Biz maalesef Zübeyir Gündüzalp’e yetişemedik. O vefat ettiğinde ilkokul öğrencisi idik.
Ancak onu, Sözler’in arkasındaki konferansı, Şûalar’da geçen Afyon Mahkemesindeki muhteşem müdafaası, lahikalardaki mektupları, “Nefis Muhasebesi”, diğer adıyla “Altın Prensipler” kitabı ve son şahitlerin onunla alakalı hatıralarından tanımaktayız. Onun öne çıkan mühim bir özelliği; Üstadın mesleğine her alanda tavizsiz sadakat göstermesi yanında, fikir ve düşüncelerin topluma mal edilmesinde basının önemini kavraması ve Yeni Asya Gazetesi’nin kuruluşuna öncülük etmesidir.
1960’lı yılların ikinci yarısında bazı dindar gazetelerin yayınları, Türkiye’de Risale-i Nur hizmetinin Müslümanlar arasında tesis etmeye çalıştığı “müsbet hareket” tarzına zıt bir hava uyandırmıştı. İslam’ın radikal, yıkıcı, istibdada müsait bir din olarak algılanmasına zemin hazırlayıcı neşriyat yapıyorlardı. Bu durum Zübeyir Ağabey’i çok üzmüştü. Risale-i Nur’un müspet hizmet tarzının basın yoluyla gösterilmesi ihtiyacı vardı. Onun, diğer ağabeylerle istişaresi neticesinde haftalık, daha sonra günlük gazete çıkarılması kararlaştırıldı .1
ZÜBEYİR AĞABEY: İÇTİMAÎ VAHDETİMİZİ GAZETE SAĞLAR
Zübeyir Ağabey, Yeni Asya için, “ Bu gazete bizim için adeta günlük bir lahika mektubumuzdur. Sadece Risale-i Nur’un imanî meselelerini okumamız ittihadımızı yeteri kadar temin etmez. Üstad’ın hayat-ı içtimaiye ve hayat-ı siyasiye noktasındaki meselelerinde de ittifak etmedikçe ve onları Üstad’a göre anlamadıkça ittihadımız, ittifakımız tam olmaz. Dolayısıyla bunu sağlayacak gazetedir” demiştir. 2
Zübeyir Ağabey gazeteye çok önem verirdi. Yayın politikasını yakından takip eder, şekillenmesinde öncülük ederdi. 3
Zübeyir Ağabey’in 1971’de vefatından sonra, onun kurduğu şahs-ı maneviyeye dayanan istişare sistemi ve bu sistemin günlük yayın organı olan Yeni Asya ile yürüyen hizmet tarzı, küçük bir grup haricinde Nur talebelerinin çoğu tarafından benimsenmişti. 12 Eylül 1980’e kadar camiada ittihad ve tesanüd sağlanmıştı. Nur talebelerinin iman ve Kur’ân hizmetinden sonra içtimaî ve siyasî meseleleri de Üstad’a göre anlamaları neticesinde Demokrat iktidarlara destek vermeleri, din düşmanlarının oyunu bozuyordu. Dini istismar eden dindar siyasilere de meydan açmıyordu. Bu durum Demokrat idarelerin siyaseti dine hizmetkâr yapmalarına, diğer taraftan Kemalizm’in zayıflamasına yol açıyordu. Bundan rahatsız olan din düşmanı müstebitler, anarşiyi körükleyerek bahane ürettiler ve 12 Eylül darbesini yaptırdılar.
12 Eylül münafık darbecileri, diğer dinî cemaat ve tarikatlara yaptıkları gibi, Nur camiasının içtimaî vahdetini fitne– fesat oyunlarıyla parçaladılar. Hizmetkâr ağabeylerin çoğu, Yeni Asya’nın müteaddit uyarılarına rağmen Nur talebelerinin çoğunu peşlerine takarak hararetle darbeye destek verdiler.
NUR TALEBELERİN İÇTİMAÎ VAHDETİ DEVAM ETSEYDİ BUGÜNKÜ KARIŞIKLIKLAR OLMAZDI
Günümüzde Bediüzzaman ve Risale-i Nur’u rehber edinen, her biri yüz binlerce mensubu bulunan çok sayıda Nur grupları vardır. Hepsi halisane iman ve Kur’ân hizmeti yapmaktadırlar. Yeni Asya camiası haricindekiler, Risale-i Nur mesleğinin içtimaî ve siyasî alana ait ölçülerini ihtiva eden lahikaları ya okumuyorlar ya da o ölçüleri Üstad’dan farklı yorumluyorlar. Zübeyir Ağabey’in ifade ettiği gibi, içtimai vahdeti sağlama aracı olan Yeni Asya’ya müstağni davranıyorlar. Eğer günümüzde Nur talebelerinin içtimaî ve siyasî vahdetleri tahakkuk etseydi, halihazırda ülkemizde yaşanan kaos, gerilim ve çatışma Allah u âlem belki de olmazdı.
Konuyla ilgi haberler:
Risale-i Nur’dan doğru İslâmiyet dersini alan bir genç
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/prof-dr-huseyin-uzun/risale-i-nur-dan-dogru-islamiyet-dersini-alan-bir-genc_399785
Bir dâvâ adamı portresi: Zübeyir Gündüzalp
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/hasan-bulut/bir-dava-adami-portresi-zubeyir-gunduzalp_391882
Bediüzzaman: Risale-i Nur kâfidir Gündüzalp: Risalelerde herşey var
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/dizi/bediuzzaman-risale-i-nur-kafidir-gunduzalp-risalelerde-hersey-var_377664
Yeni Asya'nın manevi mimarı, sadakat ve istikamet örneği: Zübeyir Gündüzalp
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/gundem/yeni-asya-nin-manevi-mimari-sadakat-ve-istikamet-ornegi-zubeyir-gunduzalp_363510
Nur’un kara sevdalısı: Zübeyir Gündüzalp
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/abdulbaki-cimic/nur-un-kara-sevdalisi-zubeyir-gunduzalp_391867
''Bu gazetenin Bediüzzaman'dan başka yazdığı bir şey yok ki''
http://www.yeniasya.com.tr/gundem/bu-gazetenin-bediuzzaman-dan-baska-yazdigi-bir-sey-yok-ki_389134