ortak duygu ve düşüncelerin seslendirileceği çözüm odaklı girişimlere ihtiyacımız var. Demokratik reformlara hız verildiği zamanlarda sosyal barış ve ekonomik büyüme yolunda çok ciddî mesafeler kat ettiğimizin bilincinde olarak, ortak çözüm hafızamızı hatırlamamız gerekir” deniliyor.
Ülkenin farklı bölgelerinde yaşayan ve güncel çatışmalarda kendini taraf hisseden ya da hissetmeyen vatandaşların, mevcut ya da kurulacak yeni platformlarda, ülkenin sorunlarını sağduyu ve itidalle ele almaya davet edildiği deklarasyonda, her toplantı sonrasında yayınlanacak duygu ve düşünce paylaşımlarıyla bu kaotik durumdan çıkılabileceği belirtiliyor.
MİT eski müsteşarı Cevat Öneş ve 28 Şubat sürecinde başörtüsü yasakçılarına açtığı davalarla adından söz ettirip bundan dolayı o dönemde kızağa çekilen emekli başsavcı Reşat Petek gibi, yakın zamana kadar hükümet politikalarından yana tavır aldıkları bilinen isimlerin yanı sıra, Gülen cemaatinden Prof. Dr. Suat Yıldırım ile iki tarafa da mesafeli duran eski AYM üyesi Prof. Dr. Sacit Adalı gibi şahsiyetlerin ve illerden çok sayıda kanaat önderinin imzaladığı deklarasyonda şu çağrı seslendiriliyor:
“Zaman zaman sağduyunun harekete geçtiği görülse de inisiyatif hem zayıf kalıyor, hem de yeni gündemler arasında unutuluyor. Şu halde sağduyunun sesini bulmalı ve yükseltmeliyiz.
“Bu daveti gündemdeki gerilimden rahatsız olan ve demokratik kazanımların kaybından endişe duyan vatandaşlar adına yapıyoruz.”
Bu kaygıyla aynı çağrıyı yapmış bir kalem erbabı olarak yürekten katılıyor, destekliyoruz.
Okunma Sayısı: 3253
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.