"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ahmet Bey’in ceketi

İbrahim Aktaşcı
12 Kasım 2024, Salı
Vaktiyle, memleketin birinde, bir kamu kurumuna yeni bir Genel Müdür atanır.

Kurumu köşe bucak gezen Genel Müdür, yardımcılarını yanına çağırır ve “kurumdaki tüm demirbaşları hırsızlığa karşı sigortalayalım” emrini verir ve ekler: “Ancak büyük salondaki saat istisna.”

Müdür yardımcılarından biri lafa girer: “Af buyurun Müdürüm. Saati niçin istisna tutuyoruz?”

Genel Müdür alaylı bir şekilde cevap verir: “Bütün memurların gözü gün boyu o saatte. Endişe etmeyin, o saati kimse çalamaz…”

Bugünkü köşe yazımız “saat farkı” hakkında olacak. Acele etmeyin, konumuz saatlerin geri alınması ya da kış saati uygulaması değil. Memur ile vatandaşın saati arasındaki farktan bahsedeceğiz.

Fıkrada geçtiği üzere, dünya üzerinde saate bu kadar çok bakıp da zamana bu kadar az riayet eden kim vardır diye sorarsanız, ülkemizin kamu idareleri deriz.

Adliyeye gidiyorsunuz, duruşmanız vaktinde başlamıyor. Doktora gidiyorsunuz, randevu saatinizde muayene olamıyorsunuz. Nüfus Müdürlüğü, muayene istasyonları, vergi daireleri, bankalar, SGK ve hakeza…

Peki, niçin kamuda zamana riayet edilmiyor?

Kamunun iş yükü fazla desek, randevu saatleri ve zamanlı işler planlanırken bu durum hesaba katılabilir.

Memur ve personel eksikliğinden kaynaklanıyor desek, gördüğümüz kadarıyla memur sayısı da az değil. Aksine fazla bile.

Galiba problemin başka büyük sebepleri var. Sistem eksiklikleri, liyakatin olmaması, denetimsizlik, tepeden inme yöneticiler, işin içine siyasetin karışması ve galiba tüm bunların bir süre sonra “bazı” memurların işine gelmesi.

Yani öyle görünüyor ki problemin çözümü için köklü bir sistem değişikliğine ve sıkı bir denetime ihtiyaç var. Sıkı denetim tepedekilerin keyfini kaçıracağı için de denetimi tepedekilerin tekeline değil,sisteme vermek gerek. Bunun için de öncelikle bu iktidarın gitmesi gerek.

Kamu idarelerinde durum böyle. Peki ya özel sektörde ya da şahsî hayatlarımızda zamana riayet edebiliyor muyuz? Maalesef hayır.

Bir yerde arkadaşlarımızla buluşmak için sözleşiyoruz. Neredeyse hepimiz gecikiyoruz. Kamudan, özel sektörden, arkadaşlarımızdan randevu alıyoruz. Randevularımızı kaçırıyoruz.

Söz verdiğimiz işleri zamanında teslim edemiyoruz. Hatta namazlarımızı dahi geciktiriyor ya da kaçırıyoruz. Yani sadece devletin değil, vatandaşların da zamana riayet noktasında problemleri var.

Bu problemin önemli sebeplerinden biri uyku düzenimiz. İşten arta kalan zamanımızı televizyona ve telefona kaptırmış vaziyetteyiz.

Her günümüzü başka bir diziye ayırmış durumdayız. Diziler gece saat on iki gibi sona eriyor. Sonrasında şöyle bir sosyal medyaya da bakalım desek, yatış saatimiz biri-ikiyi buluyor.

Hayatını böyle yaşayan birisi de uykusunu alabilmek için geç kalkıyor ve bütün gününü bir öğleden sonraya sıkıştırmaya çalışıyor. Geç kalkma lüksü olmayanlar ise yaptığı işi bir mecburiyet olarak görüyor ve yaptığı işten keyif almıyor, hakkını veremiyor, dört gözle mesainin bitmesini bekliyor.

İş bir kenara, bu hayat tarzını alışkanlık haline getirmiş bir kişi, ailesine, ibadetine, özel hayatına dahi zor vakit bulabiliyor.

Bu sıkıştırılmış hayattan kurtulabilmek için “herkes gibi gömlek değil Kul Ahmet gibi ceket giymek” gerek. Barış Manço’ya kulak verelim:

“Kul Ahmet erken kalkar haydi ya nasip derdi.

Kimseler anlamazdı ya nasip ne demekti.

Meğerse tüm keramet ceketteymiş be Ahmet…”

Okunma Sayısı: 1672
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Yahya

    22.12.2024 06:55:06

    Mükemmel.

  • Yılmaz Soyten

    13.11.2024 09:57:46

    Kaleme kuvvet..

  • Bilal Said

    12.11.2024 15:32:43

    Tabii bu duruma sabit saat uygulamasının etkisini de gözardı etmemek lazım. Kul Ahmet gece karanlığında kalkıp işe gitmiyordu. Saat ileri ve geri alınıyordu güneşe göre.

  • alaattin

    12.11.2024 12:54:42

    Kardesim ahmet seni tebrik ederim.yazilarin kisa öz ve düsünmeye vesile oluyorsun. Kisa bir bilgi türkiyede arastirmalara göre bir Professor toplatida söylemisti türkiyede bir memurun ve iscinin 8 is saat inden verimli calismasi 240 dakika.Avrupada 8 saat den 390 dakika.geri klan 60 dakika bakim ve kontröl amacli. yani bir dakikasi bos gecmiyor.bende avrupada ( Almanyada ) yasayan birisi olarak tasdikliyorum.Gerisini sen düsn artik ne haldeyiz. tembellikten allaha siginirm demis peygamberimiz. hala soruyoruz avrupanin nicin biz den önde oldugunu.

  • Ömer

    12.11.2024 11:45:23

    Binlerce tebrikler. Kaleminize sağlık 👏👏👏🌅

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı