"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hataları nasıl düzelteceğiz?

Ali FERŞADOĞLU
27 Aralık 2024, Cuma
Bir kardeşimiz, “Risale-i Nur’da ‘Bu hizmet-i Kur’ân’iyede bulunan kardeşlerinizi’1 ve, ‘Sakın biribirinizi tenkid etmeyiniz.’2 direktifi verilir. O taktirde yanlış, hata ve kusurları nasıl düzelteceğiz?” diye sordu.

Yasaklanan; enaniyet, gurur, kibir, cerbeze (demagoji) ve nefrete dayanan menfî tenkidtir. Ki bu, fert, aile, cemaat ve toplumu biribirine düşüren dehşetli psiko-sosyal bir hastalıktır. Münekkid menfî tenkide yöneldiği zaman düşünmeli:

Bir misafir ansızın gelirse ortalıktaki kirli eşyalar çekyatın altına, koltuğun arkasına atar. “Ahan kirli çoraplar şurda!” deyip ortalığa saçmayız!

Aynen öyle de birinden bir hata ve kusur sadır olduğunda devreye tenkid değil; ibadetin ruhu, imtizaç, ittihad, ittifakın bağı, aileyi, cemaati, toplumu bir arada tutan manevî bir iksir veya çimento ihlâs girmelidir. Cemaat içinde yer alırsak hata ve kusurlarımız asgariye iner. Zira, “Meşveret-i şer’iye ile reyler [görüşler] teşettütten [dağınıklık, karmaşadan]”3 korunur.

Peygamberimiz (asm) “Mü’minin mü’mine karşı durumu, bir parçası diğer parçasını sımsıkı kenetleyip tutan binalar gibidir.”4 direktifine binaen mü’min kardeşinin ayıbını menfî tenkidle ortaya çıkarmaz, bilâkis örter. Bediüzzaman’ın orijinal ifadelerinden takip edersek:

“Hem nasıl ki bir fabrikanın çarkları birbiriyle rekabetkârâne uğraşmaz, birbirinin önüne tekaddüm edip tahakküm etmez, birbirinin kusurunu görerek tenkid edip, sa’ye şevkini kırıp atâlete uğratmaz. Belki bütün istidatlarıyla birbirinin hareketini umumî maksada tevcih etmek için yardım ederler; hakikî bir tesanüd, bir ittifakla gaye-i hilkatlerine yürürler. Eğer zerre miktar bir taarruz, bir tahakküm karışsa, o fabrikayı karıştıracak, neticesiz, akîm bırakacak. Fabrika sahibi de o fabrikayı bütün bütün kırıp dağıtacak.”5

Peki, hatalar, yanlışlar nasıl düzeltilecektir? İşte formülü: Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye’nin sosyal ölçü ve stratejilerini de ortaya koyan Risale-i Nur mihengine vurur, delilini gösterir, lütufla ıslahına çalışır. Lütfla ıslah: Saygıyla, önem ve değer vererek iyileşmesine yardım etmek, nezâket ve nezâhetle düzelmesine çalışmaktır.

Ve, birisi kardeşini tenkid değil, “Belki birbirinin noksanını ikmal eder, kusurunu örter, ihtiyacına yardım eder, vazifesine muavenet eder.”6

Dipnotlar:

1-Lem’alar, Enst./inter., s. 164; 2-Kastamonu Lâhikası, s. 164.; 3-Age., s. 183.; 4-Buhârî, Salât 88, Mezâlim 5; vd.; 5-Lem’alar, s. 165.; 6-Age., s. 164.

Okunma Sayısı: 723
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Lazgin Demir

    27.12.2024 10:54:13

    Tenkid etmemek kaidesi mutlak bir emir değildir. Şahsi ve cüzi hukuka dair meselelerde tenkid etmek menedilmiştir. Hukuk-u umumiyeye taalluk eden meselelerde tenkid şarttır. Lakin bunun da bir usulü vardır. Gıybet suretinde yapılmaz, cerrahi ameliyat mahallî olan meşveretlerde yapılır. Lakin "tenkid etmemek" kaidesini selefilerin "Allah'ın hükmüyle hükmetmeyenler ila ahir.." ayetini anladığı misullü mutlak ve amm olarak anlamamak lazım. Nefis ve şeytan, sizi kardeşinize karşı itiraza ve haklı olarak tenkide sevkettiği vakit deyiniz ki: "Biz değil böyle CÜZ'Î HUKUKUMUZU, belki hayatımızı ve haysiyetimizi ve dünyevî saadetimizi, Risale-i Nur'un en kuvvetli rabıtası olan tesanüde feda etmeye mükellefiz. (Kastamonu Lahikası) Evet hakkı tanıyan, hakkın hatırını hiçbir hatıra feda etmez. Zira, hakkın hatırı âlîdir. Hiçbir hatıra feda edilmemek gerektir. (Münazarat) Tenkid, eğer insaf işletirse, hakikatı rendeçler. Eğer gurur istihdam etse, tahrib eder, parçalar. (H. Ç.)

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı