"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Okul biter, eğitim bitmez

Faruk ÇAKIR
14 Haziran 2015, Pazar
Bazı ülkelerin nüfusu kadar öğrencinin okula gittiği ülkemizde, eğitim ve onunla ilgili meseleler her zaman birinci gündem maddesi olmaya lâyıktır.

Eğitimin sıkıntıları bilinse de, çare ve çözüm noktasında gerekli çalışmaların yapıldığını söyleyemeyiz. İdarecilerimiz okullar açılırken ve kapanırken güzel sözler sarfeder, sonra bu vaadler ekseriyetle unutulur. Üzücü, ama eğitim sisteminde yaşadığımız gerçek budur.

Eğitim meselesi gündeme geldiği her defasında, asıl meselenin okul, bina ve sıra olmadığını hatırlatmaya çalışırız. Bunlar da önemli olmakla beraber, önemli olan; eğitimdeki kalite, kitapların muhtevası ve mezun olan öğrencilerin hayata bakış tarzıdır. Lise ya da üniversiteden mezun oldukları halde ‘elif’i görünce ‘mertek’ diyenler olduğu müddetçe, eğitim sisteminin düzgün işlediğini söyleyemeyiz.

Eğitim sistemindeki problemlerden biri de ‘ev ödevleri’ meselesidir. “Okullar tatil olsun, bu meseleyi sonra konuşuruz” dememek lâzım. Bugün, okullar tatil olmuşken bu konu konuşulmazsa, önümüzdeki eğitim yılında da konuşulmaz. İspanya’dan gelen bir haber, benzer problemlerin orada da yaşandığını hatırlattı. Habere göre, İspanya’da bir anne, çocuklara verilen yüklü ev ödevlerine karşı savaş açmış. Üç çocuk annesi Eva Bailen’in, 10 yaşındaki oğlunun üç saatlik ödevinden yola çıkarak açtığı online imza kampanyası sosyal medyada büyük ilgi görmüş. 8, 10 ve 12 yaşlarında üç çocuk annesi Eva Bailen’e, (öğretmenleri) ödevini bitirmezse, oğluna ertesi gün okulda oyun oynama izni verilmediğini söylemişler. Bunun üzerine bir imza kampanyası sitesi açan Bailen, hükümetten ev ödevlerine bir düzenleme getirmesini istemiş. Bu talep sosyal medyada binlerce kişiden destek almış.

Dertli anne, “İspanya’daki problem, verilen ev ödevinin miktarının öğretmene göre değişiyor olması” demiş. İmza kampanyasına destek olanlar arasında öğretmenler de varmış. BBC’ye konuşan kampanya destekçisi öğretmen Alfonso Gonzalez “Ev ödevinin saçmalık olduğunu düşünüyorum. Kızımın öğretmenleriyle bu konuyu konuştuğumda bana, kızımın bir gün buna minnettar olacağını söylemişlerdi. Şimdi onlara söylemek isterim ki, kızıma verdikleri en iyi notlar, hep benim yaptığım ödevlere verilmiş notlardı.”

Tecrübeli öğretmen Gonzalez, kampanyayı bir adım daha ileri taşıyıp, İspanyol hükümetinden ilkokul öğrencilerinin ödevlerini düzenlemeyi değil, yasaklamasını istiyor: “İlkokul çağındaki çocuk öğrenmesi gerekenleri okulda bulunduğu saatlerde öğrenebilir. Ev ödevi, ortaokul dönemi içindir.”

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı PISA’ya göre öğrencinin ödev yapmak için harcadığı süreyle imtihan sonuçları arasında bir irtibat varmış, ama uzmanlar “Öğrenci, ödevleri için çok fazla zaman harcamak zorunda kalıyorsa ödevin notlara olan olumlu etkisi azalıyor” diyormuş.

İspanya, Amerika ya da diğer ülkeler ev ödevlerini azaltmak ve tamamen yasaklamayı tartışırken; bu mesele Türkiye’nin gündeminde yok. Öğretmenler ve Türkiye’yi idare edenler de bildiği üzere, ev ödevlerini ekseriyetle anne babalar ya da ağabey/ablalar yapıyor. Böyle bir sistemin öğrencilere bir gram faydası olabilir mi?

Ev ödevlerine karşı imza kampanyası başlatan İspanyol veliyi tebrik ediyor ve bu yazının, o kampanyaya atılan bir imza olmasını diliyorum. Benzer bir kampanyayı ülkemizde açmak bakalım kime nasip olacak?

Bilhassa ilkokul öğrencilerine, okuldaki ders saatlerinde kitap okumayı sevdirebilsek en iyi eğitimi vermiş ve yarınlara yatırım yapmış oluruz. Kitap dostu olmayan bir öğrenci, her gün ‘100 puan’ alan ev ödevi yapmış olsa ne fayda!

Okunma Sayısı: 2304
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı