"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ahirzaman fitnesi ve Risale-i Nur

Kâzım GÜLEÇYÜZ
01 Ağustos 2024, Perşembe
Üstad Bediüzzaman Beşinci Şua’da ahirzaman fitnesinin dehşetli özelliklerinden birini “Hayat-ı beşeriyenin maddî ve manevî rabıtalarını bozarak, serkeş ve sarhoş ve sersem nefisleri başıboş bırakarak, hürmet ve merhamet gibi nuranî zincirleri çözer; hevesat-ı müteaffine (pis ve kokuşmuş hevesler) bataklığında, birbirine saldırmak için cebrî bir serbestiyet ve ayn-ı istibdat bir hürriyet vermek ile dehşetli bir anarşistliğe meydan açar” ifadeleriyle dile getiriyor.

Hürriyet görüntüsü altında çok ağır ve şiddetli bir nefis istibdadına esir olmuş insanları dine, dinin emirlerine uyup yasaklarından kaçınmaya davet etmek çok daha zorlaşmış durumda.

Eski devirlerdeki teslime dayalı iman da büyük ölçüde ortadan kalkmış. Ya ilim ve fenni kullanıp, gözüyle görmediğine inanmayan ve burnundan kıl aldırmayan kibirli, materyalist ve inkârcı bir anlayış ya da bu konuları hiç gündem etmeden gününü gün etmeye bakan dünyevî bir bakış açısı yaygın hale gelmiş.

Bu halleri aşabilmek için evvela enaniyet destekli bu nefis hegemonyasını kırmak, onun için de insanları akıllarını kullanıp düşünmeye teşvik ve sevk ederken, duygularını da bu yönde harekete geçirecek etkili yol ve yöntemler bulmak gerekiyor.

Önceki çağlarda geçerli olan ve sonuç veren klasik metod ve söylemleri tekrarlamak bugünün ihtiyaçlarına cevap veremiyor.

İşte Kur’an’ın bu çağa yönelik dersi ve mesajı olan bir tefsir olarak Risale-i Nur’un farkı bu noktalarda da kendisini gösteriyor.

Risale-i Nur, inkârcı ve saldırgan bir dalaletin taarruzlarını aklî ve mantıkî izahlarla püskürtüp iman hakikatlerini ispat ederken, nefis ve hissiyat kaynaklı gafleti de hem hayatın gerçeklerini dikkatlere sunarak akılları düşünmeye ve ibret almaya davet eden, hem de duyguları fıtrî mecralarında istikamet çizgisine yönelten irşadlarıyla dağıtıyor.

Bu izah, ispat ve irşadların, muhatapların halet-i ruhiyesini ve psikolojisini dikkate alan bir özen ve hassasiyetle, en uygun zaman kollanarak, ”aksül-amel” yapmayacak bir üslup ve yöntemle yapılması da Risale-i Nur’da önemle vurgulanan ölçülerden.

İnkâr, isyan ve gaflet gibi çağın en yaygın manevî hastalıklarını hem muhteva, hem metod yönüyle Kur’an eczanesinden alınan ilaçlarla tedavi etmenin bu çağdaki en tesirli yolu Risale-i Nur’da tarif ediliyor ve gösteriliyor.

Onun için, din ve tebliğ hizmetlerinin Risale-i Nur’daki ölçü ve prensiplerle yapılması lâzım ki, sağlıklı neticelere ulaşılabilsin.

* Gazetemizin eski Erzurum temsilcilerinden, yılların Yeni Asya gönüllüsü, dua ve desteğini son ânına kadar devam ettiren sadakat ve istikamet örneği Hasan Diyarbakır’ın vefat haberini teessürle öğrendim. Allah rahmet eylesin. Ailesine ve camiamıza sabır ve başsağlığı diliyorum. Rabbimiz Cennetinde buluştursun.

Okunma Sayısı: 2934
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Necati

    1.8.2024 16:28:40

    İman hizmeti içinde hür ve korkusuz bir ortamın olması lazım. İnsanlar Allah, Peygamber, din, iman diyen cemaatlerden başımıza, çocuklarımızın başına bir şeyler gelir diye korkar hale gelmişler. Bir taraftan da çocuklarımızın halı ne olacak diye endişe eder durumda. Sanki bir fetret devri yaşıyoruz. Bu durumdan çıkış için çok gayret gerekiyor. En önemlisi de ittifak, tesanüd ve ihlas düsturlarına kuvvet vermek zarureti var.

  • süleyman ALIÇ

    1.8.2024 11:05:52

    Çok teşekkürler kazım bey evet İman İman iman İman gençliğin imanı itikadı kökünden sarsılıyor bu konuda ne kadar yazsak nefes tüketsek yine azdır bu konun daima gündemimizde tutulması herkesin nazarlarını buraya çevrilmesi için gayret gösterelim yeniden teşekkürler

  • Ömer

    1.8.2024 10:20:26

    Binlerce tebrikler

  • Arda Yıldız

    1.8.2024 08:24:26

    Bu yazıyı bizim ders yapan bazı abilerimizin de okuması elzem. Sürekli bir dokundurma yapıyorlar derslerde.

  • Pelin Kurukahveci

    1.8.2024 07:53:08

    Kazım abi çok haklısınız. Üstadımızın eğitim tarzına ihtiyacımız var.

  • Semanur Tunoğlu

    1.8.2024 07:48:49

    Bir diğer husus da nur mesleğinin ilkeleri nelerdir sorusuna daha açıklayıcı, kapsamlı, detaylı cevaplar verilmelidir.

  • Semanur Tunoğlu

    1.8.2024 07:46:47

    Maalesef son dönemlerde hürriyet adı altında öyle şeyler oluyor ki izah edilmesi mümkün değil. Özellikle gençliğe yeni giren ve gençlik çağında olan kız ve erkek evlatlarımız büyük tehlike altında. Çocuklukta çok sağlam bir islami eğitim verilmelidir. Gönül ister ki her cemaat ve tarikat nur mesleğinde olduğu gibi hassas olsun. Ama her ne kadar klasik dini yapıların eksik yönleri olsa da çocukların ve gençlerin islami kimliklerini muhafaza etmesinde çok etkili bir konumları var. Onlar da olmasaydı çözülme geri döndürülemez boyutlara ulaşırdı.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı