"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İslâm’da liyakat örneği

Halil ELİTOK
22 Temmuz 2024, Pazartesi
Son zamanlarda liyakati herkes kendi anlayışına göre yorumluyor. Halbuki liyakatin örneğini ecdat her hâlükârda sosyal hayatta uygulamıştır.

Bugün toplumumuzun özlemini duyduğu hayat; ahlâk güzelliğinin yansıtıldığı hayattır. Topluma ayna olacak olan insanlar bunu yapmak mecburiyetindedirler. Bediüzzaman Hazretleri şöyle diyor: “Eğer biz ahlâk-ı İslâmiyenin ve hakaik-i imaniyenin kemalâtını ef’alimizle izhar etsek, sair dinlerin tabileri elbette cemaatlerle İslâmiyete girecekler.”1 

Devleti yönetme sorumluluğunu üstlenenler veya toplumun örnek kabul ettiği insanlar sorumluluklarını iyi idrak etmesi gerekir. Çünkü; onların hal ve hareketleri halka yansır. Bu nedenledir ki; Akşemseddin, hocası olduğu Fatih’e şöyle bir mektup yazar: “Sen öyle bir camianın ortasında bulunuyorsun ki, senden ne sudur ederse toplumda o görülür.” 

Bu mesaj yüklü mektubun sadece Fatih Sultan Mehmed’e yazıldığı düşünülmemelidir. Bundan herkes ve her kademedeki insanlar bu mesajı iyi algılamalıdır. Toplumun örnek kabul ettiği insanların en önemlisi din görevlileridir. 

Din görevlileri; her yönü itibariyle mükemmel olmak mecburiyetindedir. Temsil ettiği dini iyi bilecektir. Sosyal hayat davranışlarında model olacaktır.

Kanuni Sultan Süleyman, 1557’de Süleymaniye Camii için “imam aranıyor” ilanı vermiş. Muhteşem Süleyman’ın imamda aradığı özellikler, bugün bile “nerde böyle imamlar” dedirtecek nitelikler taşıyor. 

Süleymaniye Vakfiyesi’nde bulunan 1557 yılındaki bir imam ilanı şartları o günün bu konuya ne kadar ehemmiyet verdiğinin bir belgesidir. Bu şarları taşıyan bir imam, elbette o toplumun önderidir. İmamlar; şerefli, fakih, dinin emirlerine sımsıkı bağlı, şeriata göre amel eden, Hâfız-ı Kur’ân, sesi güzel, tecvit kurallarını ve namaza dair fıkhî meseleleri iyi bilen, zarâfet ve nezâket ehli kimseler olup, nöbetleşe beş vakit namazda imamlık görevini yerine getirecekler ve her birine günlük olarak 10 akçe verilecektir.2 

Kanuni Sultan Süleyman’ın 1557 yılında tamamladığı Süleymaniye Camiinde görevlendireceği bir imamda aradığı şartlar şunlardır: 

1. Yüksek İlimler ve âlet ilimlerini bilecek. 

2. Arapça’yı ve Farsça’yı bilecektir. Ayrıca, Latince’yi de bilecek. 

3. Diğer dinlerle (Kefere dini) ile dinimiz İslâm’ı mukayeseli olarak bilecek. Kur’an-ı Kerim’i, İncil’i ve Tevrat’ı mukayeseli şekilde bilecek. 

4. Bir öğretim standardına kadar fizik ve matematik bilecek. 

5. Sesi güzel olacak. 

6. Ata binecek, spor yapacak, güzel görünüşlü olacak ve güzel giyinecektir. 

7. Evlenmiş olacak, karısı bir tane olacak ve güzel bir kadın olacaktır. (Harama bakmamak için) 

8. İlm-i Teşrihi (yani psikolojiyi ve sosyolojiyi) insan ilmini (Anatomiyi) bilecektir.3 

Dipnotlar: 

1- Nursi, Said; Hutbe-i Şamiye, İstanbul-1993, s.30. 

2- Kemal Edip Kürkçüoğlu (Mukaddimeyi ve metni hazırlayan), Süleymaniye Vakfiyesi, Vakıflar Umum Müdürlüğü Neşriyatı, Ankara 1962.s.92. 

3- A.g.e, .s.92. 

Okunma Sayısı: 3982
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Seyit Battal arslan

    23.7.2024 00:00:37

    Maalesef gonumuzde liyakat mülakata göre veriliyor Yani senelece okuyup yüksek puanları onlerde götüren ve sonradan da 90 civarlarlarinda puanı olan Mülakatta kaybederken Öbür beyefendi yarım yamalak tahsiliyle ve de Aldığı 50 puana rağmen ona kazandırılır ona layık görülür Yani liyakat kirizi mülakattan başlar Selam ve dua

  • Burhan Kula

    22.7.2024 21:56:07

    Günümüzde aslololan liyakat değil, sadakat ve üç maymunu oynayabilme kabiliyeti, ecdad birileri için sadece reklam propaganda malzemesi, örnek alma ibret alma yok

  • Semanur Tunoğlu

    22.7.2024 10:41:03

    Bir imam için şu kadar şarta gerek var mı gerçekten?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı