"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Münafıkların namazı kılınmaz mı?

Süleyman KÖSMENE
19 Şubat 2025, Çarşamba
Abdullah bey: “Münafıkların namazı kılınır mı?

Kişi Kendini Nasıl Biliyorsa

İman kalptedir. Görünüşte değil, şekilde değildir. Dolayısıyla kimin iman sahibi, kimin imansız olduğunu bilme imkânımız yoktur.  

Bu konuda hüküm: Kişi zahirde, görünüşte Müslüman ise Müslüman kabul etmektir. Yani adam kendini nasıl niteliyorsa öyledir. Müslüman’ım diyorsa Müslüman saymalıyız. Gerçek halini de Allah’a bırakmalıyız. 

Kimse dininin ne olduğunu söylemek zorunda da değildir. Kişinin Müslüman olduğunu, onun Müslüman gibi yaşayışından çıkarırız. Müslümanlarla beraber yaşayan kişi aksini söylemedikçe Müslüman kabul edilir. İmanı ve ibadeti araştırılmaz.

Nitekim, Bediüzzaman da, “‘Münafık öldükten sonra namazı kılınmaz’ mealindeki ayet, o zamandaki ihbar-ı İlâhî ile bilinen kat’î münafıklar demektir. Yoksa zan ile, şüphe ile münafık deyip namaz kılmamak olmaz.  Madem ‘lailahe illallah’ der, ehl-i kıbledir. Sarih küfür söylemese veyahut tevbe etse, namazı kılınabilir.”1 diyor.

Son nefesinde kişinin nasıl öldüğünü ise ancak Allah bilir. İmansız bilinen birisi makbul bir tövbe etmiş olabilir. Allah bunu araştırmayı Müslümanlara emretmemiştir.

Medine Münafıkları

Medine’de münafıklar vardı. Abdullah bin Übey ibni Selül de münafıkların reisi idi. Ancak Allah açıktan bildirmedikçe, Peygamber Efendimiz de (asm) bunlarla ilgili ayrı bir tutum içinde olmazdı.  

Übey ibni Selül, Peygamber Efendimiz’i (asm) kötülemek, İslâm’ı küçük düşürmek, Müslümanları birbirine takmak için elinden geleni yapardı. Peygamber Efendimiz (asm) bu nedenle çok sıkıntıya düştü. İnanır gibi gözüküyor, ama arkadan her türlü fitne ve fesadı çeviriyordu.

Bunlara karşı dikkatli olunması gerektiği ile ilgili birçok ayet indi. Münafıkûn diye bir sure indi. Resulullah Efendimiz (asm) de onlara karşı ihtiyatlı davranırdı. 

Übey ibni Selül’ün oğlu Abdullah ise samimi bir Müslümandı. 

Übey ibni Selül ölünce, oğlu Abdullah geldi, Peygamber Efendimiz’den (asm) gömleğini istedi.  

“Ya Resulallah! Gömleğinizi verseniz de babamı onunla kefenlesem.” dedi. Ardından da; “Onun namazını kılıp ona istiğfar eder misiniz?”2 dedi.

Resulullah (asm) gömleğini çıkarıp verdi. 

“Cenaze hazırlanınca da haber et, namazını kılayım.”3 buyurdu.

Serbest Bırakıldım!

Hazret-i Ömer: “Ya Resulallah! Allah sizin münafıkların namazını kılmanızı yasaklamadı mı?”4 dedi. Resulullah Efendimiz (asm) gülümseyerek: “Ben istiğfar etmek veya etmemek konusunda serbest bırakıldım. Allah, ‘Onlar hakkında ister af dile, ister dileme!’5 buyurdu. Ben de tercihimi yaptım.” buyurdu.

Oysa aynı ayet, “Onlar için yetmiş defa tövbe de etsen, Allah onları affetmeyecektir.”6 diye bitiyordu. Rivayet olunur ki, Peygamberimiz (asm), “Ben de günde yetmişten fazla tövbe ederim” buyurmuştur. Bunun üzerine de 84. Ayet nazil olmuştur. Bu ayet de şöyledir: “Onların arasından ölen hiç kimsenin namazını kılma, mezarı başında da durma! Çünkü onlar Allah ve resulünü inkâr ettiler ve yoldan sapmış olarak öldüler.”7

Bu ayet ve hadiselerden anladığımız: Zannımızı kişinin lehine kullanmamız gerektiğidir. Yani yarın mahşerde, “Müslüman olmadığını zannetmiştim” demek bizi mahcup eder. Ancak, “Müslüman olduğunu zannetmiştim” demekte bir sıkıntı yoktur.    

Dipnotlar:

1- Emirdağ Lâhikası, s. 70.

2- Müsned, 2:18.

3- Buharî, 2:76; Tirmizî, 5:280.

4- Müsned, 2:18; Müslim, 4:1865.

5- Tevbe Suresi: 80.

6- Agsa.

7- Tevbe Suresi: 84.

Okunma Sayısı: 1460
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • bülent sertpolat

    20.2.2025 16:32:31

    1990'ların 2. yarısında İmam-hatip lisesinde öğretmenlik yapıyordum. Öğretmenlerden birisi yazılıda "Münafıkların cenaze namazı kılınır mı?" diye sormuş. Öğrenciler bunu yazılıdan sonra bana sordular. "Kılınır. münafık olduğunu nasıl bileceksiniz? Kalbini yaramazsınız" dedi. Öğretmen "Kılınmaz" demiş. Görüştüğümüzde münafıkları nasıl bileceğini sordum. Refah partili öğretmen "Tansu'ya oy veren münafıktır" dedi. Kısa bir süre sonra Refahyol hükümeti kuruldu. Kesin bilgi sahibi olmadan söylenen her yalan ve iftiranın hesabını Allah (cc) soracaktır.

  • Nur Said

    19.2.2025 18:44:18

    Hasan Bey.. Yorumlarınızda hep fetö için cemaat tabiri kullanıyorsunuz? Bunlar kendilerini cemaat görmüyorken ortada cemaat yokken neden "cemaat" ismini lekeliyorsunuz? Bu yapı kod adı kullanan kendilerini gizleyen her yere sızan devletin mahrem bilgilerine kadar her yere eli yetişen kpss sorularını çalan 15 Temmuz darbe girişiminde bulunan ve Risale-i Nura ihanet eden bir örgüt! Bu örgütün ölmüş erbaşlarına rahmet dinlenmez imansız gidip gitmediği de bizi ilgilendirmez! Lafa bak cemaatmiş! Böyle cemaat mi olur ya!! Allah size ve sizin gibilere akıl fikir versin inşallah onları savunarak onların zulmüne ortak olup da ahiretinizi yakmazsınız......

  • HASAN DOĞAN

    19.2.2025 10:40:49

    Peki bizim cemaatten birileri şu an devletin terör örgütü kabul ettiği bir cemaatin liderinin imansız olduğunu ispat ederim demesine ne diyelim ağabey?........

  • Tarık Tufan

    19.2.2025 01:33:55

    Gazze'de büyük bir felaket yaşanıyor bakıyorum bir şey olmuyor acaba ne dir bu durum bizde mi münafık olduk Allah dualarımıza cevap veririm ne olacak şimdi çok sıkıntı var

  • mehmet kovanci

    19.2.2025 01:00:21

    münafıklık amelde ve imanda olmak üzere iki kısımdır ameldeki münafıklık, fasık manasındadır..bunların cenaze namazı kılınır. fasıkların kılındığı gibi..imanda münafıkların cenaze namazı kılınmaz hakkında nass-ı kat>'i ve delil'i ka'ti varsakılınmaz. yoksa şüphe delil değildir

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı