"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İyilik zannıyla fenalık

Faruk ÇAKIR
19 Şubat 2025, Çarşamba
Anne babalar çocuklarının ‘iyi’ yetişmesini ister, ancak çoğu zaman ‘iyilik zannıyla fenalık yapmak’ anlamına gelecek işler yaparlar.

En çarpıcı olan da, ‘ebedî hayat’ı kaybetmek pahasına çoğu zaman ‘kısa dünya hayatı’nı kazanma peşinde koştururlar. 

Sosyal medya vasıtaları da çocuklar aleyhinde kullanılabiliyor. Bir anne ve baba düşünün ki her gün çocuklarının ‘güzel’ fotoğraflarını sanal âlemde paylaşıyor ve bazı insanların kem gözlerinin onları rahatsız etmesine vesile oluyor. Böyle bir anne baba çocuklarına dolaylı da olsa fenalık yapmış olmuyor mu?

Herkesin bildiği üzere konunun uzmanları, anne ve babaları bu noktada ciddi şekilde ikâz ediyorlar. Uzman Klinik Psikolog Mısra Nur Nişancı Koçak, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulunmuş. Koçak, (bazı) ebeveynlerin çocukları üzerinden sosyal medya kazancı sağlarken, onların gelecekte yaşayabileceği psikolojik ve sosyal zararları göz ardı ettiğini belirtip şöyle demiş: “Ebeveynler, çocuklarının fotoğraf ve videolarını paylaşarak mahremiyet ihlâline sebep oluyor. Henüz karar verme yetisine sahip olmayan çocuklar, ilerleyen yaşlarda bu durumun psikolojik yıkımını yaşayabiliyor. Mahremiyet bilinci gelişmeden büyüyen çocuklar, ileride kendi özel hayatlarını korumakta zorlanabilir.” (bianet.org, 16 Şubat 2025)

Çocukların fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmanın düşündüğümüzden çok daha büyük tehlikeler taşıdığını belirten Koçak, “Araştırmalar, pedofil sitelerinde yer alan içeriklerin yaklaşık yarısının sosyal medya hesaplarından alındığını gösteriyor. Paylaşılan her çocuk fotoğrafı, aynı zamanda suistimal edilme riskini de beraberinde getiriyor. (...) Bugün sevimli görünen çocukluk fotoğrafları, ileride kişisel verilere erişimin kolaylaşmasıyla kötü amaçlar için kullanılabilir. Çocuk, yetişkinliğe ulaştığında bu bilgilerin yaygınlaşmış olmasından rahatsızlık ve utanç duyabilir” şeklinde konuşmuş. 

Koçak, ‘çare’ olarak şunları sıralamış: Çocukların mahremiyetini korumak için paylaşmaktan kaçınılmalı. Çocuğun gittiği okul, park, ev gibi konum bilgileri paylaşılmamalı. Ebeveynler, çocuklarının rızasını almadan fotoğraf ve video paylaşmamalı. Sosyal medya platformları, çocuk haklarını koruyacak politikalar geliştirmeli. Aileler, bu konuda bilinçlenmek için eğitim programlarına katılmalı ve farkındalık kampanyalarına destek vermeli.”

Görüldüğü üzere iş yine gelip ‘eğitim’e dayandı. Aileleri bu noktada bilgilendiren çalışmaların yapıldığını söyleyebilir miyiz? TV’lerde başka pek çok konuda dünyaya nizamat veren konuşmacılar acaba bu önemli konuları niçin gündem yapmazlar? Okulların bu konuda hem öğrenci, hem de velileri içine alan bir çalışması var mı? Olması icap etmez mi?

Her konuda olduğu gibi çocuklar konusunda da “iyilik zannıyla fenalık yapmak”tan uzak durmak lâzım vesselâm.

Okunma Sayısı: 972
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin İlhan

    19.2.2025 21:30:06

    Yaklaşık 20 yıl önce şehrimde yargı,kolluk kuvveti ve eğitim kurumu idarecilerinin müştereken yaptıkları bir toplantıda alkol,sigara,uyuşturucu ve fuhuş ile ilgili veriler maalesef şu an bir-iki kat değil acı ki yüz katı ile ifade edilen orana yükselmiş durumdadır. Aile yılı ilan edenelrin hala aileye dinamit değil atom bombası atan ve dindar aile hayatını dahi tahribe yönelen yayınalrına iktidar neden seyircidir. Parti,gazete,muhalif basını kapatmak marifet değil varsa millete sevgini,saygınız bu tahripkar yayınlara mani olun ve yayınlayan tv'leri kapatın. Amma iktidar yanlısı oldukları için ne mümkün.

  • Salih baş

    19.2.2025 12:34:36

    Çocukların anne karnından yetişkin bir birey olana kadar ruh dünyasını ve maddi ve manevi cihazlarının ölçüsünün ne kadar olduğu bunları nasıl işlenmesi gibi konuların mesela enigma gibi geniş derinlemesine detaylı bir araştırmalar yapılması gerekiyor nasıl ki insanın DNA sı çözümlendiği gibi bunlarında çözümlenmesi gerekir bilim dünyasının buna yoğunlaşması gerekir insan bir derya anca yol alınır

  • Said Emre Dağ

    19.2.2025 10:45:58

    Çocuk aileye bir emanet iken artık giderek çocuk ailenin sahiplendiği bir metaya dönüşüyor.

  • Said Emre Dağ

    19.2.2025 10:45:12

    Çok üzücü bir durum. Daha da üzücü olanı ise Nur Talebesi aileler de artık çocuklarına iyi bir din eğitimi vermeyi ihmal ediyorlar. Çocuklarının iyi bir lise ve üniversite okuması için gayret gösteriyorlar. Matematik ve dil öğrenmeleri için kurslara gönderiyorlar. İster istemez çocuklar dünyaya meyilli bir zihin yapısına evriliyorlar. Üzerinde düşünülmesi gereken bir konu.

  • Cemal Özkaya

    19.2.2025 06:20:02

    Ebeveynler, çocuklarının rızasını almadan fotoğraf ve video paylaşmamalı. Bence bu cümle bütün yazıyı anlamsız hale getiriliyor. Rızaları var diye paylaşım yapılırsa anlatan mahzurlar gerçekleşince çocuklar mı suclanacak?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı