Edebiyatçı yazar Aziz Nesin ile Erzincan’ın Başbağlar köyü arasında hem doğrudan, hem de dolaylı bazı bağlantılar var.
5 Haziran günü, hem Aziz Nesin’in ölüm yıldönümü, hem de Aziz Nesin’le dolaylı bağlantısı olan Başbağlar katliâmının yaşandığı olayın yıldönümü.
İki hadise arasında ise, 2 yıllık bir fark var. Detaylı bilgiler şöyle:
Başbağlar, kan ağlar
5 Haziran 1993:
Erzincan’ın 720 yıllık köyü Başbağlar, bir akşam üstü silâhlı teröristlerce basılarak, yakıldı, yıkıldı, âdeta yerlebir edildi.
Katiller, camiden çıkan 33 kişiyi kurşuna dizmek suretiyle de, tarihte benzerine pek rastlanılmayan korkunç bir katliâm yaptılar.
Bu katliâmın gerekçesi olarak, üç gün evvel Sivas Madımak Otelin ateşe verilmesiyle, oradaki çoğu Alevi olan aydınların katledilmesi gösterildi.
Aziz Nesin de Madımak’ta kalan aynı grubun içindeydi. Ölümden kılpayı kurtuldu.
Bir kısım muhakemesiz dindarları hem galeyana, hem de oyuna getiren husus ise, Aziz Nesin’in din aleyhindeki tahrikkâr konuşmalarıydı.
Netice itibariyle, meselenin provokasyon olduğu anlaşıldı.
Ateist Nesin’in ölümü
5 Haziran 1995:
Hiçbir dine inanmadığını söyleyen mizah ve edebiyat yazarı Aziz Nesin, gittiği İzmir Çeşme’de öldü.
Asıl adı Mehmet Nusret olan Nesin’in cesedi kadavra olarak da kullanılamayıp, vasiyeti üzere Çatalca’da mezar yeri belli olamayacak şekilde genişçe bir çukura gömüldü.
Ve, Tevfik Tığlı
Eski Eğirdir Müftüsü Hüseyin Hüsnü’nün oğlu, 1903 doğumlu, öğretmen kökenli Isparta eski milletvekillerinden Tevfik Tığlı, 5 Temmuz 1981'de Ankara'daki evinde öldü. Tığlı, yıllarca hasta ve yatalak bir vaziyette yaşadı.
Müftü babası Üstad'a muarız iken, amcası Hakkı Tığlı ise, Hz. Üstad'ın has dostu ve sadık talebesiydi. Keza, Tığlı'nın damadları olduğu Enver Beyin Barla'daki evi, Hz. Üstad'ın da 1953'ten sonraki ikametgâhı oldu.
Enver Bey, aynı zamanda Üstad'ın Barla'daki o meşhûr çift sarıklı fotoğrafını çeken zattır.
* * *
Yakın siyasî tarihimizin en ilginç, en şaşırtıcı simâlarından biri, hiç şüphesiz Tevfik Tığlı'dır. Şöyle ki:
Barla nahiyesinde başöğretmen iken (1931...) Üstad Bediüzzaman'a en büyük kötülüğü ve en katı düşmanlığı yapmış, hatta zındıkaya âlet olma derekesine kadar düşmüş olan Tığlı, 1957 seçimlerinde Demokrat Partiden milletvekili adayı olunca, gariptir ki, yine Üstad'ın tavsiyesiyle Nur Talebeleri tarafından desteklenmiş bir şahsiyettir.
Bu hususla ilgili olarak Eğirdir'li Demirci Salih Efendinin hatıraları muhtelif eserlerde yayınlandı. Ayrıca, Son Şahitler'den de bakılabilir. (I. Cilt, s. 275; Yeni Asya Yayınları, 1993)
Demirci Salih, "Üstad'ın düşmanıdır" diyerek önce Tığlı'nın aleyhinde çalışmış. Ardından, Üstadının tavsiyesine uyarak, seçim konvoyu ile köy köy dolaşan Tığlı'nın lehinde çalışma cihetine gitmiş bir Nur Talebesidir.
.............................................
TEBRİK
Cümle ihvân-ı dinin Ramazan Bayramını tebrik eder, bu bayramın umumî barışa ve şuurlu uyanışlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ederim. MLS.