"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hukuk ve Adalet dersi

Kâzım GÜLEÇYÜZ
18 Ekim 2024, Cuma
Adalet Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, öğrencilerde hukuk bilincinin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen “Türkiye’de Adalete Daha İyi Erişim İçin Koruyucu Hukuk Uygulamalarının Geliştirilmesi Projesi” kapsamında hazırlanan Hukuk ve Adalet dersi, 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren 6. ve 7. sınıflarda seçmeli ders olarak okutuluyor.

Öncelikle belirtelim ki, seçmeli değil, zorunlu olarak müfredata konulması gereken son derece önemli bir ders bu.

Adalet Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı tarafından, gençlerin özgüven, eşitlik, hukuk, özgürlük, sorumluluk ve adalet bilinciyle yetişmesi için hazırlanan bu dersi tercih eden öğrenci sayısı 1 milyon 147 bin 799’a ulaşmış.

Ortaokul öğrencilerinin toplam sayısı 5.5 milyon civarında. Eğer 6 ve 7. sınıflardaki öğrenci sayısı bu toplamın yarısına tekabül ediyorsa, bu dersi tercih edenler de yüzde 50 gibi bir orana karşılık geliyor.

Toplumun hukuk ve adalet konusundaki duyarsızlığını dikkate alarak bardağın dolu tarafına bakarsak sevindirici ve ümit verici bir oran. 

Ders kitabında, “Yaşamımızda Hukuk ve Adalet,” “Haklarımız ve Sorumluluklarımız,” “Hukukî Sorunlarımız” ve “Hukukî Çözümlerimiz” başlıklı 4 ayrı ünite yer alıyormuş. 

Ders kapsamında hukuk, adalet, hak ve sorumluluk gibi kavramlar ile hukukî sorunlar ve çözüm yolları üzerinde duruluyor; öğrencilere CİMER ve UYAP gibi uygulamalar hakkında bilgi veriliyormuş.

Kitapta adalet, eşitlik, duyarlılık, özgüven, sorumluluk, barış, tarafsızlık, özgürlük, dürüstlük gibi değerlere vurgu yapılıyormuş.

(Bu muhtevanın yeterliliğine ayrıca bakılmalı.)

İlaveten hâkim ve savcılar, davet üzerine Türkiye’nin dört bir yanındaki ortaokullarda bu derslere katılarak, adaletin nasıl tesis edildiğini çocuklara anlatıyor ve çocuklar onlara suçlular, davalar ve meslekle ilgili sorular soruyorlarmış.

Bu bilgilerin gündeme getirdiği bazı sualleri de buradan biz sormuş olalım:

Öğrenciler arasında, bu süreçteki malûm davalarda yargılanıp mahkûm edilmiş ve halen içeride olan ya da KHK ile ihraç edilmiş anne-babaların çocukları varsa—ki mutlaka vardır—ve bu konularla ilgili sorular soruyorlarsa o hâkim ve savcılar acaba ne cevap veriyorlar?

Aynı şey, aktüel gündemi iyi takip eden dikkatli öğrencilerden gelebilecek “Bir hukuk devletinde AİHM’in ve AYM’nin bağlayıcı kararlarına yerel mahkemelerin de, iktidarın ve Meclisin de uymaması söz konusu olabilir mi?” suali için de geçerli...

Okunma Sayısı: 2218
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • selma

    18.10.2024 16:21:04

    Uygulamalı demokrasi, meşveret dersleri de olmalı. Aileler için de geçerli ...

  • Abdullah tunç

    18.10.2024 10:28:19

    Çok önemli bir konu.Bu hukuk dersi zorunlu olmaldır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı