"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Anayasayı ihlâl suç mudur?

Ahmet BATTAL
30 Kasım 2019, Cumartesi
Anayasa da bir kanundur. Kanunu ihlâl onu yapanın yanına kâr kalmaz elbette. Zira her kuralın müeyyidesi vardır. Müeyyidesiz kural “kural” değildir.

Kanunları ihlâl etmek bazen suçtur ve ceza gerektirir. Bazen ise sadece ihlâldir ve başka müeyyidelerle karşılanır, ama ceza gerektirmez. 

Hukuk devletinde neyin suç olduğunu suçu tarif eden ve cezasını belirleyen ceza kanunları söyler. Kimse kafasına göre “bu fiil de suçtur” diyemez. Dese de savcılar ciddiye almaz, almamalı. Savcı da dese mahkeme “hayır böyle bir suç yok” der ve demeli.  

Bunları neden yazdık?

Yarı muktedir bir siyasî parti lideri geçen günlerde bir muhalif siyasetçinin sözleri hakkında “bu bir anayasa suçudur” türünden bir söz söyledi.

Bu yanlış lâfı zaman zaman başkalarından da duyuyor ya da okuyoruz. 

2005’te yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu açık. “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” grubunun birinci alt türü “Anayasayı ihlâl” suçu.

Hüküm şöyle: 

Madde 309- (1) Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs edenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırlar.

(2) Bu suçun işlenmesi sırasında başka suçların işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur.

(3) Bu maddede tanımlanan suçların işlenmesi dolayısıyla tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

Kanun koyucu daha işin başında açıkça söylüyor: Anayasayı ihlâl suçu denilen suçun oluşabilmesi için “cebir ve/veya şiddet kullanmak” şart. 

Fikir söyleyerek anayasal düzen ihlâl edilemez. O fikir ne kadar aykırı olursa olsun. 

Köşe yazısı yazarak da bu suç işlenmiş olmaz. 

Ama memleketin âlî menfaatleri diyerek muhalefeti suç saymaya kalkanlar olabilir ve olabiliyor. 

Oysa memleketin ve milletin menfaati demokrasidedir. 

Demokrasi ise muhalefetin meşrû olduğu rejimdir. 

Üstelik muhalefetin meşrûiyeti aynı zamanda iktidarın da meşrûiyetini sağlar. Muhalefet meşrû değilse iktidar meşrû değildir. 

Bunu en iyi bilmesi gerekenler de -adları Devlet de olsa- siyasetçilerdir ve öyle olmalıdır…

Okunma Sayısı: 3618
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin İlhan

    30.11.2019 15:38:44

    28 ŞUBAT Zulmünün siyasi ayaklarından olan ve şu an AKP-MHP birlikteliğinin mimarı olan eşhas acaba aynaya bakıyormu.Zira anayasa suçu işleyen bir şahıstır.TBMM'de milletinin temsil hakkına haiz olan partili vekilinin başını açtıran,yetki altındaki kurumlarda dindarlara hayat hakkı tanımayan bu kişinin şimdi iktidarıon ortağı olması dinde hassas akli muhakemedeki nakıs ihvanlara duyurulur.28 ŞUBAT ZALİMİ olan birinin olduğu pusulaya oy vermek kişileri aynı zamanda bu zulmünde ortağı yaptığını bilmeleri gerekir.

  • erhan

    30.11.2019 08:59:24

    Anayasa 38. "Madde. Kimse, işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz; kimseye suçu işlediği zaman kanunda o suç için konulmuş olan cezadan daha ağır bir ceza verilemez. ... Ceza ve ceza yerine geçen güvenlik tedbirleri ancak kanunla konulur." şimdi bu maddeye bakarak, ülkemizde yaşananları bahane edip zulm edilen masum mazlum insanların gördüğü muameleye bakalım. kimse kusura bakmasın çadır devleti gibi olduk. ne anayasa ne de kanunlar önemli, önemli olan bir kişinin dudakları arasından çıkacak iki kelime, bu iki kelime, insanın tüm hayatına yön verir oldu. çok çok yazık.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı