"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sebatkârlığın adı “sabit fikirlilik” olursa...

Mikail YAPRAK
12 Mayıs 2016, Perşembe
Bir yazarımızın yazısına şöyle bir yorum yapılmış:

“Fikri sabit zevatın müşavere ile doğru yolu bulması beklenemez. Onların meşveretleri kendi fikirlerini ispat için olur, hakikati ortaya çıkarmak için değil. Durum böyle olunca; meşveret adı altında alınan kararlara çoğu zaman uyulmamakta ve itibar edilmemektedir. Sonucu başından belli olan bir meşveretin sünnete muvafik olmayacağı açıktır.”

Biz de diyoruz ki: Senin dediğin o “fikrisabit”ler onlardır ki, hayatında bir mes’eleyi nasıl duyduysa, onu doğru kabul ederler. Bu tip kimselere, aksini isbat eden dünya dolusu belge sunulsa, sabit fikirlerinden dönemezler. Saplandıkları yanlış düşüncelerini “isnadsız-mesnedsiz” savunup dururlar.

Lâkin Yeni Asya’nın sebatkâr okurlarının ısrarla sebat ettikleri fikirler ise, Risale-i Nur’da makes bulan, Kur’ân ve sünnette de “sabit” olan mes’elelerdir. Yani bu fikirler, onların kafalarında değil, Risale-i Nur’da “sabit”tir. Tanıdığım kadarıyla sen, Risale-i Nur Şakirtlerini “fikrisabit”likle itham etmezsin.

Diyorsun ki: Onların meşveretleri kendi fikirlerini ispat için olur, hakikatı ortaya çıkarmak için değil.

Diyoruz ki: Onların, Risale-i Nur’a dayandırdıkları fikirlerinin ayrıca ispata ihtiyacı yoktur zaten. Hakikat da gün gibi ortadadır. Ancak onlar, Kur’ân ve sünnete dayanan ve her alanda hayata hayat bahşeden bu fikirlerin hayata geçirilebilmesi hususunda istişareler yaparlar. Yani kendi aralarında, kendi işlerini istişare ile yürürlüğe geçirmeye çalışırlar. Zaten âyet-i kerimede mealen, “Onların işleri de kendi aralarında istişare iledir” buyuruluyor. (Şûra, 38.)

Bu emrin, tekrar altını çizelim: “Onların işleri de kendi aralarında istişare iledir.”

Yani onların fikirleri de bellidir, zikirleri de. Belli olan ve Kur’ân’ın bu ahirzamanda manevî mu’cizesi olarak zuhur eden Risale-i Nur’da sabit olan hakikatler, ayrıca neden istişare edilsin ki..

Ama -maalesef- onların; çoğu zaman, yapmaya mükellef oldukları işlerinin yerine, kitapla sabit fikirlerinin istişare masasına yatırılması ise, hariçteki “fikrisabit”ler yüzündendir. Yoksa onlar, Risale-i Nur’da sabit olan fikirlerini ayrıca istişareye açmaya kalkışmazlar..

Yani meselâ; “Risale-i Nurlar sadeleştirilsin mi, sadeleştirilmesin mi? Hüküm Bediüzzaman’ın ve Risale-i Nur’undur: Sadeleştirilemez!

Devlet tekeline alınsın mı, alınmasın mı?

Hüküm bellidir: Alınamaz!

Tam 66 yıl önce, Hazret-i Üstâd’ın, hayattayken hayata geçirdiği ve İttihad ile, hemen akabinde Yeni Asya ile neredeyse 50 yılı bulacak olan neşriyatla savunulagelen Demokratlıktan vazgeçilip, (mahiyetine bakılmaksızın) günübirlik siyasetlerin güdümüne girilip güçlüsüne destek verilir mi, verilemez mi?

Hüküm bellidir: Bütün siyasetler dine hizmetkâr olmalıdır. Din, siyasete asla alet edilmemelidir. Menfi, ırkçı siyasetlerden uzak durulmalıdır. Demokratlıktan, hürriyetperverlikten, istişareden vazgeçilmemelidir. İstibdada, İslâmiyet namına da olsa, destek verilmemelidir.

“Sonucu başından belli olmak” meselesine gelince; elbette ki başı da, ortası da, sonu da belli olan ve daima geçerli olan ölçü ve kriterlerimizin sonuca yansıması ve belirleyiciliği tartışılmaz bir gerçektir. Asıl hata ve vahim hata; sabit ve daimî olan bu nuranî ölçü ve kriterlerin sonuca yansımaması olur ki, böyle bir sonuç dâvânın ve misyonun sonu olur.

Amma velâkin; ölçü ve kriterler çerçevesinde dâvâya ve misyona sahibiyet, şahsîleştirilemez ve belli şahıslara münhasır görülemez, gösterilemez. Dâvânın korunması belli şahısların uhdesine bırakılamaz. Dâvâ bellidir ve kıyamete kadar bâkidir. Şahısları şahs-ı manevî havuzunda koruyan da dâvâdır. Eğer haklı sonuç şahıslardan bilinirse, işte o zaman yorumcumuzun dediği, “sonucu başından belli olmak” iddiası, bu noktada haklı bir vecheye bürünebilir. Yani varılan sonuç; şahısların gayreti, şahısların hedefi görüntüsüne bürünür ve büründürülürse, öyle görülür ve gösterilirse; bu hal, haklı kriterlerin ve şaşmaz ölçülerin zaferi olan sonuca gölge düşürebilir. Vesselâm!

Okunma Sayısı: 1812
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdurrahman KOÇAK

    12.5.2016 17:27:39

    Teşekkürler.Sayın Yaprak..."Ama -maalesef- onların; çoğu zaman, yapmaya mükellef oldukları işlerinin yerine, kitapla sabit fikirlerinin istişare masasına yatırılması ise, hariçteki “fikrisabit”ler yüzündendir. Yoksa onlar, Risale-i Nur’da sabit olan fikirlerini ayrıca istişareye açmaya kalkışmazlar.."nokta...

  • Rauf Hakan

    12.5.2016 15:07:35

    Bir nur talebesinin vereceği cevap ve yapacağı izah için güzel bir örnek

  • Faruk Beyazıt

    12.5.2016 11:42:13

    Çok harika bir yazı,tenkit de bulunan şahsı bile ikna edebilecek hususiyete sahip,tabi sabit fikirli değilse.ayrıca istişareler hakikatleri tartışma,müzakere etmedeki amaç kur'an-i fikri sabitlikten ayrılmak değil,bilakis bu sabit fikirliliğimizin tahşidat metotlarının uygulama şeklini bulma gayretidir.bizim bu sabit fikirlerimizden ayrılanlar,mesleğimizden ayrılmış olurlar.Güneş'i sağ eline,ay'ı sol eline verseler de inandığı davasında sebatkâr olan Hz.peygamberin mesleğidir bu meslek. Kur'an-i fikirleri değişmez olan Resûlullah,sahabeleriyle istişare etmezmiydi.Tenkitcileri bile ikna edebilecek özellikteki bu güzel yazınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum.Selamlar.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı