Abbasilerin Emevi ailesi üzerindeki baskılarını arttırması üzerine Emevi ailesinden bir grup İspanya'ya giderek Endülüs Emevileri Devleti'ni kurmuşlardır.
Abdurrahman tarafından İspanya'da kurulan Endülüs Emevi Devleti'nin merkezi Kurtuba şehridir. Son halife III. Hişam'dan sonra devletin yerine 14 beylik kurulmuştur. En önemlisi merkezi Gırnatada da kurulan Ben-i Ahmer Devleti'dir (1230-1492). Endülüs Emevileri'nin yıkılması ile İspanya'daki İslâm medeniyeti sona ermiştir.
Endülüs Emevilerinin Batı medeniyetine katkıları:
Emeviler, İslâm dinini, İspanya’dan Avrupa’ya soktu. Fas, Kurtuba ve Gırnata üniversitelerini kurup, Batıya ilim ve fen ışıkları saldı. Hıristiyanlık âlemini uyandırıp bugünkü müsbet ilerlemenin temelinin atılmasına sebeb oldu. Endülüs’te ilim ve fen çok ilerledi. Saraylar ve devlet daireleri birer ilim kaynağı oldu. Her memleketten ilim öğrenmek için Kurtuba’ya akın akın talebeler geldi. Kurtuba’da büyük ve mükemmel bir tıp fakültesi kuruldu. Avrupa’da ilk defa yapılan Tıp Fakültesi budur. Avrupa kralları ve devlet adamları, tedavi için Kurtuba’ya gelir, gördükleri medeniyete, güzel ahlâka, misafirperverliğe hayran kalırlardı. Kurtuba’da altı yüz bin kitap bulunan bir kütüphane yapıldı. Ayrıca emsali pek az bulunan ince san'atlı saraylar, camiler, bahçeler meydana getirildi.
Endülüs Emevileri devrinde yetişen âlimlerden bazıları şunlardır:
Muhyiddin-i ibni Arabi, Kadı Ebu Bekr ibni Arabi, Nureddin Batruci, meşhur müfessir Ebi Abdullah bin Muhammed Kurtubi.