Mevlidler, Müslümanları bir araya getiren güzel bir vesile olarak kabul edilir.
Bu güzel âdetin kıyamete kadar devam etmesi arzumuzdur. Mevlid-i Şerif okuma ve okutma âdeti İslâm toplumlarında çeşitli şekillerde (doğum, ölüm, evlenme, sünnet vb.) devam eden güzel bir gelenektir.
Bediüzzaman Said Nursî mevlid okuma/okutma âdetini uygun görmekte ve şöyle değerlendirmektedir: “Mevlid-i Nebevî ile Miraciyenin okunması, gayet nâfi ve güzel âdettir ve müstahsen bir âdet-i İslâmiyedir. Belki hayat-ı içtimaiye-i İslâmiyenin gayet lâtîf ve parlak ve tatlı bir medar-ı sohbetidir. Belki, hakaik-i imaniyenin ihtarı için en hoş ve şirin bir derstir. Belki, imanın envârını ve muhabbetullah ve aşk-ı Nebevîyi göstermeye ve tahrike en müheyyiç ve müessir bir vasıtadır. Cenâb-ı Hak bu âdeti ebede kadar devam ettirsin. Ve Süleyman Efendi gibi Mevlid yazanlara Cenâb-ı Hak rahmet etsin, yerlerini Cennetü’l-Firdevs yapsın. Âmin.” (Mektubat, 24. Mektubun 2. Zeyli, s. 510)
Bediüzzaman Said Nursî’nin 23 Mart 1960 tarihinde fâni dünyadan bâki âleme göç etmesiyle birlikte, Türkiye’nin çeşitli illerinde Nur Talebeleri ve sevenleri tarafından değişik programlarla anıla gelmiştir. Başta Peygamber Efendimiz (asm) olmak üzere peygamberler, sahabeler, âlimler, şehitler, Bediüzzaman Said Nursî ve vefat eden Nur Talebeleri için hatm-i şerifler ve Mevlid-i Şerif okutma âdeti ise, bildiğim kadarıyla ömrünün önemli dönüm noktalarını teşkil eden Van, Şanlıurfa ve Isparta şehirlerinde başlanmıştır. Bu mevlidlere 12 Eylül 1980 askerî darbesiyle zorunlu olarak ara verilmiştir. İlk defa 1990 yılında Ankara Kocatepe Camiinde okunan Bediüzzaman Mevlidi üzerinde büyük fırtınalar koparılmıştır. Yıllarca okunan Kocatepe Camii mevlidlerine son yıllarda siyasilerin “izin” engeli çıkarılmış ve çeşitli bahanelerle yapılamamıştır. Günümüzde Isparta, Şanlıurfa, Van, Bursa, Kastamonu ve Denizli illerinde mevlid okutma âdeti devam etmektedir.
Şimdiye kadar bu mevlidlere ülkenin her tarafından on binlerce kişi katılmış, hiçbir kimsenin burnu kanamamış, asayişi ihlâl edecek hiçbir olaya rastlanılmamıştır. Çünkü onlar asayişin manevî muhafızlarıdır. Bediüzzaman Mevlidlerine yurdun dört bir yanından ve dünyanın değişik ülkelerinden katılan sessiz çoğunluklar, bayram havasında devam eden günün arkasında muhabbet, uhuvvet, ihlâs, birlik ve beraberlik mesajları vererek dağılmaktadır. Kullanılan mekânlar eskisi gibi düzenli, temiz ve iç açıcı olarak bırakılmaktadır. O gün ilk defa tanışmanın verdiği mutluluklar ve dostluklar ömür boyu devam etmektedir.
Bediüzzaman Mevlidlerinden Van, Isparta, Ankara-Kocatepe ve Bursa Mevlidlerine katılarak o coşkulu kalabalıkları görmek ve pek çok kimseyle tanışıp, kucaklaşıp sohbet etmek imkânı buldum. Her bir Bediüzzaman Mevlidi’nin bizde bıraktığı izler ise, hayatımızda büyük yer tutmaktadır.
13 Mayıs 2018 Pazar günü Isparta aynı heyecanla yeni bir Bediüzzaman Mevlidi’ne daha hazırlanmaktadır. Yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda Nur Talebesinin, gönül dostlarının bu buluşmaya gitmek için hazırlıklarını yaptıklarını duyar gibiyim.
Bediüzzaman Mevlidleri muhabbetin, uhuvvetin, tanışmanın, buluşmanın ve kaynaşmanın adresi olmaktadır.
Isparta Mevlidi’nde tekrar buluşmak duâsıyla.