"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Zulüm nedir, zalim kimdir?

Ali FERŞADOĞLU
11 Şubat 2025, Salı
Önce zulüm nedir, ona bakalım: Adalet, her şeyi yerli yerine koymak; haklıya hakkını, suçluya cezasını vermektir.

Zulüm ise, herhangi bir şeyi ona ait olmadığı yere koymak; bir kişiye veya gruba başka bir kişi veya grup tarafından kötü ve haksız davranmasıdır. İstibdat, yani, tahakküm ve cebir de zulümdür. Müstebit, diktatör ve tek adama dayalı yönetim biçimi bir zulümdür. Hak ve hürriyetleri çiğnemek zulümdür. İşkence zulümdür.

Okullardaki müstebit, ateist, tabiatperest eğitim sistemi bir zulümdür.

Enflasyon zulümdür. Zira, başkasının hakkını devlet zoru ve iktidar gücüyle gasp etmektir, emeğini ve mal varlığını sömürmektir. Devasa boyutlarda bir kamu politikası hatası veya kastıdır; bedelini halk ödüyor. Tek kollu canavar olan enflasyonun sonuçları ekonominin çok ötesine geçer. Derin sosyal, ahlâkî tesirleri olan enflyasyon; işimizi, aşımızı, ekmeğimizi, değerlerimizi yemeye devam ediyor. Her gün soframızdan çalıp çalıp kudretlilere veriyor.

Asgarî ücret zulümdür. Emeklilik maaşı zulümdür ve maaşından kesilen primlerin karşılığını vermemek zulümdür. Faiz zulümdür; çift haneli faiz, katmerli bir zulümdür. “Allah faizi tüketir, yani, faiz karışan malın bereketini giderir.”1 Faiz, “Sen çalış ben yiyeyim, başkası açlıktan ölse bana ne?” demektir. “Sen çalış, ben yiyeyim. Benden yemek, senden emekler.”2 Zenginler olan havas tabakası, avamı ve fukarayı faizle sömürüyor.

Bilhassa resmî dairelerde rüşvetsiz işlerin dönmemesi bir zulümdür.

Bir semm-i katil olan istibdat, “İslâmiyeti müşevveş eden fırkaları tevlid etmiştir.”3 Bütün bunların en büyük bir müsebbibi iktidardır. Zira, “[Hükûmetin istibdâdı,] o küçük istibdatların pederi”dir.4

Peki, bu istibdadı, bu zalimi kim başımıza musallat etti: “Kim, zalime yardım ederse Allah o zalimi ona musallat eder.”5

Aslında bu hadis, “İşte böyle yapmaları sebebiyle zalimlerin bir kısmını diğerinin üzerine musallat ederiz.”6 âyetini bir yönüyle tefsir eder.

Dipnotlar: 

1-Bakara Suresi: 276.; 2-Sözler, s. 792.; 

3-ESDE, Münazarat, s. 160; 4-Age., s. 166.; 

5-Aclunî, Keşf-ül Hafa 2/227.; 

6-En’am Suresi: 129.

Okunma Sayısı: 544
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı