"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yeni adlî yıla girerken

Kâzım GÜLEÇYÜZ
03 Eylül 2024, Salı
Prof. Dr. İbrahim Özdemir’in 27.8.24 tarihli manşetimize konu olan makalesinden bazı pasajları buraya da alalım:

Dedeler, nineler, anneler, babalar, eşler, nişanlılar, çocuklar, torunlar, kardeşler ve akrabalar; kısacası milyonlarca insan, hukukun üstünlüğüne olan inanç ve umutla Eylül’ü, yani yeni adlî yılı büyük bir umutla bekliyor.

Türkiye’de birçok kişi için son yıllar, hukukun giderek daha karmaşık hale geldiği ve adaletin yerini belirsizliğin aldığı bir dönem oldu. Bu belirsizlik, özellikle KHK mağdurları için büyük bir sorun haline geldi. KHK’larla işlerinden atılan, toplumdan dışlanan ve ekonomik olarak zorluk çeken milyonlarca insan, yeni adlî yılın onlara bir umut ışığı getirmesini bekliyor. Bu süreçte hayatını kaybeden veya intihar edenlerin sayısı bilinmiyor. Bilinen şey, bu sayının her geçen gün arttığıdır.

Adalet Bakanlığının, Eylül’de başlayacak olan yeni adlî yıl ile, hukukun üstünlüğü ve cezaların şahsîliği ilkeleri çerçevesinde hareket ederek mağdurların sesini duyması elzemdir. 

KHK’lar, 2016’da Türkiye’de ilan edilen OHAL süresince, hızlı ve etkili bir yönetim aracı olarak kullanıldı. Ancak bu süreçte alınan kararların çoğu, hukuk sistemine olan inancı ciddi şekilde zedeledi. 

KHK mağdurlarının yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi, toplumda adaletin yeniden tesis edilmesi için kritik bir adımdır. Bu nedenle, Adalet Bakanlığının hukukun üstünlüğünü yeniden tesis etmeye yönelik adımlar atması ve cezaların şahsîliği ilkesini gözetmesi gerekmektedir.

Said Nursî, “Hiçbir günahkâr başkasının günahını yüklenmez” ayetindeki prensibin Kur’an’ın evrensel bir adalet düsturu olduğunu ve bireylerin topluluk adına suç işleyenlerin günahlarından sorumlu tutulamayacağını vurgular. Ona göre bu ilkeler İslam toplumlarının huzuru ve adaleti için hayatî bir öneme sahiptir. Hukuk ve insan hakları, ekonomi dahil her şeyden daha önemlidir.

Olağanüstü şartlarda çıkarılmış olsa da etkileri tıpkı deprem gibi halen devam eden KHK’larla ilgili yeni bir döneme geçilmesi gerekiyor. Milyonlarca insanımız ve insanlığımız “suçun şahsîliği” ilkesinden hareketle mağdurların mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor. Dahası, AİHM ve TC Anayasasının suç saymadığı unsurlarla yıllardır hapishanelerde mağdur olanların mağduriyetlerinin de “hukukun üstünlüğü” çerçevesinde çözülmesi gerekiyor.

Okunma Sayısı: 2110
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • savaş

    3.9.2024 14:21:34

    Bu kadar ısrar,inat niye? Konuşmaya gelince 85 milyon kucaklanıyor ama icraatta adaleti arayanlar,hukuksuzluğa maruz kalanlar sürünmeye devam etsin...

  • Kenan

    3.9.2024 11:33:03

    KHK lilara yapılan haksızlıklara karşı hukuk ve adaletin gereği olan duruşu sergileyen Yenı Asya'ya teşekkürler

  • Ömer

    3.9.2024 10:52:14

    Said Nursî, “Hiçbir günahkâr başkasının günahını yüklenmez” ayetindeki prensibin Kur’an’ın evrensel bir adalet düsturu olduğunu ve bireylerin topluluk adına suç işleyenlerin günahlarından sorumlu tutulamayacağını vurgular. Ona göre bu ilkeler İslam toplumlarının huzuru ve adaleti için hayatî bir öneme sahiptir. Hukuk ve insan hakları, ekonomi dahil her şeyden daha önemlidir. Herşeye rağmen hak ve hakikati kimden kime gelirse cesur davranışlarınız takdire şayan. Sizleri venezdinizde Yeni Asya Ahrar,hürriyetçi camiasını binlerce tebrikler ediyoruz.👏👏👏

  • Müjdat Bayar

    3.9.2024 08:41:35

    Yeni Asya gibi hak ve hukuku bedel ödeme pahasına haykıran basın olmadığı sürece mağduriyetlerin giderilmesi zor.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı