Dinî grupların son zamanlara kadar mezhepler ve tarikatlar şeklinde görüldüğünü, ama son dönemde bunlara “cemaat” kavramı ve yapısının eklendiğini savunan Prof. Dr. Hayreddin Karaman, cemaati de “bid’at yapı” dediği Gülen hareketiyle özdeşleştiriyor.
Oysa cemaatler, hele “İttihad-ı Muhammedî” tarifini Kàlû Belâ’dan kıyamete kadar gelmiş ve gelecek tüm Müslümanları kapsayan bir çerçeveye dayandıran Bediüzzaman’ın öncüsü olduğu Nur cemaati, Karaman’ın tasnif ve nitelemelerine sığmayan yapısıyla özel bir yere sahip.
Öyle ki, Karaman’ın şu değerlendirmeleri Nur cemaati için asla geçerli değil:
“Hak veya bâtıl mezhepler ve tarikatler ‘din anlayışı, eğitimi ve mevcut şartlarda mümkün olduğu kadar hayata geçirilmesi’ işi ile meşgul olsalar, devleti ele geçirmeye kalkışmasalar, birbiri ile de iyi geçinseler; kavgayı, kendi varlığını diğerinin yokluğunda aramayı, fitneye sebep olacak şekilde rekabeti bir yana bıraksalar topluma bazı faydaları olabilir, zararları da asgariye iner.
“Ama görülen manzara şudur ki, ilişkiler böyle olmuyor, -pek azı müstesna- her biri bir şekilde devlete nüfuz etmeye çalışıyor, seçimlerde partilerle pazarlığa girişiyor ve oyunu amacı için kullanıyor, güçlendikçe itidalden ve adaletten ayrılıyor, birliğin tutkalı olacak yerde ayrılığın, bölünmenin, didişmenin amili oluyorlar.”
(Yeni Şafak, 5.8.16)
Biz ise şunu söylüyoruz:
“Nurcuların kısmen dahi olsa ‘iktidarı ele geçirme’ diye bir meselesi hiçbir zaman olmadı, olmayacak. Buna bağlı olarak, tahkikî iman temeline bina ettikleri İslamî hayatlarını siyaset ve iktidara endekslemeleri gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. Ki, Risale-i Nur hareketinin en orijinal özelliklerinden biri bu noktada ortaya çıkıyor: Uhrevî eksenli Âl-i Beyt misyonunun takipçisi olarak, dünyevî iktidar çekişmelerinden uzak durmak.” (Cemaatler ve Toplum-Siyaset-Devlet s. 77)
Son dönemde Nurcuların epeyce bir kısmı AKP’ye kaysa da, hiçbirinin devleti ele geçirme diye bir gündemi yok. Yeni Asya ise AKP’ye de mesafeli duruşu ile Nur mesleğinin özgün çizgisini sürdürüyor.
Sultan’ın maaş teklifini reddedip ilimle dünya malı isteyenlerin yanlışını gösterdim - http://www.yeniasya.com.tr/video/ustad-sultan-in-maas-teklifini-reddedip-ilimle-dunya-mali-isteyenlerin-yanlisini-gosterdim_406460 …
AYM’nin bile MGK kararlarını evrensel hukuk kriterlerinin üzerine çıkarıp ona göre işlem yaptığı bir yerde hukuk devletinden söz edilir mi?