"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sosyal medya sadece çocukların problemi değil

Nejat EREN
20 Ağustos 2024, Salı
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Aile Sağlığı Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kenan Taştan’la röportaj (2)

Sosyal medya ve internet günümüzde sadece çocukların problemi değil. Biz büyükler eskiden eş dost ile sosyalleşerek iletişim ihtiyacımızı giderirdik. Günümüzde adına sosyal medya denilen ama insanları antisosyal yapan bir oluşum, hemen hepimizi ağına düşürmüş durumda. Sosyal medyada herkesin bir maskesi var ve kendini orada nasıl göstermek istiyorsa o şekilde göstermeye çalışıyor. Bu insan ilişkileri açısından kabul edilemez bir süreç. Çünkü insanın yüz yüze iletişime ve sosyalleşmeye ihtiyacı var. Bu ihtiyacı gideremeyenler kendilerini sosyal medyanın tuzağında buluyorlar. 

Muhafazakâr aileler maalesef bu sorunlardan hâli değil. Ankara’da yapılan XVII. Risale-i Nur Kongresi “Toplumun Temeli Aile” Paneli’nde yaptığım sözel bildiride de benzer tespitlerde bulunmuştum. Muhafazakâr ailelerin ve muhafazakâr insanların bence günümüzdeki en büyük sorunu eylem söylem uyuşmazlığıdır. Bu konuda bizleri uyaran ayetlerden biri çok açık. Saff Suresi 2-3. Ayetlerde dikkat edilirse Rabbimiz bizleri, yani iman edenleri uyarıyor: “Ey iman edenler! Niçin yapmayacağınız şeyleri söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz Allah katında çok çirkin bir davranıştır.”

Bizler konuşurken melek gibi konuşuyoruz. Başkasına tavsiyede bulunurken söylediklerimiz çok güzel ama bunları kendi hayatımıza aksettirmede ciddî sıkıntılarımız var. Tabiî bu sıkıntıları en iyi fark edenler fıtratları itibariyle çocuklarımız. Bu nedenle de bir söylediklerimize bir de bize bakıyorlar ve bizden dolayı inancımızdan uzaklaşıyorlar. Öyle ya! Kendi söylemleri kendisini doğru, güvenilir, anlayışlı bir insan yapamayan(!) bir inanç başkasını nasıl iyi insan yapacak? Diye sorgulayıp, İslâm’ı seçmek yerine ateist, deist, agnostik gibi batıl fikirlere meylediyorlar. Tabiî onların bu tutumu da doğru değil. Eskilerin tabiri ile “Papaza kızıp oruç bozuyorlar” ama durum bu.

Bir başka sorun, muhafazakâr ailelerde eşlerin birbirleriyle olan olumsuz diyaloglarının muhafazakâr olmayan ailelerden çok da farklı olmaması. Emin olun, bugün kadınların ekonomik düzeyleri iyi olsun ve toplumsal baskı olmasın çoğu kadın muhafazakâr olsun veya olmasın eşlerinden boşanır. Oysa muhafazakâr olan ailelerde bu durumun istisnalar hariç böyle olmaması gerekir. En azından diğerlerine göre daha mutlu ve huzurlu olmaları gerekir. Oysa gündelik pratiğimde bariz bir şekilde gördüğüm durum, bunun hiç de böyle olmadığı yönünde. Ben yıllardır terapi yapıyorum (bireysel terapi, aile danışmanlığı vs.). Yaptığım terapilerde edindiğim izlenimim maalesef bu.

Bir de cemaatler meselesi var ki evlere şenlik. Eskiden bazı cemaatler birbirini eleştirirlerdi. Şimdilerde neredeyse birbirini tekfir edecek şekilde ayrılmış durumda. Bu durumu anlamanın en iyi göstergesi Gazze. Dünyanın gözü önünde bir katliam var ama bırakın dünyadaki Müslümanları Türkiye’deki Müslümanlar bile eylem ve söylem bazında birbirlerini desteklemiyorlar. Çünkü birbirlerini tasvip etmiyorlar. Bu durumu en iyi analiz eden ülkenin İsrail olduğunu düşünüyorum. Aksi takdirde dünyanın gözü önünde Müslümanlara rağmen bu katliamı yapamazlardı. İsrail biliyor ki dünya Müslümanları ittifak edip birleşemezler ve bir güç unsuru olamazlar. En fazla bir iki eylem yapar, bir iki slogan atar ve ertesi gün Gazze’deki katliamı unuturlar. Hâlimiz o kadar içler acısı ki İsrail mallarını bile ancak bir iki hafta boykot edebildik. Sonra? Sonrası malum. Zuhurata tâbi olduk…

Çözüm? Teorik olarak çok kolay ama pratik olarak bir o kadar da zor. Öncelikle değişim şart. Bu değişim bireyden başlayarak hâle hâle genişleyerek toplumun tüm katmanlarına sirayet edecek şekilde olmalı. Bakın söylemesi ne kadar kolay. Peki, ya uygulamak? İşte o zor. Değişim bireysel olarak kendimizle başlayacak. Sonra aile hayatımıza sirayet ederek eşimize ve çocuklarımıza yansıyacak. Şu anda muhafazakâr ailelerin çoğunda erkek despotizmi var. Bu demokrasiyi savunan ve en çok dile getiren cemaatlerde de böyle. Aile içi istişare mekanizması neredeyse hiç uygulanmıyor. Tabiî, babaların mazereti hazır. “Herkesin iyiliği için bu kararları alıyorum.” Oysa bir karar alınmadan önce tüm hane halkı ile istişare edilse, o kararın neticesi yanlış bile olsa ailede fikrî yıkımlar olmayabilir. Çünkü karar birlikte alındı. 

Kısacası bireysel olarak inandığımız gibi yaşamadığımızda önce kendimizi, sonra ailemizi, sonra içinde yaşadığımız toplumu ve nihayetinde de tüm insanlığı ifsat edeceğimizin bilincinde olmamız gerekir. Örnek; Gazze’dir, Doğu Türkistan’dır, Moro’dur. Bu nedenle çözüm her birimizin kendi içimize dönüp, kendimizi Kur’ân ve sünnete göre mihenge vurmak ve yeniden inşa etmeye çalışmak olmalıdır. 

Okunma Sayısı: 2026
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    20.8.2024 14:21:46

    .."Hem Kur'an merhameten, kadınların hürmetini muhafaza için, hayâ perdesini takmasını emreder. Tâ hevesat-ı rezilenin ayağı altında o şefkat madenleri zillet çekmesinler. Âlet-i hevesat, ehemmiyetsiz bir meta' hükmüne geçmesinler. {(Haşiye-2): Tesettür-ü nisvan hakkında Otuzbirinci Mektub'un Yirmidördüncü Lem'ası, gayet kat'î bir surette isbat etmiştir ki: Tesettür, kadınlar için fıtrîdir. Ref'-i tesettür, fıtrata münafîdir.} Medeniyet ise, kadınları yuvalarından çıkarıp, perdelerini yırtıp, beşeri de baştan çıkarmıştır. Halbuki aile hayatı, kadın-erkek mabeyninde mütekabil hürmet ve muhabbetle devam eder. Halbuki açık-saçıklık, samimî hürmet ve muhabbeti izale edip ailevî hayatı zehirlemiştir."... Bediüzzaman Said Nursî, Risale-i Nur Külliyatı, Sözler - 410 😢😭😪🙌🌹🤲🌹❤☝️🌙😢😭😪😡😤🕊🕊🕊🌍🇪🇺🇹🇷🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸

  • Müjdat Bayar

    20.8.2024 12:54:50

    Zor zamanlardan geçiyoruz. İftihar ettiğimiz aile kurumumuz mefluç hâlde. Rabb'im yardımcımız olsun.

  • Mustafa Said Kara

    20.8.2024 09:13:32

    2- Bugün seküler ailelerde neler boşanma nedeniyse muhafazakar ailelerde de aynı şeyler boşanma nedenidir. Aynı toplumda yaşayanlar için bunu normal görebiliriz. Ama muhafazakar ailelerde olması gereken hassasiyet kayboluyor. Mesela namaz kılmıyor diye bir boşanma göremezsiniz. (olsun diye söylemiyorum) muhafazakar olmak hayatın muhafazakar yaşanmasını belirlemiyor.

  • Mustafa Said Kara

    20.8.2024 09:10:53

    1- Kadınlar evlerinden çıkıp iş hayatına girince muhafazakarı ile seküleri arasında fark kalmıyor. Sonuçta aynı potadalar. Seküler aile dinamikleri nasıl işliyorsa muhafazakar aile dinamikleri de öyle işliyor. Kadınları suçlamadan söylüyorum. Bu düzen dünya çapında kadının dışarıda olmasına yönelik kurgulanmış bir düzen.

  • Cemal Özkaya

    20.8.2024 07:54:22

    çoğu kadın muhafazakâr olsun veya olmasın eşlerinden boşanır. Oysa muhafazakâr olan ailelerde bu durumun istisnalar hariç böyle olmaması gerekir. En azından diğerlerine göre daha mutlu ve huzurlu olmaları gerekir. Bu tesbitinizin altına imzamı atıyorum. Erkekler iki şeyle mutlu olabilirken kadınlar 1000 şeyle bile mutlu olamıyor. İmtihan demekten başka birşey bulamıyorum

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı