"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Teknoloji için de önce ilim ve ahlâk lâzım değil mi?

Ali FERŞADOĞLU
28 Haziran 2024, Cuma
Bir okuyucumuz, 18.6.2024 yazımıza, “İsrail güçten anlar. Askerî açıdan güçlü İslâm ülkeleri masaya yumruğunu vurursa geri adım atacaktır. Askeri ve teknolojik üstünlüğü kafirlerden almak gerekiyor” yorumunu yaptı.

Doğru. Lâkin, teknolojiyi ele geçirmek için önce sıradan değil, hakiki okumak, fikir, tefekkür, araştırma ilim, zikir gerekir. Zira, “Herbir mü’min i’lâ-yı kelimetullah ile (Allah’ın dinini yüceltmek, yaymakla) mükelleftir. Bu zamanda en büyük sebebi maddeten terakki etmektir. Zira, ecnebîler fünun ve sanayi silâhıyla bizi istibdad-ı mânevîleri altında eziyorlar.”1 Maddeten terakki, teknolojik gelişme demektir. Bu da fen ve sosyal, manevi ilme, yani imâna bağlıdır.

Cihad-ı teknoloji ve ilim için önce, “cihad-ı mânevî”, yani, iman, ilim ve “Evvela nefsini ıslâh etmek”2 gerekir. Zira, “Bu âleme ilim ve duâ vâsıtasıyla tekemmül etmek”3 yani, istidat ve kabiliyetlerimizi geliştirmek için gönderildik. Nefsimizi terbiye etmek imâna bağlıdır. İlim ve ma’rifetü’nefs, yani, nefis terbiyesi, yani, ruh ve duygularımızın inkişafı ile mümkündür. Cihad-ı manevi ile imanda terakki etmeyen bir ferd, aile ve toplum, cihad-ı maddiyeye de muvaffak olamaz. İlim ve teknolojik olarak güçlü olandan alınacak silahlarla onlar mağlup edilebilir mi? Zaten hadis bizi, “madde ile, siyasetle” değil, mana ve ahlak ile hareket etmemizi tevsiye eder: “O zamana yetiştiğinizde, siyaset canibiyle onlara galebe edilmez; ancak mânevî kılıç hükmünde i’câz-ı Kur’ân’ın nurlarıyla mukabele edilebilir.”4

Her mimarî yapının, her işin arkasında bir “plân, program ve düşünce” vardır. “Kayyum” ismine mazhar olan rûhtur, mânâdır. Meselâ, insan önce bakmak, gitmek ister; sonra baş, gözlerini  çevirir; ayaklarına komut verir, kalkar vs. İslâm dünyasının zenginleşme ve medenîleşmesi ve teknolojiyi ele geçirmesi, “mânâ”, yâni, “imân” ve “ibâdet” ve “ahlâk” olacağı açık. Esmâ-i Hüsnâ da, “ilim, tefekkür, sanat ve teknolojiyi” gerektirir. “İbâdetle vicdânî ve aklî olan imâni hükümler terbiye ve takviye edilmezse, eserleri ve tesirleri zayıf kalır. Âlem-i İslâmın bugünkü hâli buna şahittir. Ve keza, ibâdet dünya ve âherit saadetlerine vesîle olduğu gibi, maaş ve maade, yâni dünya ve ahiret işlerini tanzime sebeptir ve şahsî ve nev’i kemâlâta vasıtadır.”5

Aklı, vakti, nakdi, “oyun, siyaset, maddeye” değil; imân, ilim, ibâdet ve ahlâka yatırmalı.

Dipnotlar:

1-Divan-ı Harb-i Örfî, s. 64.; 2-Kastamonu Lâhikası, s. 13.; 3-Sözler, s. 285.; 4-Tarihçe-i Hayatı, s. 131.; 5-İşâratü’l-İ’câz, s. 140.

Okunma Sayısı: 775
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÇeşitcioğlu

    28.6.2024 10:48:43

    Sarhoş adam veya bir Ermeni bir işe daha ehil ve layık olabilir. İlim ve teknoloji nötr.Mesela şu telefon nötr sayılabilir; 2 taraflı kullanılabilir. Gelişkin bir iha siha atom bombası yapımında rus veya dinsiz de çalışabilir. "Cihad-ı manevi ile imanda terakki etmeyen bir ferd, aile ve toplum, cihad-ı maddiyeye de muvaffak olamaz." Olabilir yani..

  • Erhan

    28.6.2024 09:22:05

    Bir ülkenin gelişmesine en büyük öncülük edecek olanlar, o ülkenin anayasası, kanunları, bürokrasisi ve siyasileridir. eğer o ülkede siyaset bütün bunları ele geçirmiş ve kendisine emanet edilen yetki ve koltuğu çıkar ve menfaatleri uğruna hunharca kullanıyorsa, o ülkenin fen ilimlerinde başarılı olması mümkün değildir. genelde koltuğu kaybetmemek için Takiye yaparak, halkın dini duygularını sömürürler. Bütün müslüman ülkelere baktığımızda, durum böyle, hemen hemen hepsini belli bir grup aileler yönetiyor. memleketin kaymağını onlar götürüyor artakalanları vatandaşlara dağıtıyorlar ve bu saltanatın kesinlikle bitmesini istemiyorlar, bu nedenle bakınız bütün Müslüman ülkelerde teknoloji ne durumda?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı