"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Savaşın masumları

Yasemin GÜLEÇYÜZ
16 Mart 2016, Çarşamba 10:39
Geçen hafta sonu CNR Kitap Fuarı’nda dergiler grubu olarak bir panel düzenledik.

Konumuz savaşın masumlarıydı. Kıt imkânlarına rağmen gönüllü faaliyetleriyle tanınan Şerife Çerçi, bir Filistinliyle evli olan Psikolog Yasemin Uçal Abdullah ve ben Habibe Işık moderatörlüğünde bir araya geldik. Mütevazı bir topluluk önünde “neler yapabiliriz?” sorusunu cevaplandırmaya çalıştık.  

Panel sonrası konuştuğumuz Şerife Hanım, evde yaşlı anne babasının bakımıyla da uğraşıyordu “Evlenmedim. Anne babam bakıma muhtaç. Annemin gözleri görmüyor. Seksenli yaşlarında ikisi de. Sabah dokuzda yemek işlerim de dahil evdeki bütün çalışmaları bitirip mahallemizdeki Suriyeli kardeşlerimizin ihtiyaçları ile ilgileniyorum. Esnaftan, durumu müsait arkadaşlarımdan yardım alıyorum. Herhangi bir kurum ve dernekle irtibatım yok. Kendimi tamamen yardım faaliyetlerine adadım. Daha mutlu ve huzurlu olduğumu hissediyorum. Onlar günde bir öğün yerken bizim doyasıya yememiz, yediklerimizi fotoğraflayıp internette paylaşmamız doğru mu? Çevreme bunu anlatmaya  çalışıyorum” diyordu bütün samimiyetiyle. Hac ve umre işlerinde organizatör olduğunu, Mescid-i Aksa  ve Filistin ziyaretlerinde Müslümanların içler acısı yaşadıklarını gözlemlediğini ve yılda bir kez de olsa o topraklara ziyaretin, onlara maddî yardımın önemini anlatıyordu ve ekliyordu: “İsrail devleti sadece Mısır ve Türkiye vatandaşlarına Filistin ziyaretlerinde kolaylık sağlıyor. Bizler gittiğimizde İsrail yetkililerinin daha dikkatli ve iyi hareket ettiklerini, kendilerini zalim olarak göstermek istemediklerini ‘Daha sık gelin. Bizi yalnız bırakmayın!’ diye anlattı kardeşlerimiz.”  

Psikolog Yasemin Uçal Abdullah, eşi  ve ailesinin çok zor şartlar altında Türkiye’ye göç ettiklerini ve hayatlarında hiçbir zaman şikâyete yer olmadığını anlatırken hatıralarını da aktardı. Savaşın masumlarının psikolojilerini ve onlara nasıl davranılması gerektiğini ifade etti. Kısaca anlattıklarını “insan gibi davranmak” tarzında özetlemek mümkündü. 

Kur’ân âyetleri, hadislerde ve Risale-i Nur’da yardımlaşma düsturunu İbrahim Özdabak ve Demirhan Kadıoğlu’nun karikatürleri eşliğinde slayt sunumu şeklinde hazırlayan Şulenur Yıldırım ve Ayşenur Aydoğdu kardeşlerimiz de ayrı bir güzellik kattılar programımıza.  

Ben de Risale-i Nur’da kâinattaki bütün mahlûkat arasında  yardımlaşma kanununun bir şeriat olarak uygulandığını ve şeriat-ı Ahmediye’de de buna riayet edildiğini, dinimizdeki yardımlaşma hakikatinin kâinattaki  ile ahenk içinde olduğunu aktarmaya çalışırken ensar ve muhacir örneği üzerinde durdum. Peygamberimizin (asm), “Kardeş aile modeli” üzerinde kafa yormamız gerektiğini anlattım. 

HÜLÂSA

Panel sonunda ifade ettiğimiz üzere kadınlar yardımlaşma ve şefkat konusunda donanımlılar. 

Bediüzzaman Hazretleri’nin ifade ettiği üzere ahirzamanda kadınlarda iman hakikatleri ziyadesiyle inkişaf edecek ve İslâmiyet’e büyük hizmetler edecekler müjdesi şüphesiz savaşın masumlarını da içine alıyor.  

“Savaşın Masumları”

Bizim Aile ve Genç Yorum dergilerimiz CNR Kitap Fuarı’nın son gününde düzenledikleri “Mültecilik” başlıklı panelle, yurdumuza gelen mültecilere bir kez daha dikkat çekti.

http://www.yeniasya.com.tr/kultur-sanat/savasin-masumlari_389628

Okunma Sayısı: 3731
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı