"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cahiliye dönemine mi dönüyoruz?

Abdil YILDIRIM
19 Eylül 2024, Perşembe
Evvela Cahiliye devrini şöyle hatırlayalım.

Cahiliye devri deyince, İslâmiyetten önce insanlığın, (sadece Arap kavimlerinin değil) yaşadığı cehalet, ırkçılık, güçlülerin zayıfları ezmesi, kadınların ve özellikle kız çocuklarının hor görülmesi, onların çeşitli yöntemlerle ortadan kaldırılması gibi vahşet ve zulmet içinde bulunduğu bir devir akla gelir. Hak dinler bozulup, tesirini kaybettiği için değişik tanrı inançları ortaya çıkmış, putperestlik büyük ilgi görmüş, güçlü krallar tebasını kul ve köle olarak görmeye başlamışlardı. Tam bir zulmet cehalet hüküm sürüyordu. Yalnız cehalet deyince, sadece bilgisizlik akla gelmesin. O devirde de okumuş, tahsil yapmış, belli konularda ilim sahibi olmuş insanlar da vardı fakat, hak, adalet, ahlâk fazilet gibi duygular ortadan kalktığı için o ilimlerin ne kendilerine, ne de kavimlerine bir faydası olmuyordu. Cahillerin babası olarak nitelenen Ebu Cehil de cahil, bilgisiz bir insan değildi. Onun ve onun gibilerin cahilliği, Allah Resülünün (asm) getirmiş olduğu İslâmiyet nuruna karşı gözlerini kapamış olmaktan, hakikatlere kör ve sağır bulunmaktan, inat ve inkârlarından kaynaklanıyordu. Onun için o devirlere cahiliye devri deniyordu.

Güçsüz olanlar, soylu bir aileden gelmeyenler, köle olarak alınıp satılıyordu. Bazı kavimler daha vahşî, âdetlerine mutaassıp, inatçı ve daha zalimdi. Çünkü onları engelleyecek, doğruları tavsiye edecek, yaptıklarının bir cezası olduğunu hatırlatacak dini inançtan mahrum bulunuyorlardı. Cahiliyet devrinde en çok ezilen, horlanan, hatta insan yerine bile konulmayan, bir eşya ve mal muamelesi görenler, kadınlar ve çocuklardı. Özellikle çölde yaşayan bedevî Araplar arasında kız çocuklarının aileye yük olduğu, ileride bir ahlâksızlık yaparak ailenin şerefine leke sürmesi söz konusu olabileceği için altı yaşına kadar kız çocuklarının öldürülmesi âdeti yaygındı. Bunun için çocuklar altı yaşına girdiğinde güzelce giydirilir, “dayına gidiyoruz” diye çöle götürülür, orada açılan bir çukura itilerek üzeri kapatılırdı.

Bugüne geldiğimiz zaman, yaşanan ahlâksızlıkara, haksızlıklara, öldürülen kadın ve çocukların durumuna baktığımızda, “cahiliye devrine geri mi dönüyoruz” diye endişeye kapılıyoruz. Bugün ilim ilerlemiş, teknoloji akılları hayrette bırakacak duruma gelmiş, fen ve felsefe zirve yapmış ama, insanlığın özünü teşkil eden ahlâk ve fazilet dibe vurmuş durumda. Kalpler kararmış, vicdanlar yok olmuş, insanı insan yapan değerler ortadan kalkmış, sanki bin beş yüzyıl önceki cahiliye devri geri gelmiş. İslâm memleketlerine bakıyoruz, muhteşem camilerimiz var, modern Kur’ân kurslarımız var, İmam Hatip Okullarımız ve İlahiyat Fakültelerimiz var fakat, din hizmetinde bir arpa boyu yol alamıyoruz. Diğer taraftan ateistlik, deistlik, şamanistlik gibi İslâm dışı akımlar Müslüman aileler içinde bile yer buluyor, yayılıyor. Gençlerin kılık kıyafeti, ahlâk ve davranışı, cahiliye devrini geride bırakmış durumda.

Bütün bunlara rağmen, enseyi karartmıyoruz. Bu kadar menfi durumlara rağmen, Kur’an ve Sünnet-i Seniyye yolunda giden, İ’lâ-yı Kelimetullah için gayret gösteren, zamanın sahabeleri derecesinde mü’min kullar da var. İslâm toplumunda  iki damar her zaman hükmünü icra ediyor. Birisi Ebu Cehilleri temsil eden cahiliye damarı, birisi de Allah ve Resülünün (asm) gösterdiği yolu takip eden hidayet damarı. Bir damar cahiliye devrini temsil edip bin beş yüzyıl önceki vahşet ve cehaleti geri getirmeye çalışırken, diğer damar, saadet asrını ihya etmeye gayret ediyor. Cenab-ı Hak, hak yolunu tutup, Sırat-ı Müstakim üzerinde olanlardan eylesin, istikametten ayırmasın.

Okunma Sayısı: 5704
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Semanur Tunoğlu

    19.9.2024 06:14:52

    Hocam hassasiyetiniz için teşekkür ederim. Her şeye rağmen Kur'an kursları, İlahiyat fakülteleri, imam-hatipler ahlaklı, helali haramı bilen, dine taraftar bireyler yetiştirme noktasında iş görüyor. Asıl sorun anaokulunda başlayan kemalist eğitim sisteminin bireylerin karakteri üzerinden bir silindir gibi geçmesidir. Materyalist ve seküler bir bakış açısı çocuk yaşlarda aşılanıyor. O bireyin zihnini islami bir şekle getirmek çok zor oluyor artık.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı