"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Zamlardan kim sorumlu?

Faruk ÇAKIR
12 Nisan 2025, Cumartesi
Keşke hiç kimse “Ekmek mi hürriyet mi?” sorusuna dahi muhatap olmasa ve hem ekmek, hem de hürriyet birlikte yanı başımızda olsa.

Fakat ülkemizde yaşayanlar umumî anlamda ekmek ya da hürriyet arasında bir seçim yapmaya zorlanmış sayılır. Üzücü de olsa ekseriyet ‘önce ekmek’ şıkkını tercih etmiş ve nihayetinde hem ekmekten, hem de hürriyetlerden mahrum kalınmıştır.

Vatandaş, haklı olarak ekonomik sıkıntılardan yana şikâyetçi. Bu şikâyetler çok haklı olmakla birlikte, keşke benzer şikâyetler ‘hukuksuzluk’tan yana da dile getirilmiş olsa...

Bir haber ajansı İstanbul Şehremini’deki semt pazarının nabzını tutmuş ve vatandaşlara ‘ekonomik hâl ve gidiş’i sormuş. Hâliyle ‘bin ah’ işitilmiş. Habere göre bir vatandaş, “Ben bittim, akıl dengemi de kaybettim, sinirden, stresten, geçinememezlikten. Sanki beni soyuyorlar gibi geliyor. 4 mevsimi yaşayan ülkede böyle bir pahalılık olur mu? Yazıklar olsun bunu yönetenlere!” demiş. 74 yaşındaki bir vatandaş ise, gençler için duyduğu endişeyi, “Et oldu 700 lira, bu çocuklar nasıl beslenecek. Bir çocuk et, yumurta, peynir yemezse, o çocuk nasıl gelişecek?” diye sormuş. Bir başkası, “Böyle geçim olmaz, gerçekten çok kötü, felâket. 31 yaşında oğlum var, evlenmiyor, nasıl evlenecek? Bu pahalılık görülmemiş bir şey” demiş.

Vatandaşın şikâyetleri bitmemiş, bir başkası da “Her şey çok pahalı. Şikâyetçi herkes, sadece ben değil. Vatandaş sesini duyuramıyor. Her şeyin herkes farkında, sesini çıkartamıyor kimse. Garip bir ortamdayız. Şikâyetim çok var, hangisini anlatayım. Elektrik, su, doğalgaz, kira, gıda… Çok normal bir hayat yok yani. Eziliyor insanlar. Yetkililerin bunu duyması lazım” diye konuşmuş. (ankahaber.net, 10 Nisan 2025)

Hakikaten neredeyse ‘dört mevsim tarım yapılabilen’ bir ülkede fiyatların bu kadar ölçüsüz şekilde artması normal görülebilir mi? İthal malların pahalı olmasına bahane bulmak kolay. Peki, nerede ‘yerli mal’lardaki ucuzluk? Vatandaşın “Sanki beni soyuyorlar gibi geliyor” demesi haksız mı? Bir soygun var, ama bunun kabahatini üreticiye ya da sadece ‘aracılar’a yıkmak da hakperestlik olmaz. Çünkü bu durumdan üretici de aracılar da şikâyetçi. Vatandaşın, “31 yaşında oğlum var, evlenmiyor, nasıl evlenecek?” sorusu “100 puanlık” bir soru değil mi? “Gençler evlenin, en az 3 çocuk yapın” diyen idareciler bu soruları duyuyor mu?

Muhtemelen duymuyorlar, çünkü vatandaş da bunun farkında. “Vatandaş sesini duyuramıyor” diyenler haksız mı? 

Ortada üstü örtülemeyecek bir gerçek var: Bilhassa gıda fiyatları ölçüsüz şekilde artıyor. Bu noktada ‘dünya lideri’ olduğumuz istatiskiklere yansımış durumda. Kabahati “3 hafli marketler”e ya da “dış güçlere” atmaya gerek yok. Yetkili olanlar aynı zamanda sorumlu olanlardır. Marketlere, havaya, suya, aracılara kızmaya gerek yok. Sorumlu, iktidarda olanlardır vesselam.

Okunma Sayısı: 827
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin İlhan

    12.4.2025 15:01:33

    Her Çarşamba pazarda hem alış-verişimi yapıyor hem de ortak dostlarla hasbihal ediyorum. Tanıdığım üreticiden bir ürünü almak isteyen diğer pazarcı esnaf alacağı ürüne pahalı demez mi.Bende Tarım marketten birgün önce aldığım aynı ürünün fiyatını söyledim ve fişimi gösterdim.Amma tarafgirlik gözleri kör,vicdanları dejenere olan biri olduğu için kuyruğunu kıstırıp gitti. 2022 Yılında 5 liraya aldığım ürün 120-150 lira arasında,2-3 liraya aldığım ürün ise 30-40 lira ,27-37 lira arasında aldığım mobil paket ise 450-590 lira olmuş. Bu tablo paramızın pula döndürülmesindendir.

  • Hüseyin İlhan

    12.4.2025 14:56:48

    1970'li yıllarda iktidarlar 'sübvande,ediyoruz der,üreticiden yüksek fiyatla alsa da o ürünü,milletin tüketimde yüksek fiyatlarla mağdur olmaması için daha düşük fiyatlara gıda üreticilerine satışını yapardı. Şu an iktidar maalesef YAT sahiplerine KDV-ÖTV'siz yakıt verirken çiftçimize normal fiyatlardan yakıt almasını ve bu durumda da üretim maliyetlerinin artmasında bir neden de bu oluyor. Keza gübre,zirai ilaç vb.girdilerde roket gibi fırlayan fiyatlara karşı ciddi tedbir almak da yok.

  • Mustafa caylak

    12.4.2025 05:07:17

    İKTİDARA kalırsa haşa en büyük sorumlu Allah 😡

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı