"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Salâhat mı maharet mi?

Hüseyin GÜLTEKİN
19 Ağustos 2024, Pazartesi
Bizim gibi, mensuplarının kahir ekseriyeti dindar olan topluluklar, kendilerini idare edenlerin de tıpkı kendileri gibi dindar olmalarını isterler.

Onların da hem helâl-haramı bilip hem de namazında niyazında olmalarını arzu ederler. Namaz kılmasalar da en azından bazı dinî değerlere önem verip, idareciliklerini üstlendikleri toplumlara lâyık oldukları hâl ve davranışlarda bulunmalarını isterler.

Toplumun bu haklı beklentisi her zaman gerçekleşir mi? Yani, kendilerini idare edecek idarecilerin her zaman için hem liyakâtli idareci hem de tam dindar insanlar olmaları mümkün mü?

Böyle bir durum mümkün oluyorsa zaten nurun âlâ nur... Olmuyorsa, idareciler hakkındaki beklentilerimiz ve tercihlerimiz neler olmalı? Yani liyakâti olmayan fakat dindar olan idareciyi mi yoksa istenilen manada dindar olmayan fakat belli bazı kabiliyetleri, hünerleri ve maharetleri olan liyakâtli idarecileri mi tercih edeceğiz?

Memleketi doğru bir şekilde sevk ve idare edecek olan siyasîlerde öncelikle aranacak önemli vasıfların başında, belli bazı hünerlerin ve maharetlerin elzem olduğu bedihîdir. İdareci olacak şahısta olması gereken bu maharetler, kabiliyetler yoksa, bazı şahsî dindarlıklar veya sırf dinî hassasiyetler yalnız başına her zaman o idareciyi başarılı kılmaz.

Kaldı ki “Devletin dini adalettir.” denilmiştir. İdareci; muhalif-muvafık, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin bütün vatandaşlarına eşit muamelede bulunmakla vazifelidir. 

Uzaklara gitmeye gerek yok; günümüzde her zaman ve her fırsatta dinî ifadeleri bolca istimal ederek, kendilerini hiçbir hata ve kusur işlemez, tam dindar olarak lanse etmeye çalışan ve uzunca bir zamandır tek başına iktidar olan mevcut iktidarın, memleketi hemen her alanda nasıl da içinden çıkılması mümkün olmayan kaoslara, sıkıntılara sürüklediğini millet olarak yaşayarak görüyoruz.

Demek oluyor ki, bizi idare edenlerin tam da dindar olduklarını kabul etsek dahi, yalnız başına olan dindarlık, beraberinde istenen manada bir başarıyı getirmiyor. Var olan sıkıntılara ve problemlere deva olmuyor.

Üstad Bediüzzaman’ın: “... din düsturlarının bir hâdimi olmak cihetinde güneş gibi imanlar taşıyan bir kısım Sahabeler ve onlara benzeyen mücahidînden, selef-i salihînden başka; siyasetçi, ekserce tam müttakî dindar olamaz.” tespitinden bîhaber oldukları için ve onları tam dindar görüp desteklerde bulunmak belki bir mazeret olarak görülse, Üstad’ın bu gibi tespitlerinden haberdar olduklarını zannettiğimiz bazı dostlarımızın yanlış yapanlara ısrarla destekte bulunmaya devam etmelerini anlamak mümkün değil. 

Okunma Sayısı: 1294
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mustafa Said Kara

    19.8.2024 18:51:06

    Dolayısıyla "bunlar gerçek dindar değil" demekle halkın tercihini değiştiremezsiniz. Halk dini kimliğine müdahil olmayacak bir partiye oy verir. O parti şu diye göstermek lazım.

  • Mustafa Said Kara

    19.8.2024 18:48:57

    Sayın yazarın kaçırdığı bir nokta var. O da şu: Halk baştakilere dindar diye oy vermiyor. Sahip olduğu dini kimliğe muhalefet etmiyor diye oy veriyor. Dün Menderes ve Demirel'e hamgi saikle oy veriyorsa bugün de siyasal islamcılara o düşünce ile oy veriyor. Bu ayırımı anlamadan halkın tercihlerindeki sebepleri bulamazsınız.

  • Salih baş

    19.8.2024 15:34:50

    Kur'an da Yahudiler ya Musa senin dediğin doğru ama firavun bize ekmek veriyor dediler

  • Mehmet Çaloğlu

    19.8.2024 14:27:17

    Zamanımızın hala anlaşılıp ,uygulamaya konamadigi,ustad Bediüzzaman hz. Ustunde durup biz muslumanlari uyardığı konuyu islemeniz cok isabetli olmus Allah razı olsun.Anlayip hayata uygulama duasiyla. Selamlar ve dualar.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı