"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çok konuşma hastalığı

Yasemin YAŞAR
19 Kasım 2011, Cumartesi
Çok konuşmak, gelişigüzel konuşmak, her konuda malûmatfüruşluk yaparak konuşmak, aklî ve ruhî dengesizliğe işaret eden bir hastalıktır.

Az yemek, az konuşmak, az uyumakla ilgili Peygamber (asm) tavsiyeleri kâmil insanın özelliklerini oluşturmaktadır. Ruhî melekelerin gelişmesinde insana ilk tavsiye edilen şeylerden birisi de diline hâkim olması ve lüzumsuz, münasebetsiz sözlerden sakınmasıdır.
İnsanın her yerde ağzını açıp çok konuşması, dimağından, düşüncelerinden, kalbinden daha büyük bir dili olduğunun göstergesidir. Çünkü düşünceleri derin, kalbî melekeleri ulvî olan insanların sözleri sakin, yavaş, ciddî, anlamlı ve özdür.
Çok konuşan insan, dili dolayısıyla çok belâları celbedebilir. Böyle insanlar hem dünyada, hem öteki âlemde kayba uğrayabilirler.
Eskiler, ‘Dilin kemiği yok’ diyerek, insanın ağzına gelenleri konuşmaması noktasında uyarmaktadırlar. Âlimler de, eğer bir insanın kalbinde darlık ve üzüntü, vücudunda bitkinlik, rızkında eksiklik olursa; bilsin ki bu malayani ve yersiz konuşmalarından olmuştur demektedirler.
Çok konuşmak, çok hata yapmayı netice vereceğinden, bu durum olgun bir insan özelliği değildir.
Zira insan çok söz söylemekle değil, söylediği sözlerin yerinde ve faydalı olmasıyla kadrini ve kıymetini yükseltir.
Allah’ın lütuflarından bir gösterge de insana az yemeyi, az uyumayı ve az konuşmayı ilham etmesidir.
İnsanın fiil ve davranışları, yeme içmesine göre olmaktadır. Eğer haram yerse, hareketleri ve sözleri harama yönelir. Helâlinden, fazla yerse, söz ve hareketleri lüzumsuz ve yersiz olur.
Çok konuşmak, nefsin serkeşane hareketlerinin göstergelerinden birisidir.
Bediüzzaman Lem’alar isimli eserinde, lisanın, imanın bir tercümanı olduğunu belirtir. Yani insanın içinde ne varsa, sözlerine ve davranışlarına da o sızmaktadır.
Bu yüzden erdemli insan olmak, kâmil insan olmak önce iç disiplinlerini, iç denetimini, iç frenlerini düzenlemekle olacaktır. Bundan sonra insanın fiilleri, davranışları, konuşmaları da buna göre şekillenecektir.
İç âleminde fırtınalar yaşayan, kalbî hareketliliklerinde negatif duygular bulunan bir insanın elbette dilinden de bu duyguların yansıması olan sözler dökülecektir.
İnsanın dilini tutması, amellerinin korunmasını da sağlar. Zira çok konuşan çok gıybet eder.
Kişi, lisanıyla insandır. Çok konuşmak, dostluğu bozar. Lüzumsuz konuşmalar ayıpları ortaya çıkarır ve düşmanın duygularını tahrik eder. Acı sözler ise, dostları kaçırır.
İnsanın başına belâ getiren üç şey, şakalaşmak, alay etmek, saçma ve beyhude konuşmaktır. Hepsi de diline hâkim olamayan, nefsî tercihleri önde olan ve düşünce derinliği olmayan insanların özellikleridir.
Bazen çok konuşmak sırları ifşa etmeyi, emanet olan sözleri ağzından kaçırmayı netice verir ki, bu da hainliğin bir başka çeşididir. Konu ile ilgili âlimler şöyle demiştir; “Yalan imanı zayıflatır. Gıybet sözün murdarıdır. Sırrı açıklamak haramdır. Emanet edilen sözü başkasına söylemek hainliktir.” Lisandan çıkan sözler kalbin tercümanı ve iç dünyanın bir yansımasıdır. Bu yüzden iradesine hakim olan ve tercihlerini vicdandan yana kullanan insanın zahiri de yani dili, gözü, kulağı da ona göre şekillenecektir.
İnsanın hayatı boyunca önce dış dünyaya bakan alıcıları, iç âlemini oluşturur, sonra iç âlem dışa açılan pencereleri kontrol eder. Bu, iç âlemin dışa açılan pencereleri; dışa açılan pencerelerin de iç âlemi beslemesi bir ömür boyu sürer.
Hâsılı, Peygamber Efendimiz (asm) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur: “Size en kolay ve bedene en hafif gelen ibadeti haber vereyim mi?
“-Susmak ve güzel huydur.
“-İbadetin ilk basamağı susmaktır.”
Bir kudsî hadiste ise, Cenâb-ı Hak şöyle seslenir: “Ey Âdem oğlu! İlim ve ameli açlıkta, kalbin cilâsını uykusuzlukta, hikmetleri susmakta, bana yaklaşmayı yalnızlıkta, benim sevgi ve rızamı dünyayı terk etmekte ara ve iste.”

Okunma Sayısı: 93731
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Serap

    19.5.2023 15:09:09

    Bende çok konuştuğumu düşünüyorum yaptığım işlerde alakalı halkla ilişkilerde Co konusuyouz k ve eşimle çok kosmadigimizdan çünkü her konuşmanın sonu kavga il biter yada sen zaten öylesin diye moral bozdugundan arkadaş akrabalarla bir araya gelince sürekli sohpet etme isteği gelen kişinin sıkılmamasi için sürekli konuşuyorum bu durum sonradan beni rahatsız ediyor ne yapmalıyım niye böyle yapıyorum bilemiyorum genelde çok sevilirim pozitifimdir ama bazen dinlenmedigim onemsenmefigim duygusuna kapılıyorum ne yapmaliyim

  • Leyla

    15.11.2021 11:35:19

    Bende fazla konuşma herşeye hemen atlama huyu var ve artk çok rahatsızım bu durumdan ne yapmam gerektiğini bilmiyorum nasıl aşacağımı bilmiyorum kendimi eve kapatıyorum olmuyor topluma karışıyorum olmuyor bana bu konuyla alakalı yol gösterirmisiniz burda bile ne kadar uzun yazdım

  • burak

    20.2.2020 00:18:32

    ne diyim o kadar çok konuşuyorum ki kendimi anlatırken buraya şu yazıyla karşılaştım :) BU ALAN 1000 KAREDEN FAZLA ALAMAZ !! :):):):ewqeqwewqewq

  • Emrah

    21.1.2020 16:16:38

    Benim bi arkadaşım var çok aşırı konuşuyor bide her lafa muhalefet oluyor hiç susmuyor tavsiyeniz nedir

  • nimet deniz

    5.2.2019 01:43:21

    Şu yazı, mesela bir gün arayla 10 gün içinde 5 kere tefekkür ederek okunsa, çok büyük oranda o sıkıntı geçecektir. Uyduruk reçete kabilinden söylemiyorum, samimi fikrimdir. Başka konuda benzer bir çalışma yapmış, pozitif netice almıştım. Saygılarımla...

  • ergin

    5.1.2015 02:24:14

    bende doğduğmdan beri var çok dayak yedim askerde şimdi azarlıyolar küçükken de annemden yiyodum dayağı kurtulamıyorum yıllardır tedavi görüyorum hiç bi faydasını görmedim engelleyemiyorum kontrol etmem imkansız ne zaman olucağı belli olmuyo ama çok iyi kalbi temiz bir insanım anlayamıyorum bilmiyorum

  • ergin

    5.1.2015 02:18:19

    çok konuşmaya mümkün değil engel olamıyosun açıklanamaz ve tedavisi doktorlarda yok ama engellenemez olduğu kesin

  • Mecid Günyüz

    20.4.2014 09:54:00

    Bu durum kişide küçüklükten gelen bir huy olmuşsa ne yapmak gerek , yazdıklarını hep bu konuda söylenen ve bilinen şeyler ,peki ya tedavisi

  • Melis güngören

    4.6.2013 00:00:00

    Selam. aşırı konuşmanın gerçekten bir hastalık türü olduğunun, kanısındayım.bilinç bazen strese yenik düşüyor.ve kendini insan ifade edemediğini düşünürek son sistem konuşuyor... keşke bu gereksiz şeyler hiç yaşanmasa hayatımız da.. ama maalesef bu olasılıklar bazen iradeyi bile zorluyor kontrolden çıkıyor.insan mutlu olabilmesi için için karşısındakinin de onu mutlu etmesi gerekmez mi..tek taraflı mutlu olunduğu nerede görüldü ki... hep bana hep bana diyenlerin sonu hüsranla bitiyor.. insan sevgiyi hayatında az alırsa sağlık olarak ta çöker ve etrafına boş gözlerle bakar....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı