"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dindarlık mı, işin ehli olmak mı?

Mustafa Güreldi
08 Mart 2025, Cumartesi
Bu zamanda karıştırılan bir mesele de budur. Bir makama getirilecek kişide hangi özellikler olmalıdır? Dindarlık mı, işin ehli olmak mı? Yani salâhat mı, mahâret mi?

Bediüzzaman Hazretleri, Münâzarat’ta kendisine sorulan bir soruya şöyle cevap veriyor: “Bence bir kalp ve vicdan fezâil-i İslâmiye ile mütezeyyin olmazsa, ondan hakikî hamiyet ve sadâkat ve adalet beklenilmez.”

Bir makama oturtulacak kişi hem dindar, hem de işin ehli olmalıdır. Tâ ki ondan istenilen verim alınabilsin. Sadece işin ehli olması yetmez. İslâmın iman ve ahlâkî güzellikleri ile de donanmış olmalı ki hakiki hizmet beklenilsin. Değilse istenen verim alınamaz.

Bu günkü şartlarda, bu iki sıfatı üzerinde taşıyanlar yeterli sayıda değil. İhtiyaç çok, bu kişiler az. O zaman ne yapılmalıdır? Dindar mı, işin ehli mi tercih edilmelidir?

Bu noktada Bediüzzaman, “sanatta mahâretin esas  olduğunu” işin ehlinin tercih edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

“Fakat iş ve sanat başka olduğu için fâsık bir adam güzel çobanlık edebilir; ayyaş bir adam, ayyaş olmadığı vakitte iyi saat yapabilir. İşte şimdi salâhat ve mahareti, tabir-i âharla fazileti ve hamiyeti, nur-u kalp ve nur-u fikri cem edenler, vezaife kifayet etmezler. Öyle ise ya maharettir veya salâhattir. Sanatta maharet ise, müreccahtır.” (Münazarat, s. 236)

Demek oluyor ki, bir makama oturtulacak kimse hem dindar, hem de işinin ehli olmalıdır. Bu iki sıfatı taşıyan yoksa işin ehli tercih edilmelidir. Değilse istenen netice ortaya çıkmaz.

Okunma Sayısı: 849
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Osman Yıldirim

    8.3.2025 05:55:25

    Son zamanlarda gözardı edilen mesele4den bir de bu salahat maharet meselesidir. Özellikle idarecilere maharet adaletle hükmetmek olduğundan adaletle hükmetmeye Salih bir yönetici ülkeyi kaosa götürebilmektedir. Yönetici yönettiği toplumda adalete riayet etmeyip kendi taraftarlarına öncelik taniyorsa bu yönetici Salih görünse de o toplumu yönetmeyi Hak etmiyordur. Siyaset de bir sanat olduğundan ehil olmayanlar bu işi bihakkin yapamazlar Salih olsalar bile.

  • Semanur Tunoğlu

    8.3.2025 00:28:35

    Temsil makamlarında kişinin salahiyeti önemlidir. Dindar olmayan kişiler dindarlara sıkıntı çıkarıyorlar. Bir vali ile bir mobilya ustası bir değil. Valinin salahiyeti olacak ki yönetimi altındakilerin dini özgürlüğüne yardım etsin. Mobilya ustası isterse Ermeni olsun. Önemli olan işini iyi yapıp yapmadığıdır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı