"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ahirzaman uzundur, biz bir faslındayız

Risale-i Nur'dan
26 Kasım 2024, Salı
Sual: Sen bu zamanın hâdisatına “fitne-i ahirzaman” diyorsun. Hâlbuki hadiste vârid olmuş ki, “Ahirzamanda Allah Allah (cc) denilmeyecek; sonra kıyamet kopacak.”

Elcevap: Evvelâ: Fitne-i ahirzamanın müddeti uzundur; biz bir faslındayız.

Sâniyen: “Yerde ‘Allah Allah (cc)’ denilmeyecek”ten murad, Allah’a iman kalkacak demek değildir;(HÂŞİYE-1) belki Allah’ın namını değiştirecekler demektir. Nasıl ki yerde “Allah Allah (cc)” denilmezse kıyamet-i kübra kopacak. Bir memlekette de “Allah Allah (cc)” denilmezse bir nevi kıyamet kopmasına işarettir. (HÂŞİYE-2)

HÂŞİYE-1: Çünkü hadiste vardır ki, “Ümmetimden bir taife kıyamete kadar hak yolda galibane devam edecektir.” Bu hadis diğer hadisi takyid ediyor.

HÂŞİYE-2: Yedi sene evvel yazılan bu işaret-i gaybiye aynen vukua geldi. Herkes gördü. Evet bu geçen zelzele, kıyametin zelzele-i kübrasından haber verir gibi sarstı, fakat akılları başlarına gelmedi.

Sikke-i Tasdik-i Gaybî, s. 197

***

Ahirzamanda Hazret-i İsa Aleyhisselâm Deccalı öldürdükten sonra, insanlar ekseriyetle din-i hakka girerler. Halbuki rivayetlerde gelmiştir ki “Yeryüzünde Allah Allah diyenler bulundukça kıyamet kopmaz.” Böyle umumiyetle imana geldikten sonra nasıl umumiyetle küfre giderler?

[...]

İsevîliğin din-i hakikîsi zuhur ile ve İslâmiyet’e inkılâb etmesiyle, çendan âlemde ekseriyet-i mutlakaya nurunu neşreder. Fakat yine kıyamet kopmasına yakın tekrar bir dinsizlik cereyanı baş gösterir, galebe eder ve “El-hükmü lil-ekser” [Hüküm ekseriyete göre verilir.] kaidesince, yeryüzünde Allah Allah diyecek kalmayacak; yani ehemmiyetli bir cemaat küre-i arzda mühim bir mevkie sahip olacak bir surette Allah Allah denilmeyecek demektir. Yoksa, ekalliyette kalan veyahut mağlûp düşen ehl-i hak, kıyamete kadar bâkî kalacak; yalnız, kıyametin kopacağı anında, kıyametin dehşetlerini görmemek için, bir eser-i rahmet olarak, ehl-i imanın ruhları daha evvel kabzedilecek, kıyamet kâfirlerin başına kopacaktır.

Mektubat, s. 70-73

***

Bir kısım hadisler, İslâmların ekseriyeti noktasında veya hükûmet-i İslâmiyenin veya merkez-i hilâfetin nokta-i nazarında vürud ettiği halde, umum ehl-i dünyaya şamil zannedilmiş ve bir cihette hususî bulunduğu halde, küllî ve âmm telâkki edilmiş.

Meselâ, rivayette vardır ki: “Bir zaman gelecek, Allah Allah diyen kalmayacak.”Yani, “Zikirhaneler kapanacak ve Türkçe ezan ve kamet okunacak” demektir.

Şualar, Beşinci Şua, s. 610

LÛ­GAT­ÇE:

ahirzaman: dünya hayatının kıyamete yakın son devresi.

âmm: genel, umumî.

çendan: gerçi.

ekalliyet: azınlık.

fasl: bölüm, kısım; devre.

kıyamet-i kübra: en büyük kıyamet, bütün kâinatın Allah tarafından tayin edilen bir vakitte yıkılıp mahvolması.

takyid: kayıt ve şartla bağlama.

varid: gelen, ulaşan, erişen.

Okunma Sayısı: 2106
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Cenk Çalık

    26.11.2024 15:10:10

    "Bir kısım hadisler, İslâmların ekseriyeti noktasında veya hükûmet-i İslâmiyenin veya merkez-i hilâfetin nokta-i nazarında vürud ettiği halde, umum ehl-i dünyaya şamil zannedilmiş ve bir cihette hususî bulunduğu halde, küllî ve âmm telâkki edilmiş. Meselâ, rivayette vardır ki: “Bir zaman gelecek, Allah Allah diyen kalmayacak.”Yani, “Zikirhaneler kapanacak ve Türkçe ezan ve kamet okunacak” demektir." Bu hadislerin izahları başka yerde olmadığına göre istifade etmek elzemdir vesselâm.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı