"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sade bir hayat kültürü: Lagom

Yasemin GÜLEÇYÜZ
16 Ağustos 2023, Çarşamba
İsveç dilindeki “Lagom” kelimesi Türkçemizde “Ne eksik, ne fazla. Tam kıvamında…” anlamına geliyor. Kavram kaynağını Viking dilinden alıyor.

Tüketim odaklı bir hayat tarzını benimseyen Batı kültürüne kıyasen İskandinav ülkelerinde çoğunlukla sadelik, yalınlık benimseniyor. Hayatın her alanını kuşatan bu anlayış dekorasyondan eğitime, ekonomiden beslenmeye, modadan günlük alışkanlıklara hakim vaziyette. Bir hayat modeli olarak İsveç’in “Lagom felsefesi” tüm dünyada mutluluk formülü olarak hızla yayılıyor. Konu ile ilgili İsveçli kadın yazar Linnea Dunne’nin bir kitabı var. 

İhtiyaç kadarını tüketmek, abartıdan uzak durmak, paylaşmak, yardımlaşmak esaslarına dayanan Lagom felsefesi Kuzey Avrupa ülkelerinde huzurlu bir hayatın temel esası olarak kabul ediliyor.

TARİHTEN GELEN KÖKLER

Peki, bu geniş coğrafyada “Lagom felsefesi” nasıl hakim olmuş? 

Kitaba göre 17 ve 18. yüzyıllarda tüm Avrupa’yı ve İskandinav ülkelerini de etkileyen büyük bir kıtlık yaşanmış. Büyük ölçüde can ve mal kaybı yaşanmış. Kral şöyle bir formül bulmuş: Evlerde ne varsa patates, buğday gibi tüm gıdalar tek bir merkezde toplanmış. Halkın ihtiyacına yetecek kadar tanzimatı yapılmış. İskandinav ülkeleri bu paylaşımcı fikri çok benimsemişler, yüzyıllar boyu günlük hayatlarına uygulamışlar. 

Günümüzde maddi durumu çok iyi olan bir aile bile abartılı, lüks hayattan çekiniyor. Sosyal medyada abartılı hayat paylaşımlarını büyük hata olarak görüyorlar. Yatırımlarını eğitim ve sivil toplum kuruluşları alanında yapıyorlar. Yardım kuruluşlarında gönüllü olarak çalışıyorlar. İş ve özel hayatlarında, tatillerinde dengeli olmayı önemsiyorlar.   

GÜNLÜK HAYATTAKİ UYGULAMALAR

- Varlık aleminin bir parçası olduğunuzu unutmayın. Yaşadığınız çevredeki başka canlıların hukukuna riayet edin.

- Parayı amaç değil, araç olarak kullanın. Kişiliğinizi geliştirecek alanlara yatırım yapın.

- Sevmeseniz de kimseyi kırmayın. Tanımasanız da ihtiyaç sahiplerine yardım edin. 

- Sağlıklı beslenme ve hafif sporları, yürüyüşü günlük hayatınızın bir parçası yapın.

- Rutinlere hapsolmayın. Kısa molalar verin.

- Temel ihtiyaçlarınızda bile aşırıya kaçmayın. Su kullanımına dikkat edin. Su ısıtıcısına ihtiyacınız kadar su koyun. 

- Banyoda fazla su harcamayın.

- Mümkün olduğunca az çöp çıkarın.

- Masraflarınızı not edin. Böylece tasarruf yapılacak alanları daha net görürsünüz.

- Evinize ve kendinize sade, kullanışlı ve rahat eşyalar alın.

HÜLASA

İskandinav kültüründeki Lagom kavramı İslam’ın fıtrat dini olduğunun da bir delili hükmünde değil mi? 

Dinimiz, Bediüzzaman Hazretlerinin Risale-i Nur’da ifade ettiği gibi “insaniyet-i kübra” olan değerlerle dolu. İsraftan uzak iktisatlı, yardımlaşma, güven ve dayanışmanın esas olduğu, tebessümün bile “sadaka” olarak kabul edildiği bu hayat tarzı dinimizin cihanşümul olduğunu gösteriyor…

Okunma Sayısı: 2049
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    17.8.2023 00:09:46

    ..."Bütün Sünen-i Seniyesinde, ahval-i fıtriyesinde ve ahkâm-ı şer'iyesinde, hadd-i istikameti ihtiyar edip zulüm ve zulümat olan ifrat ve tefritten, israf ve tebzirden içtinab etmiştir. Hattâ tekellümünde ve ekl ve şürbünde, iktisadı rehber ve israftan kat'iyyen içtinab etmiştir. Bu hakikatın tafsilatına dair binler cild kitab te'lif edilmiştir. اَلْعَارِفُ تَكْف۪يهِ الْاِشَارَةُ sırrınca, bu denizden bu katre ile iktifa edip, kıssayı kısa keseriz. اَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى جَامِعِ مَكَارِمِ الْاَخْلَاقِ وَ مَظْهَرِ سِرِّ ‌ـ﴿وَ اِنَّكَ لَعَلٰى خُلُقٍ عَظ۪يمٍ‌ـ﴾ اَلَّذ۪ى قَالَ : مَنْ تَمَسَّكَ بِسُنَّت۪ى عِنْدَ فَسَادِ اُمَّت۪ى فَلَهُ اَجْرُ مِاَةِ شَه۪يدٍ "... Bediüzzaman Said Nursi,Lemalar - 60

  • S.topuz

    17.8.2023 00:07:10

    ..."Evet Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm, فَاسْتَقِمْ كَمَٓا اُمِرْتَ emrini tamamıyla imtisal ettiği için, bütün ef'al ve akval ve ahvalinde istikamet, kat'î bir surette görünüyor. Meselâ: Kuvve-i akliyenin fesad ve zulmeti hükmündeki ifrat ve tefriti olan gabavet ve cerbezeden müberra olarak, hadd-i vasat ve medar-ı istikamet olan hikmet noktasında kuvve-i akliyesi daima hareket ettiği gibi; kuvve-i gazabiyenin fesadı ve ifrat ve tefriti olan korkaklık ve tehevvürden münezzeh olarak, kuvve-i gazabiyenin medar-ı istikameti ve hadd-i vasatı olan şecaat-i kudsiye ile kuvve-i gazabiyesi hareket etmekle beraber; kuvve-i şeheviyenin fesadı ve ifrat ve tefriti olan humud ve fücurdan musaffa olarak, o kuvvenin medar-ı istikameti olan iffette, kuvve-i şeheviyesi daima iffeti, a'zamî masumiyet derecesinde rehber ittihaz etmiştir. Ve hâkeza."... Bediüzzaman Said Nursi, Lemalar - 60

  • S.topuz

    17.8.2023 00:05:40

    ..."Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm, hilkaten en mutedil bir vaziyette ve en mükemmel bir surette halkedildiğinden, harekât ve sekenatı, itidal ve istikamet üzerine gitmiştir. Siyer-i Seniyesi, kat'î bir surette gösterir ki: Her hareketinde istikamet ve itidal üzere gitmiş, ifrat ve tefritten içtinab etmiştir."... Bediüzzaman Said Nursi, Lemalar - 60

  • Cemile Akyazgan

    16.8.2023 15:21:49

    Başarılarınızın hiç bitmeden bereketleriyle süre gelmesi dualarımızla

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı