Güllerle özdeşleşen bir Nur şehridir Isparta.
Üstad Bediüzzaman Hazretleri’nin, Şarkî Anadolu’dan, Batı Anadolu’nun kucağına vardığında bu gül şehri Isparta, Aziz Üstadımızı misafireten bağrına basarak ağırlama vefası ve sadâkatını göstermiştir.
Aradan geçen uzun yıllara rağmen, Isparta bu vefası ve sadâkatını sürdürmüş, onun adına mevlidler tertipleyerek, Bediüzzaman’ı anlama ve anlatma yolunda, ona gönül veren muhabbet fedailerini kucaklaştırmaya vesile olmuştur.
Isparta Terminal Camii’nde bugün okutulan Bediüzzaman Mevlidi’ne yurdun dört bir yanından gelerek kucaklaşan, Nur’a gönül verenlerle dolup taşacak inşallah.
Isparta hakkında Bediüzzaman Hazretleri’nin çok sitayişkâr ifadeleri mevcuttur. Gönüllerin dermanı, ruhların saadet kaynakları olan şaheserlerinin satıraralarında, Isparta’ya dair, mübarek ifadelerinden birkaç tanesi şöyledir:
“Ben, sizin yüzünüzden Isparta’yı ve havâlisini taşıyla, toprağıyla seviyorum.
Hattâ diyorum ve resmen de diyeceğim: Isparta hükümeti bana ceza verse, başka bir vilâyet beni beraet ettirse, yine burayı tercih ederim. Evet, ben üç cihetle Ispartalıyım. Gerçi tarihçe ispat edemiyorum; fakat kanâatım var ki, İsparit nahiyesinde dünyaya gelen Said’in aslı buradan gitmiş. Hem Isparta vilâyeti öyle hakikî kardeşleri bana vermiş ki; değil Abdülmecid ve Abdurrahman, belki Said’i onların herbirisine maalmemnuniye feda eylerim.
“Bu havaliye gelen Ispartalılar asker olsun, başkalar olsun, ekseriyet-i mutlakayla beni hemşehri biliyorlar. Hangisi benimle görüşüyor, “Sen Ispartalı mısın?”
Ben de diyorum: “Maaliftihar, ben Ispartalıyım.” Ve Isparta’da o kadar hakikî kardeşlerim ve akariblerim var ki, meskat-ı re’sim olan Nurs karyesine pek çok cihetlerle tercih ediyorum.” (Kastamonu Lâhikası)
Bediüzzaman Hazretleri’nin senasına mazhar olan Isparta’nın ehemmiyeti, Asrımızı Nur’uyla aydınlatan, Nur şaheserlerinin bu mekânlarda zuhuru sebebiyledir.
Bediüzzaman Hazretleri’ne mekân ve makam olmuş Isparta ve civarında, Bediüzzaman’ın hatıralarını taşıyan, gezilecek ve görülecek pekçok mekânlar mevcuttur.
Bunlar arasında, Isparta merkezde müze haline getirilen kaldığı ev, Sav kasabası, Barla, Muj Mescisi, dallarında kulübesi bulunan çınar ağacı, Sıddık Süleyman’ın bahçesi, Çam Dağı, Üstad Hazretleri’nin kaldığı Nur’lu mekânlardan bazılarıdır.
Bu değerler etrafında birleşen binlerce Nur gönüllüsü, Bediüzzaman Mevlidi’ne iştirak ederek muhabbetle kucaklaşmakta, hasret gidermektedir.
Isparta Bediüzzaman Mevlidi, insanlarımızın kaynaşmasına, muhabbet içinde tanışmalarına, ülkenin birlik ve beraberliğine vesile olmaktadır.
Yeni Asya Gazetesi Isparta temsilciliğinin tertipleyip, organize ettiği, Bediüzzaman Mevlidi’nin hayırlara vesile olmasını diliyor, orada buluşup kucaklaşan Nur gönüllülerini tebrik ediyorum.