"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hediye-i Rahman: Zeytinyağı (1)

Feyzullah ERGÜN
31 Temmuz 2017, Pazartesi
İlâhî hikmetler gereği dünya seyahatine gönderilen insanın, bu menzilde gereken bütün destek ihtiyaçları ilm-i İlâhî ile bilinip, kudret ve hikmetle ihzar edilmiştir.

Nev-i beşere safi bir gıda ve şifa olarak, rahmetin topraktaki hazinelerinden bir ağacın eliyle, Hediye-i Rahman olarak ihsan edilen zeytin ve zeytinyağı nimeti, diyet ve beslenme teknolojisinin gelişmeleri ile her geçen gün değeri daha çok anlaşılmaktadır. Eski çağlarda ‘SIVI ALTIN’ olarak nitelendirilen zeytinyağı nimetini, ‘Tıbbın babası’ sayılan Hipokrat da “Harika bir şifa verici” olarak tarif ve tavsiye etmektedir. Her şeyi ile faydalı muhtevası ve insanlığın sosyal ve ekonomik huzuruna sağladığı olumlu desteklerden dolayı barış, huzur ve sağlığın sembolü olmuştur. 

Ana gaye ve hedefimiz, hayata ve sağlığa hizmet olduğundan, çok faydalı ilâhî nimetleri halis bir niyetle tanıtıp, sevdirmek ve karşılığında rıza-ı İlâhî’yi ümit etmektir. Bu düşünceler çerçevesinde, zeytinyağı nimetinin sayılamayacak şifa ve faydalarını gücümüz nispetinde, acizane takdim edeceğiz. Tıbb-ı Nebevî’nin önde gelen şifa kaynaklarından biri olan zeytinyağını, tıp ve beslenme araştırmaları sonucunda, ulaşılan düşünce ve sonuçlar çerçevesinde, hayatınızın sağlığı ve huzuru için tesbitlerimizi istifadenize takdim ediyoruz. 

Tıp tarihi araştırmalarında, zeytinyağının asırlardır tedavi edici olarak birçok hastalıkta kullanıldığı ve ihtiva ettiği aktif maddeler kalp-damar hastalıkları ve çeşitli kanser türlerinde, çok fonksiyonlarıyla koruyucu olarak günümüzde de tavsiye edilmektedir. Zeytinyağının ihtiva ettiği organik kimyasallar “Güçlü antioksidan, anti kanser ve yangı giderici etkilerinin yanı sıra, sinir sistemini koruyucu ve damar tıkanıklığını engelleyici etkileri de var. Sinir sistemi ve damar ağının korunması, bütün vücudun sağlıklı olması anlamına geliyor! Kalın bağırsak kanseri hücrelerine karşı etki gösterdiği belirlendi. Kanser hücrelerinin üreme döngülerini bozduğu ve bazı kanser hücrelerini, hücre ölümüne (Apopitoz’a) sevk ettiği gösterilmiştir. Zeytinyağındaki bileşiklerin, hücresel yaşlanma ve yaşlanmaya bağlı dejeneratif hücresel değişiklikler üzerindeki etkileri araştırılıp, Akdeniz diyetinin gençlik sırrı keşfedilmeye çalışılmış, hem hücresel yaşlanmayı hem de hücresel yaşlanmaya bağlı olan kanserleşme sürecini engellediği gösterilmiştir. Aynı zamanda sağlıklı prostat hücrelerinde antioksidan etki gösterir. Sağlam ve güçlü bilimsel bulgular, zeytinyağının kansere karşı koruyucu olduğunu işaret ediyor, ancak zeytinyağı hangi yolla bunu başarıyor halen tam olarak net değil, ihtiva ettiği çoklu doymamış yağ asitleri mi bunu yapıyor, yoksa kuvvetli antioksidanlar olan polifenol’ler mi? Zeytinyağının kanser hastaları için çok önemli bir faydası daha var; karaciğerin kimyasal maruziyetlerden (karaciğere toksik etkisi olan kemoterapi ilâçları ile) gördüğü hasarı azaltıyor.”1  

Zamanımızın gittikçe artan sayılarla çoğalan, ileri yaş beyin hastalığı olan Alzheimer, beyin hücrelerinin serbest radikallerle hasara uğraması sonucu meydana gelmektedir. Bu harabiyeti önlemek için alınan natürel sızma zeytinyağının, iltihapları önleyici ve antioksidanları bozulmaktan koruyarak, beyin hücre zarlarının sağlığını idame ettirir. “2008 yılında British Medical Journal dergisinde yayınlanan bir araştırma sonucuna göre, 1.5 milyon kişilik çalışmaların incelenmesi, Akdeniz tarzı beslenmeye sıkı sıkıya bağlı kalmanın Alzheimer riskini % 13 azalttığını ortaya çıkarmıştır. Bu gaye ile, koruyucu olarak her gün en az 2 yemek kaşığı natürel sızma zeytinyağı tüketilmesi tavsiye edilmektedir.” 2  Bir başka önemli faydası da, yaş ilerledikçe hareketlerin kısıtlanmasıyla sıkıntı yaşatan, eklemlerdeki Artrit hastalığına karşı, günde 2-3 yemek kaşığı natürel sızma zeytinyağı tüketmekle, geniş çapta fayda sağlanır. Ayrıca Astım hastalarının krizlerden korunma amacıyla, düzenli olarak natürel sızma zeytinyağını çiğ olarak tüketmelerinde rahatlatıcı rol oynar. 

Yüksek kalite standartlarıyla üretilen natürel sızma zeytinyağları, birçok hastalıktan etkilenme riskini yarı yarıya indirmektedir. Zeytinyağı ağırlıklı beslenme tarzıyla, bağırsaklardaki kanser önleyici hücreleri geliştirerek, anormal hücre gelişimine karşı korur. Çağımızda insanları ruh sağlığı yönünden perişan eden, şiddetli depresyon fırtınaları “beslenme tarzının tetikleyici rolü ya da tedavi eden birkaç hayat tarzı faktörünün suçlarından biridir. İspanya’da 10.094 sağlıklı kişiyle yapılan bir çalışma Akdeniz tarzı beslenmeye sıkı bir şekilde uyanların, daha az uyanlarla karşılaştırıldığında % 30 daha az depresyon riski taşıdığını bulmuştur.” 3  

Sağlıksız beslenme ve hareketsiz hayat tarzı, vücutta yüksek LDL. kolesterol, yüksek total (toplam) kolesterole ve düşük HDL. Kolesterole sebep olur. Bu olumsuz sebeplerden dolayı, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, kalp krizi ve felç gibi, yaşama kalitesini olumsuz etkileyen hastalıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Sağlıklı bir kolesterol dengesinin kurulmasıyla, sağlanacak düzenli bir kalp-damar sistemi faaliyeti, yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler ışığında, uyulması gereken bir esas teklif edilmektedir. “Kolesterolü yüksek olan kişilerde, yemekten sonra her gün en az iki yemek kaşığı natürel sızma zeytinyağı (pıhtı giderici fenoller bakımından zengin) tüketmek, kalp krizi ve felce sebep olan pıhtılara engel olur. (American Journal of Clinical Nutrition. 2007)” 4 

Muhtevasına şifa hazineleri depolanan, zeytinyağı nimetinin faydalarını belirtmeye devam edeceğiz. 

SAĞLICAKLA KALIN

Dipnotlar:

1- Dr. Elif GÜVELOĞLU, Kanser İyileşir, s. 323 Hayykitap 2015., 2- Dr. Penny STANWAY, Mu’cize Bitkiler: Zeytinyağı, s. 53 Kuraldışı Yayıncılık 2013., 3- Age. s. 57.,4- Age. s. 94. 

Okunma Sayısı: 4659
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı