"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bediüzzaman: İradenizi kimseye ipotek etmeyin

Kâzım GÜLEÇYÜZ
06 Ağustos 2016, Cumartesi
Dünden devam:

“Neden hüsn-ü zannımıza suizan edersin?” diyen muhataplarının itirazına ise şu anlamlı cevabı veriyor Said Nursî:

“Hüsn-ü zannınızı kabul etmem. Zira bir müfside, bir dessasa hüsn-ü zan edebilirsiniz; delil ve akıbete bakınız.”

Karşısındakiler “Nasıl anlayacağız? Biz cahiliz, sizin gibi ehl-i ilmi taklit ederiz” dediğinde de şu karşılığı veriyor.

“Gerçi cahilsiniz, fakat akıllısınız. Hangi birinizle üzümü paylaşsam, zekâvetiyle bana hile edebilir. Demek cehliniz özür değil.” (Münazarat, s. 32.)

İmanın verdiği izzet, şehamet ve cesaretin insana Allah’tan başka kimseye boyun eğmeme, yine iman kaynaklı şefkat hissinin de başkasının hürriyet ve hukukuna tecavüz etmeme hasletlerini kazandırdığını söylediğinde ise muhataplarının şu sualiyle karşılaşıyor Bediüzzaman:

“Bir büyük adama, bir velîye, bir şeyhe ve bir büyük âlime karşı nasıl hür olacağız? Onlar, meziyetleri için bize tahakküm etmek haklarıdır. Biz onların faziletlerinin esiriyiz...” (Age, s. 38.)

Ve bu soruya şu anlamlı cevabı veriyor:

“Velâyetin [evliyalığın], şeyhliğin, büyüklüğün şe’ni [gereği] tevazu ve mahviyettir, tekebbür [büyüklenme] ve tahakküm değildir. Demek, tekebbür eden sabiyy-i müteşeyyihtir [şeyh taklidi yapan çocuktur], siz de büyük tanımayınız.”

Bu tavsiyelerin gereğini usulünce yerine getiren bireylerden oluşan bir toplulukta, cemaatin bireyi ezmesi gibi bir durum yaşanabilir mi?

Demek ki mesele, bireylerin bu şuura sahip olarak yetiştirilmesi. Önüne konulan herşeyi tahkik süzgecinden geçirdikten sonra kabul veya red melekesinin gelişmesi. Kimden gelirse gelsin ve ne şekilde yapılırsa yapılsın, tahakküme asla ve kat’a boyun eğmeme iradesinin sağlam bir karakter özelliği olarak yerleşmesi. 

“Hakikî imanı elde eden adam kâinata meydan okuyabilir” şuurundaki bireylerden oluşan bir şahs-ı manevî, tahakküm kaynağı olabilir mi? (Cemaatler ve Toplum-Siyaset-Devlet kitabımız, s. 13-5)

Yarın: Biat kültürü ve cemaat

Üstad: Meşrutiyeti şeriat namına alkışladım. - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/video/ustad-mesrutiyeti-seriat-namina-alkisladim_405865 … @yeniasya aracılığıyla

Okunma Sayısı: 7740
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Turkiyem

    8.8.2016 00:02:31

    Ustadin yolundan gitmediklerine bende inandim hizmet haraketine sempati duyan bir insandim ama suanda sempatim falan kalmadi tanidiklarima hocalara kendinizi hic elestirmiyormusuz diye cok sormusumdur siyasete girdiniz devletle muhalefet oldunuz bu bile siyaset dedim bazi insanlar milletvekili oldu ve asrin tokadini camia cok agir bir sekilde yedi simdide olan mazlumlara oldu ha bunda akp katkisi yokmu kesinlikle var ve suanda bu ikisinede onceden sempati duyduguma bin kere pismanim keske hic tanimasaydim dedigim oluyor

  • mirza said

    6.8.2016 10:09:15

    Bir dostum"bize ağabeyler siyaset bilmiyor diye telkin ediyorlardı bazıları.yanılmışız meğer çok iyi biliyorlarmış "diye bana anlatmıştı.henüz 2002 yılı.çok öncelerden tanıdığım dostumun iradesini resmen ipotek ettiğini sözlerinden anlıyorum.çünkü daha önceleri de siyaset konusunda ölçülerin doğruluğuna, üstadın görüşlerine uygunluğuna değil de falan abi söyledi diye itimad ediyordu.halbuki üstadım aklınızı kullanın ve kimseye ipotek etmeyin diyor.belki abi bildiklerimiz de bilmeden ifsad ediyordur..nitekim dün söylediği ile bir gün sonra söylediği çelişen ağabeyleri çok gördüm(ismleri mahfuz).Bize telkin edilenler yanlışsa bize düşen saygı gösterip itaat etmemektir.Abi her şeyi bilir düşüncesi yanlıştır nitekim o da insandır yanılabilir.Anlattığı abiler 2002 den sonra zerratıyla siyasete daldılar siyasi liderler gibi beyanat üstüne beyanat veriyorlar.Halbuki üstadım bu ifrattan men ediyor.düşünüyorum da birilerine diyet borçları mı var acaba diye düşünmeden edemiyorum

  • özdemiroğlu

    6.8.2016 08:00:07

    Birileri iradeye ipotek koymayı tamamen dini gruplara mal etmeye çalışıyor. İşin garibi de kendisinin kime ipotekli olduğunu da unutarak.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı