"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Zekât: İman ve Kur’ân hizmetlerine bir destek

Yeni Asya'dan Size
10 Mart 2025, Pazartesi
Ramazan ayı, bereketli iklimiyle manevî hayatımıza dokunan ibadet, dua ve yardımlaşma mevsimidir.

Bu mübarek ayda yapılan her ibadet ve iyilik, Allah katında kat kat mükâfat bulur. Ramazan dendiğinde akla gelen en mühim hususlardan biri de zekât ve fitredir.

Bediüzzaman Said Nursî, hayatını vakfettiği ve bir “eğitim ve maarif projesi olan” Medresetü’z-Zehra’nın en önemli gelir kaynaklarından biri olarak zekâtı göstermektedir. Münazarat adlı eserinde, zekâtın bu tür hizmetler için bir kaynak olduğu üzerinde durarak, “Zekâtın zekâtı da olsa kâfidir” ifadesini kullanmıştır. 

Bu anlayış, günümüz Nur hizmetleri için de geçerlidir. Talebe hizmetleri, neşriyat faaliyetleri ve diğer iman esaslı çalışmalar, bu hizmetlerin ayrılmaz parçalarıdır. Bu çalışmaların sürdürülebilmesi de, maddî katkılarla mümkündür.

Günümüzde ekonomik şartlar giderek ağırlaşmakta ve hizmet müesseseleri, son derece kısıtlı imkânlarla faaliyetlerini yürütmektedir. Bu yüzden, farz olan zekât ibadetinin bu hizmetlere yönlendirilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Zekâtlar iman hizmetlerine yönlendirilirse, hem Bediüzzaman Hazretleri’nin işaret ettiği manaya uygun hareket edilmiş olur, hem de bu hayırlı çalışmalar daha bir güç kazanır.

Bu hususta, Tevbe Suresi 60. ayette zekâtın verileceği yerler arasında sayılan “fî sebîlillah” (Allah yolunda hizmet edenler) kategorisi de, günümüzde iman hizmetlerine adanmış müesseseleri de içine almaktadır. Çünkü bu kuruluşlar, manevî cihad için kurulmuş ve insanlara İslâmiyet’i anlatmayı gaye edinmiş yapılardır. Dolayısıyla, zekâtların bu hizmetler için kullanılması, ayetin ruhuna uygun bir uygulama olarak değerlendirilebilir.

Zekâtların hizmetlere en verimli şekilde aktarılması için, ilgili heyetler ve kadrolar tarafından titizlikle belirlenen ihtiyaç önceliklerine göre hareket edilmektedir. Gazetemizde yer alan ilân ve duyurular, bu sürecin nasıl işleyeceğini göstermektedir.

Cenâb-ı Hak, verdiğimiz zekât ve fitreleri en doğru adrese ulaştırmayı nasip etsin ve bu ibadetlerimizi kabul eylesin. Unutmayalım ki, zekât yalnızca malımızın değil, aynı zamanda iman hizmetlerine katkımızın da bir göstergesidir.

**

Yeni Asya’dan 23 Mart Özel Sayısı: “İttihad-ı İslam temelinde Türk-Kürt kardeşliği”

Müslümanlar olarak bizleri birleştiren en büyük hakikat, tevhid ve kardeşlik düsturudur. İttihad-ı İslâm, Bediüzzaman Said Nursî’nin de üzerinde hassasiyetle durduğu ve bu zamanın en büyük farz vazifesi olarak ifade ettiği, İslâm âleminin en büyük ihtiyacı olan bir hedeftir. Müslümanların birlik ve beraberliği, farklılıklarımızı zenginlik bilerek ortak değerlere sarılmamızla mümkündür.

Bu anlayış doğrultusunda, Üstad Bediüzzaman’ın vefatının 65. sene-i devriyesi olan 23 Mart’ta özel bir sayıyla karşınızda olacağız inşaallah.

Bu özel sayıda:

✅ Genelde İttihad-ı İslâm’ın önemi ve gerekliliği,

✅ Özelde Türk-Kürt kardeşliğinin ortak bağları, tarihî ve manevî temelleri, 

✅ Birlik ve beraberliğin nasıl sağlanacağına dair Bediüzzaman’ın görüşleri, günümüze sunduğu reçete, bu yoldaki her devri kuşatacak çaba ve gayretleri,

✅ Günümüz İslâm dünyasının bu konudaki meseleleri ve çözüm yolları gibi önemli başlıkları ele alacağız.

Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır!

23 Mart özel sayımızı geniş kesimlere ulaştıralım!

Hayırlı ve bereketli Ramazanlar dileriz.

Okunma Sayısı: 2006
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Said

    12.3.2025 02:33:31

    Bravo Semanur abla. Kelimesi kelimesine hislerime tercüman oldun. Bütün menfi tutum ve politikaların uzağında müspet hareket etmek ve yapıcı olmak zaten vazifemiz. Din nasihattir. Sürekli tenkit ettiğimiz insanların/kurumların nefretini celb edip kendimizden uzaklaştırmak yerine daha makul ve işe yarar bir dil geliştirmemiz gerekiyordu ki nasihatimiz yanlışara tesir etsin. Şu an Yeniasya’mız o yolda ilerliyor. Bizde bütün kalbimizle tebrik ve dua ediyoruz.

  • Semanur Tunoğlu

    10.3.2025 17:16:38

    Gazetimizin muhalif solcu gazeteler gibi iktidara düşmanlıkla hareket etmesi bazılarının arzusu olabilir. Ama biz buna razı değiliz. Biz iktidara hatalarını hatırlatan ama düşmanlıkta gütmeyen bir gazete istiyoruz. Biz iman ve Kur'an davası sevdasıyla, muhabbetiyle hareket eden bir gazete istiyoruz. Ve bu gazete o gazete çok şükür.

  • Semanur Tunoğlu

    10.3.2025 17:08:47

    Allah razı olsun. Gazetemizin son dönemdeki yayın politikası bizi mutlu ediyor. Artık rahatça çalıştığımız kurumlara gazetemizi götürüp arkadaşlara bazı yazıları okutuyoruz. Buna vesile olan herkese bin tebrik.

  • Mahmut Tarıf

    10.3.2025 12:34:54

    Maşaallah artık suya, sabuna ve malum zata dokunmayan bir Yeni Asyamız var. Hadiseleri önem sırasına göre manşete ve ilk sayfaya taşıdığınızdan emin misiniz?

  • Hasan S

    10.3.2025 05:35:45

    Manşet ve sürmanşetler isabetli olmuyor kanaatindeyiz. Safvi evvel abilerin vefat yıldönümleri logonun üstünde eğer önemli bir mesajı yoksa verilmemeli.Hizmet ile alakalı bir söz,davranış veya prensip varsa Manşet olabilir. Birde bütün abiler çok kıymetli, birini sürmanşet,diğerini aşağıdaki bir yerde ,bir iki cümle ile geçiştirmek hoş olmaz. 1.sayfa sanki ortadoğu haberlerine ayrılmış, başka gündem yok havası veriyor.lütfen daha özen gösterelim. En sayfa fakat en pahalı gazete okuyoruz.

  • HÇeşitcioğlu

    10.3.2025 02:40:56

    Yıllardır zevkle ve yararlanarak okuduğum Yasemin Hanımların(1+1) mümkünse yazmalarını arz ve talep ediyorum…

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı