"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnsan olmak san’atı

Müşerref Ünal
22 Nisan 2018, Pazar
Her gün sokağa çıktığımızda resimden ve cisimden oluşan sûretler görüyoruz.

Kimin sûretinde imtihanın verdiği güç, kiminde bıraktığı tecrübe veya kimisinde imtihanın altında kalmış omuzlar ve vicdanlar. Bence burada sorulması gereken soru şu “neden?” Neden kimimiz başarılı bu sınavda, kimimiz ezilmiş bu yükün altında. Hep demiyor muyuz halbuki “Allah insanı kâinata halife olarak göndermiştir. Allah insanı eşref-i mahlûkat olarak yaratmıştır. Varlıkların en şereflisi. İşte sıkıntı tam da burada başlıyor. İnsan bulunduğu konumu koruyamıyor. Hayatta öyle çukurlar var ki, insan her an birisine düşme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu çukurlardan biri “carpe diem” safsatasıdır. Yani insana anı yaşa, ölümü düşünüp zevkini kaçırma, geçmişi düşünüp ders çıkartma, hayvan gibi “serbest!” ve “hür!” yaşa düşüncesini telkin ediyor. Halbuki kendisini aklı ve seçimleriyle hayvandan ayrı tutan insanoğlu bir raddeden sonra hayvandan aşağı bir rezalete düşürüyor. Üstadımız Bediüzzaman Said Nursî çok net cevap vermekte Asayı Musa eserinde:

“Hayvan gibi olamazsın. Çün-kü, hayvanın mazi ve müstakbeli yok. Ne geçmişten elemler ve teessüfler alır ve ne de gelecekten endişeler ve korkular gelir. Lezzetini tam alır. Rahatla yaşar, yatar, Hâlıkına şükreder. Hattâ kesilmek için yatırılan bir hayvan, bir şey hissetmez. Yalnız bıçak kestiği vakit hissetmek ister; fakat, o his dahi gider, o elemden de kurtulur.”

Burada ilgimi çeken insanda hayvanın yaşama şeklini düzeltişi. İnsanın özendiği şey hiçbir şey düşünmeden, mesuliyet almadan yaşamak, fakat onlar (hayvanlar) Hâlıkına şükrederler demekte. Rahat ve zevk içinde yaşayabilmelerinin sebeplerinden biri. Yani insanın özendiği şey hayvan değil, olmak istediği şey. Artık o her neyse.

Allah cümlemize, aklımızı imanla başımıza almayı nasip etsin. Amin.

Okunma Sayısı: 2760
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı