Değerli okurlar, bilindiği gibi gündemde yer alan yeni yapılandırmalar tekrar revize edilerek 31.03.2017 tarihi dikkate alınarak henüz Resmî Gazetede yayınlanmamakla beraber TBMM‘nin gündemindedir.
Bunun için vergi daireleri yoğun mesai yaparak çalışmalara başlamıştır. Yeniden yapılandırmaya girecek olan alacaklar ise; vergiler, vergi cezaları, bazı idarî para cezaları, SGK primleri, topluluk sigorta primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılıkları, işsizlik sigortası primi, sosyal destek güvenlik destek primi ve bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, cezaî faiz, gecikme cezası gibi fer’i alacaklar kapsama alınmıştır. (31/03/2017 tarihi itibariyle kesinleşmiş alacak türleri)
Ayrıca, 6183 sayılı Kanun kapsamında takip ve tahsil edilen bazı alacaklar ile belediyelerin su, atık su ve katı atık gibi alacakları girmektedir. Kurumlar olarak Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İl Özel İdareleri, Belediyeler, Büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin kesinleşmiş alacakları, ayrıca matrah arttırımı yapılmayacak sadece 31.03.2017 tarihinden önceki dönemlere ilişkin olan vergi borçları ile bu tarihe kadar verilmiş olan beyannamelerdeki vergiler, bu vergilere bağlı vergi cezaları ile gecikme faizleri ile gecikme zamlarının yapılandırma kapsamında.
Vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi henüz geçmemiş olan vergilerin aslında bir indirim yapılması söz konusu değil. Dolayısıyla yapılandırma başvurusu halinde vergi aslının tamamı ödenmek durumunda. Kanunun yayım tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olan, vergi aslına bağlı olmaksızın kesilen vergi cezalarının (usûlsüzlük ve özel usûlsüzlük gibi) ise yarısı siliniyor. Kalan yarısı ile bu tutara gecikme zammı yerine kanunun yayım tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar ödenmek suretiyle borç yapılandırılabilecek. - 30/06/2017 tarihine kadar ilgili idarelere başvuru yapılması gerekmektedir.
İlk taksit 31/08/2017 tarihi olmak üzere, diğer taksitleri bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemler halinde azamî 18 taksitte ödenmesi gerekiyor. Hesaplanan tutarlar peşinde ödenebilir. Peşin ödenmesi durumunda kanunun yayım tarihine kadar hesaplanan Yİ-ÜFE aylık değişim oranlarına göre hesaplanan tutarlarda % 50 indirim yapılacak. Taksitle ödeme tercihinde bulunulması halinde 6, 9, 12, 18 eşit taksitler için öngörülen taksitler için belirlenen katsayılar ile çarpımı sonucu ortaya çıkan tutarlar ödemeye ilâve edilecek.
Taksitlendirilen vergiler türleri itibariyle bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödenmemesi ya da eksik ödenmesi halinde bu kanundan gelen avantajlarını kaybedecek. Okurlara faydası olması dileklerimle…