"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Risâle-i Nur Külliyatından vecizeler: Sözler* (6)

Orhan GÜLER
30 Ağustos 2022, Salı
ONUNCU SÖZ (3)

– (...)İnsan ve bâzı canavarlardan başka güneş ve ay ve arzdan tut tâ en küçük mahlûka kadar her şey kemâl-i dikkatle vazifesine çalışması, zerrece haddinden tecâvüz etmemesi, bir azîm heybet tahtında umûmî bir itaat bulunması, büyük bir Celâl ve İzzet Sâhibinin emriyle hareket ettiklerini gösteriyor. (s. 109.)

*

– (...)Gerek nebâtî ve gerek hayvanî ve gerek insanî bütün vâlidelerin o rahîm şefkatleriyle (HAŞİYE) ve süt gibi o lâtif gıda ile o âciz ve zayıf yavruların terbiyesi, ne kadar geniş bir rahmetin cilvesi işlediği bedaheten anlaşılır. 

HAŞİYE: Evet, aç bir aslan zayıf bir yavrusunu kendi nefsine tercih ederek, elde ettiği bir eti yemeyip yavrusuna vermesi; hem korkak tavuk, yavrusunu himâye için ite, aslana saldırması; hem incir ağacı kendi çamur yiyerek yavrusu olan meyvelerine hâlis süt vermesi, bilbedahe nihayetsiz Rahîm, Kerîm, Şefîk bir Zâtın hesabıyla hareket ettiklerini kör olmayana gösteriyorlar. Evet, nebatat ve behimiyat [hayvanî varlıklar] gibi şuursuzların gâyet derecede şuurkârâne ve hakîmâne işler görmesi bizzazure gösterir ki gâyet derecede Alîm ve Hakîm birisi vardır ki onları işlettiriyor, onlar O’nun nâmıyla işliyorlar... (s. 109-110.) 

*

– (...)Ekseriyâ zâlim izzetinde, mazlum zilletinde kalıp, buradan göçüp gidiyorlar. Demek bir mahkeme-i kübrâya bırakılıyor, tehir ediliyor; yoksa bakılmıyor değil. Bâzen dünyâda dahi cezâ verir. Kurun-u salifede [geçmiş asırlarda] cereyan eden âsî ve mütemerrid kavimlere gelen azaplar gösteriyor ki insan başıboş değil; bir celâl ve gayret sillesine her vakit mâ’ruzdur. (s. 110.)

*

– Ekser küfür ve dalâlet, istib’attan ileri gelir. Yâni akıldan uzak ve muhâl görür, inkâr eder... 

İşte—“Haşir Sözü”nde [Onuncu Söz] kat’iyen gösterilmiştir ki—hakikî istib’at, hakikî muhâliyet ve akıldan uzaklık ve hakikî suubet [zorluk], hattâ imtina derecesinde müşkülât, küfür yolundadır ve dalâletin mesleğindedir. Ve hakikî imkân ve hakikî ma’kûliyet, hattâ vücup derecesinde suhulet [kolaylık] îman yolundadır ve İslâmiyet caddesindedir. 

Elhâsıl, ehl-i felsefe istib’at [akıldan uzak görme] ile inkâra gider; Onuncu Söz, istib’at hangi tarafta olduğunu o ta’birle gösterir, onların ağızlarına bir şamar vurur! (s. 111.) 

*

– (...)Görünüyor ki şu âlemde tasarruf eden Zat nihayetsiz bir hikmetle iş görüyor. Ona burhan mı istersin? Her şeyde maslahat ve faydalara riâyet etmesidir... (s. 112.)

*

– (...)Zevâl-i elem [sıkıntının yok olması] lezzet olduğu gibi zevâl-i lezzet [lezzetin sona ermesi] dahi elemdir. (s. 115.)

*

– Nasıl ki şu âlem bütün mevcûdatıyla Sâni-i Zülcelâline kat’î delâlet eder; Sâni-i Zülcelâl’in de sıfat ve esmâ-i kudsiyesi dâr-ı ahirete delâlet eder ve gösterir ve ister... (s. 118.)

——-

(*) Bediüzzaman Said Nursî, Risâle-i Nur Külliyatından Sözler, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, Temmuz 2016. 

Okunma Sayısı: 2176
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Cenk Çalık

    30.8.2022 21:15:49

    Allah razı olsun Orhan ağabey. Ay da bir de olsa telif yazılarınızı bekliyoruz. Derlemeler harika ama telif yazıların da yeri ayrı. Merakla bekliyoruz istifade etmek için. Baki selamlar.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı